Cyberpunk 2077: Phantom Liberty Recenze Recenze Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, přídavku v podobě strhujícího špionážního thrilleru

Recenze Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, přídavku v podobě strhujícího špionážního thrilleru

Martin Zavřel

Martin Zavřel

20. 9. 2023 17:00 3

Seznam kapitol

1. Vítejte v Dogtownu 2. Poctivý špionážní thriller 3. Pestrá jízda plná atrakcí 4. Dogtown stojí za návštěvu

O víně a krvi byl jeden z nejuznávanějších přídavků v historii videoher a tvůrci ze studia CD Projekt RED si to moc dobře uvědomují. Přesto se pokusili pro svoji další hru připravit stejně, nebo snad ještě lépe vystavěný nášup, který obsahuje vynikající dodatečný příběh v zajímavém novém prostředí s ještě zajímavějšími novými postavami. Zároveň přichází v doprovodu mnoha citelných vylepšení hry jako takové.

Reklama

Phantom Liberty přídavek je zanořen do děje hlavní hry, není možné jej hrát bez její instalace a není to samostatná položka v hlavním menu. Máte ale možnost se do nového dobrodružství ponořit okamžitě, pokud máte k dispozici uloženou pozici z původní hry (podmínkou je dokončení mise “Transmission” a funguje i uložená pozice “point of no return” těsně před koncem původní hry). Po nahrání takové pozice se ve hře dočkáte telefonátu od tajemné přezdívky “Songbird”, čímž Phantom Liberty odstartuje. Jestliže uloženou pozici z původní hry nemáte, i tak můžete začít hrát Phantom Liberty okamžitě: z hlavního menu hry máte možnost zvolit začátek nové hry rovnou od tohoto bodu (vaše postava tak začne rovnou na 20. úrovni).

Recenze Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, přídavku v podobě strhujícího špionážního thrilleru
i Zdroj: Martin Zavřel / Hrej.cz

Netrunnerka jménem So Mi Song, přezdívaná “Songbird”, vám předloží nabídku, která se neodmítá: ví o relikvii ve vaší hlavě a jejím dopadu na délku vašeho života. Potvrdí to kromě jiného i tím, že kromě klasického telefonátu se s vámi dokáže spojit přímo přes relikvii samotnou, přesně tak, jak to dělá Johnny Silverhand: objeví se vedle vás jako hologram. Odkud se o relikvii a vaší situaci dozvěděla a jak je možné, že dokáže onen unikátní čip ve vaší hlavě takto využívat, to jsou jen první z mnoha fascinujících záhad v tomto příběhu - odpovědi na ně dostanete, ale budete si je muset odpracovat. Stejně jako lék řešící celý váš problém, který vám Songbird nabídne výměnou za vaši účast na speciální záchranné misi.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 730 Kč (Steam)
  • Česká lokalizace: Titulky
  • Obtížnost: Nastavitelná
  • Základní herní doba: 15 - 50 hodin (vedlejší obsah, variace)
  • Bude vás bavit: Pokud máte rádi špionážní thrillery a pestrou akci
  • Nebude vás bavit: Pokud vás nebavila původní hra, není to zas až tak moc jiné (jen citelně vypilovanější)

Songbird je totiž momentálně na palubě Air Force One, neboli orbitálního raketoplánu s americkou prezidentkou na palubě. A díky svým hackerským schopnostem získala informaci, že raketoplán bude přinucen “nouzově přistát” v Night City, konkrétně v městské části “Dogtown”, která patří k těm nejdivočejším. Momentálně jí vládne ocelovou pěstí bývalý plukovník Kurt Hansen, fungující jako pomyslný král místních zločineckých kartelů, včetně vlastních pořádkových jednotek. Songbird vás požádá, abyste raketoplán našli a prezidentku zachránili před upadnutím do rukou těchto zločinců.

Městská část “Dogtown” která patří k těm nejdivočejším.

Tahle výbušná mise se zříceným raketoplánem a prezidentkou je ale pouhým začátkem vašeho vydatného dobrodružství v Dogtownu. Ne vše se totiž vydaří a budete tak muset řešit eskalující sérii problémů, rozdělených do 13 hlavních misí (podpořených dalšími 17 vedlejšími misemi, z nichž některé jsou stejně dobré a propracované, jako ty hlavní). Kromě samotné prezidentky a Songbird dostanete postupně také další nové spojence, z nichž tím nejvýraznějším je samozřejmě zkušený FIA agent v utajení, jménem Solomon Reed. Toho naprosto mistrovsky hraje herec Idris Elba, který se tak většinu Phantom Liberty “přetahuje” o pomyslnou roli nejlepšího hereckého výkonu s Keanu Reevesem. Nechybí ale ani další skvělé nové postavy, jako třeba bývalá Solomonova spojka jménem Alex. Vrací se samozřejmě i mnoho již známých postav, například fixer s přezdívkou “Pan Zručný”, jehož role je zde poměrně výrazná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama