Q&Hrej - Kupujete si sběratelské edice her, případně předměty spojené s hrami?
i Zdroj: TheNewYorkTimes
Článek Q&Hrej - Kupujete si sběratelské edice her, případně předměty spojené s hrami?

Q&Hrej - Kupujete si sběratelské edice her, případně předměty spojené s hrami? | Kapitola 2

Patrik JeIínek Tadeáš Pepř Aleš Tihlařík Lukáš Černohorský Jakub Fišer Radek Raudenský Tomáš Rosa

Patrik JeIínek, Tadeáš Pepř, Aleš Tihlařík, Lukáš Černohorský, Jakub Fišer, Radek Raudenský, Tomáš Rosa

25. 7. 2022 15:15

Seznam kapitol

1. ALEŠ TIHLAŘÍK - METR NA METR 2. LUKÁŠ ČERNOHORSKÝ - SOCHY Z KAMENE 3. JAKUB FIŠER - KDYŽ TO NEZNÁŠ, TAK TO NENOS! 4. PATRIK JELÍNEK - JÁ TOHO NELITUJI!
5. TOMÁŠ ROSA - SBĚRATELSTVÍ PROPADL NA STARÁ KOLENA 6. TADEÁŠ PEPŘ - HOĎ TO NA HRUĎ 7. RADEK RAUDENSKÝ - HRNÍČKY NA KAFE 8. ZDENĚK PUDIVÍTR - OMYL A NIC VÍC

Herní průmysl je úzce spjat s fyzickými předměty, které skalním fanouškům dále připomínají jejich oblíbené tituly. Ať jsou to celé sběratelské edice, nebo jenom kusé předměty jako sošky, plakáty nebo třeba trika a hrnky. Jsou naši redaktoři tak zapálený, že do těchto věcí investují peníze?

Reklama

LUKÁŠ ČERNOHORSKÝ - SOCHY Z KAMENE

Legendy praví, že byly doby, kdy jsem nadšeně kupoval nejvyšší edice her. Ovšem to byly edice bohatší, ceny menší a neexistovali žádní scalpeři, co by vám kradli možnost se kochat těmito edicemi. S láskou vzpomínám na moji historku se sběratelkou Witcher 3. Ale před několika lety se vydavatelé skutečně snažili, aby sběratelky byly co nejlepší a nabídli velmi pestrou paletu sběratelských předmětů.

Q&Hrej - Kupujete si sběratelské edice her, případně předměty spojené s hrami?
i Zdroj: YouTube

Kupříkladu takový Gears of War 3, který měl nejen velkou postavičku Marcuse, ale také vlaječku, medaili, mapy, nákresy, fotky, dopisy a samolepky. Krabice srovnatelná s boxem od kvalitního pc byla skutečně parádní. Cenu si už přesně bohužel nevybavím, ale věřím, že tehdy moje finanční možnosti by dovolili maximálně 3000,- (přičemž jsem musel nasekat hromady dříví, odnosit hodně nákupů, a hlavně jíst půl roku rohlíky). Matně si vybavuji cenu 2799,-. Ale dost pravděpodobně se pletu. Jak ty roky utíkaly, tak jsem se spíše přeorientoval na speciální edice, kdy máte k dispozici nějaký digitální bordel, steelbook case a artbook. A cena není nijak vražedná (jak se však zdá, tak i ty stejně jako Tyranosaurus Rex vlastně nyní vyhynuly). V posledních letech však sběratelky nabraly silný mainstreamový dech a sběratelky si kupuje prakticky každý. Už to není žádná výsada divných lidí a fanoušků dané série. Teď se holt tyhle sběratelky skupují ve velkém (asi jako bonboniéry na Valentýna a alkohol na den svatého Patricka). Weby při startu předobjednávek padají, ceny už dosahují více než polovinu vstupního kapitálu nové generace konzolí a lidé doslova šílí, jakmile nemají svojí velkou krabici, ve které naleznou plastovou sošku, steelbook bez hry, látkovou mapu a digitální soundtrack spolu s artbookem. 

Q&Hrej - Kupujete si sběratelské edice her, případně předměty spojené s hrami?
i Zdroj: Statue Collectibles

Neberte mě nijak zle. Taky si vybavuji svůj teenagerský pokoj, kde byly sošky, krabice a všemožné steelbooky vysázené vedle sebe. Ovšem jak cena rostla, můj zájem postupně opadal. Nyní mi od Sony už skoro stačí pár měsíců počkat a mám jejich nejexkluzivnější titul v modré krabičce ve slevě. Můj celistvý záběr se scvrkl a omezil pouze na merch a sběratelky od Blizzard Entertainment. Přičemž si stále nadávám do pitomců, že jsem několik let se k těmto kouskům otáčel zády a musím je zpětně shánět po všech čertech. Stále mi však chybí Vanilla World of Warcraftu a Diablo III k naprosto kompletní kolekci od roku 2003. A zatímco celý svět blázní po nové sběratelce k novému Bohu války, tak já nad tím mávnu rukou a vyhlížím pouze bustu Sylvanas od Infinity Studios. A jelikož jsem zúžil svůj výběr i výhled tímto směrem, je to radost i prokletí zároveň. Ušetřím si padající české weby, ale nosím do schodů masivní sochy z umělého kamene a resinu. A pak čekám zaoceánský parník, aby mi dovezl horké zboží z USA. Vidím, že život je skutečně začarovaný kruh a vždy je to něco za něco. Zbavil jsem se jedné obsese, abych jí nahradil jinou. Když ona třeba podepsaná sběratelka WoWka je prostě něco, co má pro mě mnohem větší hodnotu než plastové kladivo s podstavcem. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama