Road 96 Recenze Recenze Road 96, roadtripu, který doslova chutná po svobodě

Recenze Road 96, roadtripu, který doslova chutná po svobodě | Kapitola 2

Jaroslav Burda

Jaroslav Burda

2. 9. 2021 10:45

Seznam kapitol

1. NA CESTĚ 2. SVEZ SE 3. SVOBODNÉ LÉTO

Batoh na zádech, samota a tisíce kilometrů či mil v nohách. Taková je realita mnoha lidí, kteří více či méně dobrovolně podnikají nekonečné cesty za dobrodružstvím (nebo svobodou). A přesně taková je realita Road 96. Stojí tahle nezávislá záležitost za koupi?

Reklama

BEZSTAROSTNÁ JÍZDA?

Nepěkně zavařit si však můžete sami. Cestování výše uvedenými možnostmi vás vždy přijde na určitý počet políček energie. Přímou úměrou: čím více ukrojíte mil, tím více energie vás to bude stát. Zdraví, lépe řečeno výdrž, doplňujete jídlem, pitím a spánkem. Recept je jednoduchý: dbejte na plný žaludek a pitný režim, občas doplňte energii v improvizovaném přístřešku a nejezte zkažené jídlo. Vyplatí se sem tam prohrábnout popelnici a vůbec mít oči na stopkách. Tu a tam narazíte na pár dolarů, jindy naleznete kreditní kartu, či výherní los, uchýlit se můžete k drobným krádežím, jindy se vám vyplatí věnovat nějaký bakšiš dalším stopařům. Funguje to ale i opačně: nestřídmým rozhazováním peněz za automatový pong, tu přisypáním do prasátka pro štěstí, támhle blahosklonně uschovanou dvackou pod kámen pro další stopaře, sedm dolarů za autobus, bonvivánské rozhazování za motely atd. vás může dostat do situace, kdy se ocitnete bez peněz a bez energie. Jedno ani druhé vám nedoporučuji, pakliže se rozhodnete přejít hranice díky převaděčům nebo sólově přes horský hřeben. 

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

Nicméně hra je velmi benevolentní a nikdy jsem nezažil takovou nouzi, abych takříkajíc zakysnul půl míle před hranicemi. Road 96 není survival; energie se vám odečítá pouze cestováním a téměř v každé lokaci dostanete příležitost dílek, dva (i více) doplnit. Důležité je být dobře zásobený těsně před hranicemi. Především pak energií. Nicméně u střídání postav, za které postupně hrajete a jejichž cesta je vždy rozdílná, mě velmi bavilo experimentovat. Jednou si jako "výchozí bod" vyberete patnáctiletou dívku se 3 dolary v kapse a pouhými 2 dílky energie. K hranicím to máte přes dva tisíce mil, a abyste ji potrápili dokonale, rozhodnete se jít pěšky a ve finále překonat horský masív. Dokážete to? Napříště zvolíte sedmnáctiletého klučinu s plným zdravím a naditou šrajtoflí, který spí po motelech a vozí se tágem. A věřte mi, vždy se budete bavit neotřelými situacemi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama