Recenze Razer Huntsman V2, prémiové klávesnice za prémiovou cenu
i Zdroj: Hrej.cz
Hardware Článek Recenze Razer Huntsman V2, prémiové klávesnice za prémiovou cenu

Recenze Razer Huntsman V2, prémiové klávesnice za prémiovou cenu | Kapitola 2

Radek Raudenský

Radek Raudenský

21. 11. 2021 22:33

Seznam kapitol

1. BALENÍ, VZHLED 2. SPÍNAČE 3. POUŽÍVÁNÍ, SOFTWARE, ZÁVĚR

Není vždy potřeba přinášet úplně nové produkty. Pokud vám něco dobře funguje, může se daný produkt pouze lehce vylepšovat a prodávat neustále. Jedním z takových úspěšných produktů je i klávesnice Huntsman, která vedle dalších řad mířila na osvědčenou kvalitu a nově i na opto-mechanické spínače. Jak tato klávesnice dopadla si ukážeme v dnešní recenzi.

Reklama

SPÍNAČE

Asi největší sílou této klávesnice jsou nové spínače. Razer prodává klávesnici buď s fialovými clicky, nebo červenými lineárními spínači. My jsme dostali k testování verzi s červenými spínači a musím říct, že tady se to Razeru opravdu povedlo. Samozřejmě spínače od Razeru bývají vždy velice kvalitní, co bychom za tu ceny taky chtěli. Zde ale Razer dodal malou, ale velmi užitečnou věc, která tradičně připadala pouze klávesnicím, které si hráči stavěli sami – pěnu. 

Recenze Razer Huntsman V2, prémiové klávesnice za prémiovou cenu
i Zdroj: Hrej.cz

Když si hráči sami staví klávesnice, mohou si do nich dát několik zlepšováků. Kromě lubrikantu na mechaniku se do spínačů dává i pěna, která slouží zejména k utišení jinak velice hlasité mechaniky. Můžu vás ujistit, že to opravdu funguje. Mechanika je mnohem tišší, a to právě kvůli tlumení dopadu klávesy na spínač. Druhou ulehčující vlastností je ale také pocit ze psaní, ten je totiž také tlumený a působí mnohem lepším dojmem zejména při psaní. 

Spínače jsou navíc opto-mechanické, upřímně jsem ale nepoznal rozdíl. Tato technologie spočívá v tom, že stisk nesnímá mechanika skrze sepnutí obvodu, ale pomocí laseru a snímače. V klidovém stavu spínač blokuje dráhu laseru, jakmile ale spínač stiskneme, laser docestuje až na snímač, který se aktivuje. Tím by měla být odezva klávesnice ještě rychlejší. Asi možná i byla, ale pokud jde o milisekundy, upřímně jsem rozdíl nepoznal. Jako prodejní tahák možná dobré, reálná zkušenost ale neroznatelná.

Recenze Razer Huntsman V2, prémiové klávesnice za prémiovou cenu
i Zdroj: Hrej.cz

Co se samotných spínačů týče, můžete čekat vcelku úplnou klasiku. Vůči Cherry MX Red, které jsou asi nejrozšířenější červené spínače, nabízí Razer spínače o polovinu kratší aktivační cestu – zatímco Cherry má aktivační bod po 2 milimetrech, Razer se aktivuje už po 1,2 milimetru. Celková cesta Cherry je 4 milimetry, Razer končí po 3,5 milimetrech. Výsledkem je, že Razer vám rychleji zaregistruje stisk, navíc je možné rychleji klikat právě kvůli menší cestě klávesy. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama