Q&Hrej - Naše nejoblíbenější hry s upírskou tématikou
i Zdroj: Steam
Q&Hrej Článek Q&Hrej - Naše nejoblíbenější hry s upírskou tématikou

Q&Hrej - Naše nejoblíbenější hry s upírskou tématikou | Kapitola 3

Martin Synek David Plecháček Tadeáš Pepř Aleš Tihlařík Lukáš Černohorský Radek Raudenský

Martin Synek, David Plecháček, Tadeáš Pepř, Aleš Tihlařík, Lukáš Černohorský, Radek Raudenský

30. 5. 2022 15:15

Seznam kapitol

1. MARTIN SYNEK - SÉRIE, KTERÁ SKONČILA MOC BRZY 2. TADEÁŠ PEPŘ - VZPOMÍNKY NA SACRED 3. LUKÁŠ ČERNOHORSKÝ - KREV LEPŠÍ NEŽ VÍNO 4. ALEŠ TIHLAŘÍK - NA VÝLETĚ S HELSINGEM 5. RADEK RAUDENSKÝ - PRAŽSKÁ NOC 6. DAVID PLECHÁČEK - UPÍŘI SEVERU

S hrami plnými ostrých tesáků, krve a upírské tematiky obecně se poslední dobou roztrhl pytel. Hrami dlouhodobě spíše přehlížený motiv se vrátil se sérií Vampire: The Masquerade nebo obrovsky úspěšnou novotinou V Rising. V redakci jsme tedy po delší hibernaci obnovili formát Q&Hrej a zavzpomínali na naše nejoblíbenější hry s upíry. Paličku česneku s sebou!

Reklama

LUKÁŠ - KREV LEPŠÍ NEŽ VÍNO

Dlouho jsem přemýšlel. Dlouho až předlouho, a už jsem měl skoro na jazyku, že klukům prostě řeknu, že jsem žádnou hru s upíry nehrál anebo si ji nepamatuju (a tudíž nemůže být ani oblíbená). Přitom rudý měsíc, temné mraky, vysoké věže, psí vytí a věčně hladoví netopýři jsou vlastně skoro ideální dovolená. To místo, kam vás vezme noblesní kočár, kde se sovy bojí houkat a kde stromy bez listí trousí pouze zvuk praskajícího dřeva. Miluju tuhle atmosféru, ačkoliv třeba filmový Van Helsing nepovažuji za kvalitní film. Vlastně nemohu uvěřit, že jsem v jedné větě napsal Van Hesling a slovo kvalitní. I když tam byl zápor. Každopádně jsem nikdy nehrál Legacy of Kain, ani Vampire: The Masquerade, takže jsem byl namydlený jako puberťák před maturitním plesem. Ale pak mě to trklo…

V líbezné zemi Toussaint někdo vraždí a nechává na místě hádanky

Tahle otázka nutně nemusí být o krvi. Může být třeba o víně. A co takhle o Víně a krvi? Totiž atmosféra vysokých věží s temnými uličkami protkanými měsíčním světlem tam skvěle zapadne. Ovšem taky bláznivě kýčovité výhledy na vinici a modré průzračné říčky. Nu co? Geralt si vyrazil na poslední výlet, díky pozvánce přímo od Hraběnky. V líbezné zemi Toussaint někdo vraždí a nechává na místě hádanky. Je tedy povolán známý lovec nestvůr, aby záhady rozluštil a vraha našel… a ideálně aby ho poslal pod kytičky. Nezbývá než si připít jednou Vlaštovkou, nabrousit meč a jdeme na to. 

Mně vlastně tohle rozšíření přišlo velmi sympatické. Příběh měl spád, a právě tajemných hradů, smrdutých kobek a upířích tesáků se v něm najde ažaž. A když se nad tím zamyslím, tak s ohledem na délku přídavku můžu bez výčitek říct, že O víně a krvi je jednoznačně má nejoblíbenější hra s upíří tématikou. I když jsem DLC rozehrával třikrát a dohrával pouze jednou, tak za ty upíří tesáky na konci ten zážitek opravdu stál. Na druhou stranu, sedm let starou hru mě jen utvrdilo v tom, že zestárla až moc rychle. Pohybovat se ve vnitřních prostorách je za trest a pohyb na koni po zkušenostech z Red Dead Redemption 2 bolí. A vlastně i ten soubojový systém po letech nedává ten fantastický pocit jako tenkrát. Zaklínač 3 ze seznamu her, co jsem kdy hrál, zestárl neuvěřitelně rychle. Jsem tak rád, že jsem se do něj nikdy nepustil podruhé. Ten první zážitek před sedmi lety byl totiž k nezaplacení. 

Přídavek s upíry mě bavil jen díky báječně napsanému světu, a parádní atmosféře právě s upíry. Navíc teď posloužil perfektně jako moje hra s upírskou tématikou. Žel bohu, kromě Revendrethu mě vlastně vůbec nic nepadlo. Kromě Residenta, který plynule přešel od zombíků, přes kytky až k vlko-cosi-dlakům. A i když jsem si Resident 8 náramně užil (však taky na Hrej najdete moji recenzi), tak pro mě tato série bude vždy primárně o maso požírajících nemrtvých, než krvi sajících dlouhánech. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama