Monster Hunter Rise Recenze Recenze Monster Hunter Rise, jedné z nejlepších her Switche, na velké konzoli

Recenze Monster Hunter Rise, jedné z nejlepších her Switche, na velké konzoli

David Plecháček

David Plecháček

18. 1. 2023 18:15

Seznam kapitol

1. Ahoj, já jsem Rise! 2. Pocházím ze Switche! 3. A nemám se za co stydět!

Je vždycky těžké zapínat hru, v níž jste strávili přes sto hodin a plně ji vyzobali, v krátkém sledu znovu. Za poslední roky nebude moc titulů, v nichž jsem strávil více času, než v Monster Hunter Rise. Svého času Switch exkluzivita byla v mých očích jednou z nejlepších her na této hybridní konzoli vůbec. Po dvou letech se nyní dostáváme do fáze, kdy můžeme tuhle kapitolu uzavřít, protože se Rise dostává po PC i na konzole.

Reklama

Vypíchnout jeden konkrétní aspekt, proč byste si měli jakoukoliv hru pořídit, je vždycky trochu ošemetné, v případě Monster Hunteru je ale zodpovězení takové otázky velice jednoduché. Podobně napínavé souboje s tak širokou možností, jak k nim přistoupit, jinde nenajdete. 

Úspěch Rise je ale potřeba vnímat v určitém kontextu, a tím kontextem je bezesporu Nintendo Switch. Switch platil již v předchozí generaci konzolí za tu nejslabší kvůli své hybridní povaze, a tak se i přes snahu prakticky všech vývojářů žádná hra nemůže graficky rovnat těm z ostatních platforem, natožpak dnes o generaci dál. Z exkluzivních titulů je většina z nich nějakým způsobem stylizována, z multiplatformních her jde pak často o ty nejhůře vypadající verze. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1049 korun
  • Základní herní doba: Zhruba 50 hodin, ale to možná i víc. Tak jako tak, ve hře jste schopní utopit i trojnásobek času
  • Česká lokalizace: Nikoliv, příběh je ale prosťoučký a není k tomu potřeba. Pro hlubší chápání mechanismů je ale ve hře třeba přečíst hromadu tutoriálových textů… a možná jich je až moc.
  • Faktor znovuhratelnosti: Žádný a ultimátní. Sám bych hru znovu nehrál, ale Rise obsahuje pochopitelně i multiplayer, a lov ve více hráčích je prostě FANTASTICKÝ!
  • Pes, nebo kočka? Ve hře jsou jak psi, tak kočky. Konečně nemusíte řešit, kdo je největší přítel člověka, protože vám pomohou oba dva v závislosti na tom, jakou třídu jim přiřadíte. Haf!

Tohle nošení dříví do lesa má za cíl připravit půdu pro hodnocení Rise. Rise byla krásná hra, ale v kontextu Nintenda Switch. Už příchod na počítače ukázal v přímém porovnání, že ceny o nejpohlednější hry vyhrávat nebude, a že třeba starší World vytvořený specificky pro výkonnější zařízení je i přes svůj věk hezčí. A příchod na konzole od Sony a Microsoftu na tomhle faktu samozřejmě nic nemění. 

Na druhou stranu, kdybych vám řekl, že dneska vychází na těch samých platformách poslední Zelda, hádám, že i přes specifickou stylizaci by někteří z vás rovnou zamířili do obchodů pro svojí kopii. Proč se tak k Rise stavět odlišně?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama