Q&Hrej - Utkvěl vám v hlavě nějaký citát nebo rčení ze hry?
i Zdroj: Youtube Agraelus
Q&Hrej Článek Q&Hrej - Utkvěl vám v hlavě nějaký citát nebo rčení ze hry?

Q&Hrej - Utkvěl vám v hlavě nějaký citát nebo rčení ze hry? | Kapitola 3

Martin Synek David Plecháček Tadeáš Pepř Aleš Tihlařík Lukáš Černohorský Petr Jan Berka

Martin Synek, David Plecháček, Tadeáš Pepř, Aleš Tihlařík, Lukáš Černohorský, Petr Jan Berka

2. 8. 2022 12:20

Seznam kapitol

1. ALEŠ TIHLAŘÍK - ZAKLÍNAČSKÉ OPOJENÍ 2. LUKÁŠ ČERNOHORSKÝ - JAK JINAK 3. DAVID PLECHÁČEK - DEUS EX 4. PETR JAN BERKA - METAL GEAR SOLID V 5. TADEÁŠ PEPŘ - I GOT A PLAN 6. MARTIN SYNEK - TRANSCENDING HISTORY

Did I ever tell you what the definition of insanity is? Insanity is doing the exact… same fucking thing… over and over again, expecting… shit to change.

Reklama

DAVID PLECHÁČEK - DEUS EX

Jsem docela zvědavý na ostatní, protože nějaké sofistikovanější hlášky nebo promluvy asi ve hrách nejsou úplně to, na co se hráči soustředí a co si z her pamatujeme i po letech. Je to možná škoda, protože kdybychom se vás, čtenářů, zeptali na hlášky filmové, určitě jich vyjmenujete hned několik z patra. Ale u her? Pche!

Přesto jich je několik kultovních. Přemýšlel jsem, co nakonec zvolit. Jestli nějakou oblíbenou hlášku, která stojí sama o sobě? Vytáhnout třeba tu nejikončtější, podle níž je čas nakopat zadky a žvýkat u toho žvejkačku? Nebo třeba tu, v níž Kratos hlasem Christophera Judge svému virtuálnímu synkovi suše říká „don’t be sorry, be better“, což je mimochodem krédo, kterým by se měla držet většina z nás?

Ne. Věřím tomu, že můj vybraný citát ze hry moc lidem v uších neutkvěl, přesto mám pocit, že se strefil narámně jak do narativu hry, v níž zazněl, tak onu hru svým způsobem i převyšoval. Možná ještě zvláštnější je to, že jej neřekl ani hlavní hrdina hry, Adam Jensen z Deus Ex: Human Revolution, ale William Taggart, na jehož jméno možná většina hráčů dočista zapomněla. Přitom je to právě on, kdo během Jensenovi operace pronese mou oblíbenou větu: „The body may heal, but the mind is not always so resilient.“ 

Tělo se sice může uzdravit, ale mysl často tak odolná není, řekne ve volném překladu. Věta zazní krátce po úvodu, kdy dojde k přepadení Sarif Industries, během něhož je Jensen vážně zraněn, a tak je pro jeho přežití potřeba augmentací. Taggart, shodou okolností odpůrce lidských modifikací, tak v podstatě říká, že tělo sice bude fungovat dál, ale jak na tom bude Jensenova mysl, je ve hvězdách. A ačkoliv je Human Revolution čirou fikcí odehrávající se v roce 2027 (tedy za pět let od teď), výše uvedený citát platí tak nějak univerzálně pro nás všechny, a vždycky platit bude. Není liž pravda?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama