Judgment Recenze Recenze Judgment, remasteru detektivního sourozence slavné Yakuzy

Recenze Judgment, remasteru detektivního sourozence slavné Yakuzy

David Plecháček

David Plecháček

24. 5. 2021 09:35 4

Seznam kapitol

1. J'ACCUSA 2. STÁLE MOC VÝCHODNÍ

Judgment po letech vychází na PlayStationu 5 a Xboxu Series, čímž se opět může dostat k většímu publiku. Hra, o níž se na Západě příliš nemluví, by vás ale za určitých okolností měla zajímat. Je Judgment ideální vstupní branou i do známější série od Segy?

Reklama

Sérii Yakuza zná každý větší fanoušek videoher. Minimálně o ní slyšel. Ale je to v našich končinách přesně ten typ her, o kterém víte, že existuje, víte, jak se zhruba hraje, ale že by si k vám našel cestu, to se úplně říct nedá. Mám to úplně stejně. Sérii znám, sérii jsem několikrát při několika příležitostech viděl, ale nikdy žádný díl nevlastnil, natožpak abych ho třeba i hrál. Protože jsem ale člověk zvídavý, rád se pouštím do nových dobrodružství a poznávám věci, které nutně nemusí být mým šálkem kávy, ale zároveň si díky nim člověk rozšíří obzory. 

Eh, ne, popravdě jsem Yakuzu pořád ještě nezapnul. Odrazuje mě od ní množství již vydaných dílů, mám jednoduše pocit, že mi ujel vlak. Namísto toho jsem ale zkusil Judgment, který, dost možná, má s Yakuzou ve výsledku společného méně, než kolik toho vlastně v hrubých obrysech popíšu na následujících řádcích. Ale přesně takhle si legendární Ryu Ga Gotoku jednoduše představuju. 

I MISTR PRÁVNÍK SE NĚKDY UTNE

Judgment (respektive jeho remaster vydaný na PlayStation 5, původní hra vyšla už v roce 2018 na PlayStation 4) je nejnovější hrou studia Ryu Ga Gotoku, tedy vývojářů Yakuzy, a hra tak pochopitelně sdílí určité styčné prvky se svým známějším sourozencem. Jenže zatímco Yakuza sleduje příběhy z mafiánského světa japonského podsvětí, Judgment dělá to samé z pohledu soukromého očka. Takajuki Jagami začínal svou kariéru jako nadějný právník. Ostatně má k tomu všechny patřičné předpoklady, především výbornou intuici a schopnost dedukce jako ti nejslavnější vyšetřovatelé historie. Jenže člověk míní a život mění, a tak se mu stal jeden případ osudným. Před třemi lety se při vyšetřování dopustil chybného úsudku, prokuratura stáhla obvinění člověka podezřelého z vraždy, a ten po dvou dnech zabil i svou přítelkyni.

To je na chudáka Jagamiho příliš, a tak se z Genda Office poroučí, aby si dal život do pořádku a rozjel ho znovu. Své dvě nejdůležitější dovednosti se rozhodl uplatnit v roli soukromého očka, kterého si lidé z Kamuroča najímají, když potřebují pomoc s něčím, co je trápí. Může jít o relativně nevinné případy, třeba o podezření z nevěry… nebo také může jít o šetření násilných vražd členů místních gangů. Přesně takový případ celý Judgment odstartuje a je jen na vás, abyste přišli na kloub tomu, co se ve městě vlastně děje, kdo za tím stojí a o co mu vlastně jde. Není potřeba zabíhat do detailů, protože jmen je v Judgmentu spousta a stejně by se čtenář neznalý zdejších poměrů snadno ztratil.

NA DRUHÉ STRANĚ

Minimálně první část případu si ale můžeme rozebrat, abyste byli v obraze, jak vlastně takové vyšetřování ve hře vůbec vypadá. Již nějakou dobu někdo v Kamuroču vraždí členy yakuzy a zanechává své oběti s vydloubanýma očima. Při třetí vraždě ale místní policie přijde k zajímavým informacím, které vedou k zatčení Kyoheje Hamury, jednoho z prominentních členů klanu Macugane. Hamura byl spatřen, jak s obětí tentýž večer přišel do křížku, jeho banda oběť zatáhla do baru a později jej opustila a nechala dvojici o samotě. Hamura však tvrdošíjně tvrdí, že on za vraždou nestojí, a chce po právnících z Genda Office, aby jeho jméno očistili – a ti se tak obrátí na svého starého známého. 

Na to, že je Jagami původně právník, se umí i perfektně ohánět svýma rukama. Judgment, stejně jako Yakuza, je totiž hrou, v níž největší množství času bojujete.

Pravdou je, že na první pohled okolnosti nevypadají dobře. Kromě inkriminovaného videa ale prokuratura nemá žádný přímý důkaz, který by Hamuru přímo prokazatelně usvědčoval, a tak se Jagami začne vyptávat. Rozhovory jsou první z mnoha vyšetřovacích metod, které můžete použít. Podle výpovědí z okolí místa činu a podle svědectví Hamury se začne ukazovat, že by nakonec obviněný mafián mohl mít dokonce i alibi, jen ho nemá kdo dosvědčit. Existuje ale jeden člověk, se kterým se po půlnoci, tedy v době, kdy ještě oběť žila, srazil na ulici a mohl by tak dosvědčit, že je Hamurova verze pravdivá. Důkazů ale bude potřeba mnohem víc. Dozvíte se například o bezpečnostní kameře, která částečně vykrývá prostor důležitý pro celé vyšetřování. Jenže majitel klubu, který by vám mohl pomoci s poskytnutím záznamu, aktuálně není k dispozici a je potřeba jej najít. Naštěstí máte po městě svoje kamarády, kteří vám mohou pomoci, například s představením aplikace á la Twitter, kde můžete podle klíčových slov vyhledat, co potřebujete, a navíc vidět, kdy se o kom psalo a na jakém místě příspěvek vznikl. Pokud po někom nebo něčem pátráte, můžete využít i dronu, se kterým samozřejmě dosáhnete i do míst, kde byste jindy slídit nemohli. Když to nejde jinak, musíte do akce osobně, ale můžete využít například přestrojení, abyste se dostali do míst nepozorovaně. Jako soukromé očko samozřejmě umíte i odemykat zámky, případně pátrat v terénu po věcech, které by vás měly zajímat, nebo by se mohly jednoduše hodit. To všechno v rámci miniher. A když už nepomůže váš fištrón, pomohou vám vaši nejčastěji využívaní kamarádi: Levý a pravý hák. 

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama