Lost Judgment Recenze Recenze Lost Judgment, perfektní detektivky, kterou si chcete přečíst

Recenze Lost Judgment, perfektní detektivky, kterou si chcete přečíst | Kapitola 3

David Plecháček

David Plecháček

2. 11. 2021 21:00

Seznam kapitol

1. Nesbø 2. Na osvědčených základech můžete stavět... 3. Skromný výčet neskromných aktivit

Někoho možná nepřekvapí, jak dospělé příběhy autoři Yakuzy vytváří, pro jiného ale bude novinkou, že lehce bizarní série disponuje něčím, co je v herním průmyslu v dnešní době v podstatě vzácností. Detektivní příběhy se složitou zápletkou aby hráč v nějaké sérii pohledal. Zatímco Yakuza na to jde ze strany zločinců, Judgment – jak už název napovídá – představil velice podobnou hru z pozice člověka, pro něhož je spravedlnost na prvním místě. Právě brilantní příběh je i hlavním tahákem druhého dílu.

Reklama

Ještě jedna věc pro fanoušky studia Ryu Ga Gotoku. Jokohama totiž byla přítomná už v poslední Yakuze. Vývojáři si poměrně značně usnadňují práci a recyklují něco, co už před časem použili jinde (nicméně to se dá říct i o Kamuroču). Abych byl fér, řeknu, že kdekoliv jinde by mě to štvalo. Jenže, zaprvé, Like a Dragon jsem zatím stále ještě nehrál, a zadruhé, Lost Judgment zaplnil město od podlahy novým obsahem. I ten je částečně „zrecyklovaný“ z předchozích her, protože v jádru jde stále dokola o stejné aktivity, ale ty jsou tak nějak poznávací znamením studia a Yakuzy s Judgmentem, takže v tomto smyslu snad nikdo nemůže čekat nic jiného. Budou se navštěvovat bary, můžete hrát Mahjong, Shogi, navštívit klub Segy a zahrát si na automatech, nechybí ani létání s dronem a místní liga, ligu mají i zdejší motorkáři, hrát můžete šipky, pobavit se tancováním, nechat hodiny ve VR hře Dice & Cube, můžete vyvenčit psa, který vás přivede na stopu dalšímu případu… BOŽE TOHO JE!

Byla by chyba Lost Judgment minout jenom proto, že je pro nás v samotném srdci Evropy lehce exotický. Některá rozhodnutí odtud zřejmě nepochopíme, včetně stupidního stealthu nebo trochu lépe řešeného, ale pořád problematického detektivního režimu hledání důkazů, v celkovém obrazu jde ale jen o detaily, které nemohou nijak zvrátit to, že hru s dospělejším příběhem nikde jen tak nenajdete. 

A nejlepší na tom všem je, že to pořád nejsou vedlejší úkoly v pravém slova smyslu. Jedná se jen o aktivity, které vás zabaví, mohou vám přinést zkušenosti nebo peníze, ale vedlejší úkoly jsou jiná kategorie. Jak už zaznělo, jsou mnohdy japonsky bizarní a zároveň diametrálně odlišné od hlavní dějové linie, ale pořád jde o nedílnou součást zážitku, už jenom proto, že některým se v rámci hlavní linky nevyhnete a bez jejich splnění nebudete moci pokračovat dál. Novinkou je aplikace, jakkoliv podobná jedné z původní hry, která za pomoci klíčových slov vyhledává problémy v okolí a umožňuje Jagamimu další přivýdělek. Kromě toho, že nejsou zpravidla dabované, k nim ale není co říct. Budete řešit leccos jak po městě, tak ve škole, v níž i s ohledem na hlavní příběh trávíte velkou část herního času, ale pro spoustu hráčů může jít pořád jen o zbytečné odbíhání od toho nejzajímavějšího.

To už ale není problémem hry. Troufám si tvrdit, že takhle košatým balíkem nebyl ani původní Judgment, což by z Lost Judgmentu dělalo nejobsáhlejší hru v historii studia. Zdaleka ne každý veškerý obsah vytěží, někteří o něj nebudou chtít ani zavadit, to ale neznamená, že by tam nebyl. A i bez něj je důvodů, proč si hru zahrát, víc než dost. Byla by chyba Lost Judgment minout jenom proto, že je pro nás v samotném srdci Evropy lehce exotický. Některá rozhodnutí odtud zřejmě nepochopíme, včetně stupidního stealthu nebo trochu lépe řešeného, ale pořád problematického detektivního režimu hledání důkazů, v celkovém obrazu jde ale jen o detaily, které nemohou nijak zvrátit to, že hru s dospělejším příběhem nikde jen tak nenajdete. Pokud vám sedne i to okolo, dobře pro vás, pokud vám nesedne, pořád můžete jít jen po tom nejdůležitějším a zbytek ignorovat. Uděláte sice chybu, ale pořád chybu, kterou vám s ohledem na to okolo odpustím. 

Lost Judgment
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

I v rámci intencí dalších JRPG titulů se Lost Judgment může těšit obrovské porci obsahu. Jenže i kdyby vás neměl zajímat, hlavní dějová linka je natolik poutavá, že by byl hřích svébytné pokračování detektivní série minout jenom proto, že podobné hry nehrajete.

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělý příběh, postavy i jejich dabing
Perfektní grafické zpracování
Komplexní soubojový systém a tak akorát soubojů
Asi quatrilion vedlejších aktivit
Některé momenty jsou pro Evropany až moc východní
Ne každá minihra se řadí mezi povedenější
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama