Elden Ring Recenze Recenze Elden Ring, přejmenovaného přírůstku do série Dark Souls

Recenze Elden Ring, přejmenovaného přírůstku do série Dark Souls | Kapitola 4

Zdeněk Pudivítr

Zdeněk Pudivítr

15. 3. 2022 16:29 6

Seznam kapitol

1. NÁROČNÁ CESTA 2. NOVÁ HRA NA STARÝCH ZÁKLADECH 3. YOU DIED 4. BYLO NEBYLO A ZBYTEK SI NAJDI

Už jste někdy o nějaké hře slyšeli, že se jedná o Dark Souls v daném žánru? Popularita série proslulé svou obtížností už dávno dalece přesáhla hranice publika, které ji aktivně hraje, a tak není divu, že se z Elden Ring stala jedna z nejočekávanějších her letošního roku. A co víc, agregátory hodnocení předních světových médií dokonce naznačují, že máme tu čest s jednou z vůbec nejlepších her, které kdy spatřily světlo světa. Je to vůbec možné?

Reklama

BYLO NEBYLO A ZBYTEK SI NAJDI

Myslím, že není potřeba mít se hrami od FromSoftware osobní zkušenosti abyste věděli, že kromě vysoké obtížnosti jsou hry typické také svým minimalistickým vyprávěním příběhu. Ani v tomto ohledu Elden Ring od předchozí tvorby japonského studia nevybočuje, přesto mám pocit, že autoři nikdy nedali hráči tak konkrétní představu o tom, co se ve hře děje, jako právě u svého posledního díla. I tak je ale potřeba se připravit na hledání špatně viditelných postav, jejich pečlivé vyslýchání, čtení popisků předmětů a skládání si informaci o herním světě hezky po malých kouskách. Kvalita vybudovaného světa je standartně vysoká, i když mě trochu zarazilo, jak strašně jsou si příběhově Dark Souls a Elden Ring podobné.

Když nad hrou zpětně přemýšlím, vlastně mě překvapilo, jak moc se autoři přiblížili klasickým open world RPG. Dark Souls pro mě vždy byly unikátním a nezaměnitelným žánrem a Elden Ring je posunul směrem k mainstreamovému publiku. Z mého pohledu se jedná o krok správným směrem, protože kouzlo minulých her se ani náhodou neztratilo, přesto teď vývojáři stojí tak trochu na rozcestí, ze kterého ale vede jen jediná správná cesta ven. Návrat k utaženějšímu a omezenějšímu přístupu už podle mého nepřipadá moc v úvahu, postavit se ale tváří v tvář zavedeným sériím jako The Witcher nebo The Elder Scrolls bude chtít pořádnou kuráž.

Přesto si umím představit, že to může dopadnout dobře. Jádro Elden Ring je stále velice unikátní, takže bych se vůbec nebál kolem něj vystavět klasické RPG, které by čerpalo ze zkušeností osvědčených značek beze strachu, že ztratí svou identitu. To neznamená, že musíte mít k dispozici hned seznam úkolů s přesným označením, kam se pro jejich splnění vydat, hledat na obrovské mapě konkrétní místo podle strohého popisu některé z postav už ale v tomto rozsahu také není úplně funkční. Za předpokladu, že se stávající základ obestaví ještě o trochu přístupnějšími mechanismy, může teprve vzniknout hra, kterou nebudou hráči přehlížet proto, že patří do žánru, který někteří považují za zapovězený.

Přijde mi až neuvěřitelné, jak vysoko se v očích hráčů dostala hra, která v podstatě na žádné z platforem nedokáže udržet stabilní snímkovací frekvenci

Ačkoli mám k Elden Ring spousty drobných výhrad, nemohu opomenout, jak strašně moc mě průchod hrou bavil. Na absolutní hodnocení to ale určitě nevidím. Přijde mi až neuvěřitelné, jak vysoko se v očích hráčů dostala hra, která v podstatě na žádné z platforem nedokáže udržet stabilní snímkovací frekvenci, trpí nevyváženou obtížností, recykluje svůj obsah a v některých ohledech vypadá, jako by přicestovala z dávné minulosti. Hratelnost ale po zásluze vítězí. Mijazakiho tým prostě našel recept na to, jak hráče spolehlivě přikovat k obrazovce a na to, aby se jím hráči přesytili a začali být o něco kritičtější, ještě evidentně nepřišla ta správná doba.

Elden Ring
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Za nový název schované pokračování série Dark Souls se velice úspěšně přiblížilo klasickým RPG, aniž by zapomnělo na své kořeny. To neznamená, že by některé nestály za přetrhnutí, ale chápu, že riskovat zásah do něčeho, co evidentně dokáže hráče tak pohltit, by se nemuselo vyplatit.

Co se nám líbí a nelíbí?

Nádherná stylizace
Obrovský svět plný tajemství
Poutavá hratelnost
Nevyvážená obtížnost
Nestabilní framerate
Recyklace obsahu
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama