Rustler Recenze Recenze Rustler, středověkého GTA plného beatboxu, prdů a Španělské inkvizice

Recenze Rustler, středověkého GTA plného beatboxu, prdů a Španělské inkvizice | Kapitola 3

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

27. 9. 2021 13:30 1

Seznam kapitol

1. S Polskem na věčné časy 2. Vaše hovno, naše radost 3. Utíkáš-li pomalu, tvá líc okusí výkalu

Za sedmero horami a devatero řekami skvělo se jedno malé království. Lidé tu byli chudí, ale zato hodní a poctiví. A zůstali by takoví až dodnes, kdyby se v tom malém království nezjevil chlap jménem Chlap. Zlí jazykové tvrdí, že mu sláma čouhala z bot, číst neuměl a na dabing nezbyly peníze, takže se dorozumíval jen chrchláním, prděním a krkáním.

Reklama

UTÍKÁŠ-LI POMALU, TVÁ LÍC OKUSÍ VÝKALU

Náplň jednotlivých misí je pak veskrze standardní a většinou se točí v klasickém kolečku poslíček-ranař. Ani jízda na koni, ani soubojový systém ovšem nepatří ke špičce, což bohužel platí obzvláště při těžkopádně působícím ovládání na gamepadu. Pokud vám tedy není pohodlí gauče přednější, doporučuji spíše osvědčenou kombinaci klávesnice a myši. Koně mi v klusu přišli vzhledem ke vzdálenosti a úhlu kamery příliš rychlí, používání zbraní pak působí trochu gumově. Tvůrci se v tomto směru navíc příliš neodvázali, a kromě fekálních granátů prezentují jen standardní zbraně na blízko (větev, meč, sekera…) a na dálku (kuše).

Je to totiž právě onen proklatý humor, který v případech, kdy vám jej tvůrci nestrkají pod nos se zarputilostí, se kterou vám babička podstrkuje třetí porci oběda, funguje.

Z bitek s ostatními ale hráč prostě nemá dobrý pocit, a ani to obligátní střídání obrany a útoku (s případným rychlým parírováním) není nic, o čem byste radostně psali domů. A když se na vás v některých misích vrhají více než tři protivníci, často vám nezbývá jiná strategie než zběsilý úprk a postupné pižlání kuší. A to prosím na všechny z celkem tří obtížnostních stupňů.

„IT’S JUST A FLESH WOUND!“

Jak už ale bylo řečeno dříve, hlavní zbraň Rustlera nespočívá v propracovaném soubojovém systému ani originalitou překypujících úkolech. Je to totiž právě onen proklatý humor, který v případech, kdy vám jej tvůrci nestrkají pod nos se zarputilostí, se kterou vám babička podstrkuje třetí porci oběda, funguje. U některých narážek si sice budete klepat na čelo, jindy ovšem najdete příslovečný poklad na konci kanalizačního potrubí.

A jsou to právě situace narážející na nestárnoucí Monty Pythony, mlácení lidí, aby se „dobrovolně“ zúčastnili mše a následně ještě dobrovolněji zaplatili desátek, nebo odtažení koně kvůli parkování ve špatné zóně, které dovedou vyvolat úsměv na tváři. Když vám pak k útěku z pracovního tábora hraje středověký remix písně I Want to Break Free od Queenů, velice rychle zapomenete na technické nedostatky i předchozích pět pitomých vtipů o vaší mámě. A v takových chvílích Rustler funguje zdaleka nejlépe.

Fanoušci Pythonů si v Rustlerovi rozhodně přijdou na své...
i Zdroj: Hrej.cz
Fanoušci Pythonů si v Rustlerovi rozhodně přijdou na své...

Rustler rozhodně není hrou pro lidi, kteří tráví večery hlubokými politickými rozpravami nad skleničkou červeného vína. Na ploše asi osmi hodin uslyšíte tolik debilních vtipů, že by nad nimi závistí bledl nejeden starý silvestrovský speciál TV Nova. Nové GTA i Red Dead Redemption jsou ovšem daleko a kdo by si chtěl vyzkoušet nějakou tu odlehčenou akci v otevřeném světě, ten stejně nenajde mnoho moderních alternativ. Jistě, produkční hodnoty nezávislého sandboxu leží trochu jinde než miliardami podporované portfolio Rockstaru, ale na první pokus to vlastně dopadlo možná až překvapivě dobře.

Rustler
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Apple Mac
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Pokud je vám mentálně dvanáct, budete Rustlera i přes objektivní technické nedostatky milovat. Jestli ovšem ve hrách hledáte hlubší přesah, berte nohy na ramena a utíkejte, jinak vás ten plešatý pán z přebalu hry trefí exkrementem přímo na solár…

Co se nám líbí a nelíbí?

Osvědčená formule GTA je stále zábavná
Humor
Některé osvěžující nápady
Netradiční soundtrack
Španělská inkvizice (ha, tu jste nečekali, co?!)
Technické zpracování soubojů a jízdy na koni
Děsivý dabing
Nadužívání a přílišná fekálnost některých vtipů
Nevyvážená obtížnost
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama