Polda 2 remástr Recenze Recenze Polda 2 remástr, nostalgického návratu do zlatého období českých adventur

Recenze Polda 2 remástr, nostalgického návratu do zlatého období českých adventur

David Bernard

David Bernard

15. 12. 2023 19:30

Policista Pankrác se v remasterované české klasice vrací na místo činu v nové uniformě, která mu neuvěřitelně sluší. Z původně obyčejného požáru se vyklube zapeklitý případ plný klonů, krásek a významných osobností světových dějin. Abyste všemu přišli na kloub, budete potřebovat notnou dávku důvtipu, trpělivost a smysl pro humor.

Reklama

Point-and-click adventury patří mezi jeden z prvních žánrů, který ve mne probudil vášeň k videohrám. Dodnes vzpomínám, jak jsem se rodičům snažil vysvětlit, že mě Posel smrti či Syberia vlastně nutí přemýšlet, tudíž nevadí, když u obrazovky strávím dlouhé hodiny. S přílišným pochopením jsem se sice nesetkal, ale stále se jednalo o stravitelnější tituly, než jakými byly například střílečky v podobě Duke Nukem 3D, Doom a Wolfenstein. Období konce devadesátých let a přelomu tisíciletí patřilo k časům, během kterých adventury zažívaly neuvěřitelný boom. Do mého repertoáru patřily mimo již jmenovaných i hry jako Broken Sword, The Neverhood, The Longest Journey, Myst a samozřejmě i české pecky v podobě Tajemství oslího ostrova, Horkého léta a série Polda. A právě policista Pankrác, hlavní hrdina humorných detektivních příběhů z dílny studia Zima software, se nyní vrací v remasteru druhého dílu, který přináší známé ztřeštěné dobrodružství v novodobém kabátku. 

Recenze Polda 2 remástr, nostalgického návratu do zlatého období českých adventur
i Zdroj: David Bernard / Hrej.cz

Pamela, Lara, Zeman i Hitler

Hned zkraje je potřeba zmínit, že se na původním příběhu nic nezměnilo. Polda 2 remástr nabízí především značně vylepšený vizuál a pokud máte klonovou lapálii stále v živé paměti, žádná překvapení či změny v zápletce nečekejte. V případě, že jste po letech již dávno zapomněli, o čem to vlastně celé je, připravte se na nostalgický návrat do zlatého období českých adventur, u kterého se nejen dosyta nasmějete, ale pořádně potrápíte i mozkové závity. Děj druhého Poldy se odehrává ve fiktivním městečku Marsias, a to v období, kdy byl Pankrác ještě obyčejným policistou a kariéra soukromého očka na něj teprve čekala. Pomalu se rozplétající případ začíná požárem hotelu Růžová budoucnost a zmizením naklonované krásky Klaudie Š., která se zde účastnila soutěže Miss Marsias. Co se zpočátku zdá být pouhým žhářstvím, se brzy promění na pátrání po vychytralých pachatelích, z jejichž strany hrozí celému městu bezprostřední nebezpečí.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 360 Kč (Steam)
  • Česká lokalizace: Ano, včetně dabingu
  • Obtížnost: Striktně daná
  • Základní herní doba: 6 až 8 hodin
  • Bude vás bavit: Pokud milujete point-and-click adventury, českou tvorbu, svérázný humor a nostalgii
  • Nebude vás bavit: Pokud nemáte rádi české adventury, staromódní hratelnost a sérii samotnou

Během zhruba šestihodinové detektivní akce navštívíte místo činu, policejní stanici, ústav Hybridárium, tábor hipíků a další lokace. Každá z nich je různá a nabízí slušnou porci hádanek, rébusů a roztodivných postav. Při pátrání narazíte například na Adolfa Hitlera, Pamelu Anderson, Miloše Zemana, Laru Croft a mnoho dalších známých osobností. Série Polda se nikdy nebrala vážně, proto čekejte směsici potrhlých nápadů a ještě potrhlejší zápletku. Příběh příjemně odsýpá, ale ocení jej převážně hráči, kteří s Pankrácem vyrůstali. Neumím si příliš dobře představit, že by oslovil současné publikum mladistvých. Je ovšem možné, že se pletu.

Recenze Polda 2 remástr, nostalgického návratu do zlatého období českých adventur
i Zdroj: David Bernard / Hrej.cz

Humor místy vrávorá, špičkový dabing zůstává

Svérázný humor Poldy je mnohým dobře znám. Suché fórky a kameňáky se střídají s elaborovanou formou parodie na známé osobnosti, což ve výsledku skvěle funguje, ale již tradičně dochází i k trapnějším momentům a slabším vtipům, které nejsou pro každého. Pokud vám styl série vyhovuje, dostanete to, na co jste zvyklí a náležitě si to užijete. V případě, že čekáte vysokou dávku inteligentních šprýmů, nemusíte od obrazovky odcházet spokojeni. Velmi oceňuji nekorektní formu, která věrně kopíruje originál. V dnešní době se jedná o závan svěžího vzduchu. Změnou neprošel ani špičkový český dabing. Jiří Lábus, Petr Nárožný a Vlastimil Bedrna předvádějí zvukový koncert, který se náramně dobře poslouchá. Postava samotného Pankráce je namluvena Luďkem Sobotou, který sice k osobnosti hlavního hrdiny přistupuje dobře, ale na můj vkus využívá extrémně nízké tempo. Ano, Pankrác není nejostřejší tužka v penále, ale subjektivně mne jeho velmi pomalá mluva místy rozčilovala, stejně jako časté zadrhávání a mručení. Tento problém je nicméně opravdu subjektivní a provází mě napříč celou sérií. Rozhodně nechci znevažovat nasazení pana Soboty, který do dabingu evidentně dává celé srdce.

Zaměstnejte mozek, strážníku

Hádanek a rébusů je ve hře opravdu velké množství. Originál a remaster od sebe dělí téměř čtvrtstoletí. Již 24 let uplynulo od doby, kdy jsem se jako osmiletý vydal ve druhém Poldovi pátrat po zločincích a musím přiznat, že jsem si děj ani logické řešení problémů nepamatoval. Díky tomu mi Polda 2 remástr dokázal nabídnout více či méně náročné situace, během kterých jsem si pořádně zapřemýšlel. Klasika v podobě inventáře a kombinování předmětů zůstává, ale pokud si opravdu nevíte rady, můžete si jedním stiskem tlačítka vyvolat podrobný návod. Tento postup nicméně nedoporučuji, ochudíte se o dobrý pocit z vámi vykoumané hádanky. Na druhou stranu návod vítám v případě naprostého záseku. Na ten jsem během hraní narazil pouze jednou, a to v podobě matematického rébusu s Knihomolem knižním, který osobně považuji za nejkomplexnější hádanku z celé hry. 

Hádanek a rébusů je ve hře opravdu velké množství.

Při stisknutí mezerníků se v lokaci objeví všechny body, se kterými je možné provádět interakci. To stejné platí i pro inventář. Tato funkce přijde vhod za předpokladu, že narazíte na méně jasné problémy, kterých se v remasteru vyskytuje hned několik. Řešení jednotlivých hádanek je místy poměrně nelogické, ale stejným problémem trpěla již původní verze. Naštěstí se nejedná o nic častého. V každém případě doporučuji dávat pozor a nebojte se ani návratu do předchozích lokací. Kdo ví, třeba se řešení vašeho problému ukrývá právě tam.

Recenze Polda 2 remástr, nostalgického návratu do zlatého období českých adventur
i Zdroj: David Bernard / Hrej.cz

Nová uniforma Poldovi zatraceně sekne

Největší změnou, kterou Polda 2 remástr oproti původní hře nabízí, je bezesporu vizuální stránka. Grafik Jakub Mareš dokázal scénám vdechnout zcela nový život. Tvrdá práce, nasazení a smysl pro detail jsou vidět na každém kroku a kresby se výsostně povedly, všechna čest. Jakub Mareš respektuje původní vizuál (do kterého se můžete stiskem jednoho tlačítka libovolně přepínat), ale zároveň na obrazovku přenáší své zkušenosti a nové nápady, které nepůsobí nijak rušivě. Změn doznal i soundtrack a zvuky, nicméně ne tak dramatických (hudbu lze taktéž přepínat). Technická stránka remasteru se povedla na výbornou a v tomto směru nemám prakticky co vytknout. Ve studiu Zima software můžou být hrdí.

Návrat do dětství

Polda 2 remástr mne vrátil v čase. Opět jsem se mohl vžít do role pomalejšího, leč nebojácného policisty, který se zaplete to prapodivného případu plného groteskních situací. Díky době, která od sebe dělí původní hru a remaster, jsem si ztřeštěný příběh užíval po celou dobu. Hádanky sice nepatří k těm nejsložitějším, ale místy umí potrápit. Svérázný humor má hluchá místa, ale často vás bez problémů rozesměje. Obsahově je vše při starém, ale díky skvělé práci Jakuba Mareše hra neuvěřitelně prokoukla. Technicky je staronový Polda zvládnutý bravurně a pokud na zlaté období point-and-click adventur vzpomínáte s láskou, případně jste se z nějakého důvodu k originálu nedostali, oblečte uniformu, vypulírujte pistoli a utíkejte to napravit. Na dobrodružství vás doprovodí hlasy českých dabérských špiček. Nová verze české adventurní klasiky je dle mého názoru určena především hráčům z řad pamětníků a nejsem si jist, zda ji ocení i mladší publikum. V květnu příštího roku se navíc dočkáme bezplatného DLC, které bude zasazeno do období po druhém dílu. Zjistíme v něm, jak se Pankrác stal soukromým detektivem. Jsem zvědav a těším se.

Polda 2 remástr
Windows PC

Verdikt

Technicky se Polda 2 remástr povedl na výbornou. Grafik Jakub Mareš vdechl hře nový život a Pankrác díky němu neuvěřitelně prokouknul. Obsah hry zůstává stejný a specifický humor nemusí sednout každému. Ztřeštěná zápletka, špičkový český dabing a povedené rébusy mají i po více jak dvaceti letech co nabídnout. I přes nesporné kvality hru pravděpodobně ocení převážně pamětníci a fanoušci série, pro které primárně vznikla.

Co se nám líbí a nelíbí?

Nový a velmi dobře zvládnutý vizuál
Svérázný humor
Špičkový dabing
Ztřeštěná zápletka
Povedené hádanky
Zprostředkování nostalgických pocitů
Systém nápovědy
Humor místy pokulhává
Občasná nelogičnost
Subjektivně pomalé tempo Pankrácova dabingu
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama