God of War Recenze Recenze a technický rozbor počítačového portu God of War - Jak se Kratovi povedla premiéra na PC?

Recenze a technický rozbor počítačového portu God of War - Jak se Kratovi povedla premiéra na PC? | Kapitola 5

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

25. 1. 2022 16:00

Seznam kapitol

1. I ty, Krate? 2. Jak se podařil počítačový port? 3. Grafické předvolby, kvalita textur, kvalita modelů, anizotropní filtr 4. Stíny, odrazy, počasí, zastínění okolím 5. DLSS, škála vykreslování a technický verdikt

Dámy a pánové, je to tady. Země se zachvěla, peklo zamrzlo a na svém počítači zase jednou spouštím hru, která se při načítání ani trochu netají tím, že je doma na PlayStationu. U příběhových her Davida Cage nás to už nepřekvapuje, Death Stranding jsme na PC tak nějak čekali, Days Gone a Horizon Zero Dawn byly tak trochu překvapením. Ale God of War? Inu, slovy legendárního slavíka Karla Gotta: „Tentokrát jsem to opravdu nečekal…“

Reklama

DLSS

O Nvidia DLSS, tedy doostřování obrazu za pomoci umělé inteligence, jsme již obšírněji psali dříve, na nejnovější verzi 2.3 jsme se taktéž podívali v krátkém testu.

DLSS 2.0 – gimmick nebo revoluce?
i Zdroj: Hrej.cz

DLSS se v dnešní době ve hrách stává de facto standardem, a je tomu tak dobře. Dříve jsme se občas nepřesným pokusům o umělé vylepšení obrazu ještě mohli posmívat, dnes je ovšem vše jinak - a benefitují z toho jen hráči.

Ochutnávka nových technologií NVIDIA – DLSS 2.3 a RTX Global Illumination
i Zdroj: Hrej.cz

Ochutnávka nových technologií NVIDIA – DLSS 2.3 a RTX Global Illumination

Rok se s rokem sešel a jak už je touto dobou takřka tradicí, po našlapaném listopadu jsme se opět ocitli uprostřed herního…

13. 1. 2022 12:45

Nejinak je tomu i u God of War, kde DLSS v režimu kvality představuje ideální kompromis mezi výkonem a grafickým pozlátkem.

Rozdíly mezi jednotlivými nastaveními můžete prohlížet v galerii výše (každý obrázek lze zvětšit scrollováním myši nebo zoom gestem u telefonů).

Porovnání DLSS - zleva vypnuto, kvalita, vyvážené, výkon, ultra výkon
i Zdroj: Hrej.cz
Porovnání DLSS - zleva vypnuto, kvalita, vyvážené, výkon, ultra výkon | Stáhnout obrázek

Rozdíly mezi vypnutým stavem a DLSS v režimu kvalita jsou jako již tradičně pozorovatelné pouze lupou, nárůst počtu snímků z 67 na 82 je ovšem dobrou zprávou pro všechny, kteří si chtějí ve 4K na plné detaily zahrát i s o třídu nižší Nvidií RTX 3070. U grafických karet střední třídy se jako ideální bod jeví DLSS v režimu vyvážené. Hráči s monitory s vysokou obnovovací frekvencí budou jistě rádi využívat i dvě nejrychlejší nastavení výkon a ultra výkon, zde už ovšem dochází k poměrně vysoké degradaci obrazu, což je v porovnávací scéně viditelné například na červenozlatých ornamentech na podstavě kulaté nádoby.

Recenze a technický rozbor počítačového portu God of War - Jak se Kratovi povedla premiéra na PC?
i Zdroj: Hrej.cz

Zmínku si jistě zaslouží i konkurenční technologie AMD FidelityFX Super Resolution, která je v nastavení God of War také přítomna. Z důvodu nedostupnosti grafických karet AMD v redakci však nebyla otestována - s grafickými kartami Nvidia bohužel nedosahuje tak dobrých výsledků jako DLSS, výsledky by tedy nebyly směrodatné.

Škála vykreslování

Pokud nevlastníte grafickou kartu s podporou DLSS či AMD FidelityFX Super Resolution, budete při pokusech o razantní zvýšení výkonu odkázáni na změnu škály vykreslování. Výsledky z pohledu počtu snímků za sekundu zdatně sekundují měřením s DLSS, kvalita obrazu je ovšem bez pomoci umělé inteligence řádově nižší.

Rozdíly mezi jednotlivými nastaveními můžete prohlížet v galerii výše (každý obrázek lze zvětšit scrollováním myši nebo zoom gestem u telefonů).

Porovnání škály vykreslování - zleva 50 %, 60 %, 70 %, 80 %, 90 %, 100 %
i Zdroj: Hrej.cz
Porovnání škály vykreslování - zleva 50 %, 60 %, 70 %, 80 %, 90 %, 100 % | Stáhnout obrázek

Degradace obrazu je plně akceptovatelná u 90 a 80 % škály, při 70 % už je nutné přivřít obě oči a nouzové 50% nastavení již graficky připomíná dvě generace staré tituly. Inu, jak se hezky česky říká - je to takové, jaké to je. U slabších a starších grafických karet bez podpory moderních technologií hráči stejně nemají na výběr, je však rozhodně chvályhodné, že vývojáři tuto možnost do hry vůbec vměstnali. Umožní totiž více či méně plnohodnotné hraní i těm, kteří se specifikacemi počítače řadí pod oficiální minimální nároky.

Recenze a technický rozbor počítačového portu God of War - Jak se Kratovi povedla premiéra na PC?
i Zdroj: Hrej.cz

Závěrem tedy nelze nic jiného než konstatovat, že počítačový port God of War se povedl i po technické stránce. Vývojáři v optimalizaci nespoléhali jen na chytré berličky typu Nvidia DLSS a AMD FidelityFX Super Resolution, na výkonných sestavách tak hra vypadá i běží skvěle. U průměrnějších herních počítačů díky plejádě různých nastavení existuje možnost vyladit zážitek k obrazu svému, díky neopomenutí nastavení škály vykreslování si pak mohou zahrát i hráči se slabším PC. Nebýt trochu horší optimalizace právě na slabé počítače, zasloužil by si God of War absolutorium…

God of War - Hodnocení technické stránky
PlayStation PlayStation 5
Windows PC
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Počítačové porty zavedených konzolových značek ne vždy dopadají dobře, vývojáři ze Santa Monica Studia ovšem odvedli velice dobrý kus práce. Podle prodejů je navíc již v tuto chvíli jasné, že hráči nadstandardní péči beze zbytku docenili. Tak která PlayStation série nám na počítače zavítá příště? Ať už je to jakákoliv, vězte, že jsme připraveni!

Co se nám líbí a nelíbí?

Jedna z nejhezčích her současnosti
Množství grafických nastavení
Možnost bohaté konfigurace herních prvků
Absence zbytečných protipirátských ochran a launcherů
Stabilita a absence jakýchkoliv závažných chyb
Minimální požadavky by u hry z PlayStationu 4 měly být nižší
Nízká kvalita některých textur
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama