Kirby’s Epic Yarn Recenze Kirby's Epic Yarn

Kirby's Epic Yarn

Maggot

Maggot

13. 3. 2011 23:00 5
Reklama

Podívali jste se někdy do očí Kirbymu, jedné z ústředních postaviček Nintenda, která připomíná žvýkačku a rozdává úsměvy na všechny strany? Za mírumilovným kukučem se totiž skrývá bestiální zabiják s duší nelítostného drtiče všeho zlého, jehož jediným opravdovým koníčkem je likvidace každého, kdo nestojí na jeho straně. Jediné co jej omlouvá, je, že tak činí ve jménu dobra. Big N nasadilo na začátek roku další z řady osobitých titulů s tradicí delší než čínská zeď, ve kterém je ústřední postavou právě Kirby. Připravte si růžové deštníky s koťátky a spoďáry s kapsami… musíte se přeci nějak naladit na stejnou frekvenci jako náš hlavní protagonista. Nechte se vcucnout novinkou Kirby’s Epic Yarn.

Z pohádky do pohádky

Zrovna v moment, kdy si říkáte, že klasické hopsačky vymřely, vám pod nos přistane hra jako Kirby’s Epic Yarn, která v sobě snoubí klasické prvky 2D skákaček s novou, vitálnější hratelností. Bavíme se tu o jednom z těch titulů, který je stejně suverénní jako například Mario, a nutno dodat, že právem. Děti, vykašleme se na formality – Kirbyho pohádka začíná v magickém světě zvaném Dream Land, mírumilovné zemi, kde se netrestá za vstup na cizí pozemek, ani za půjčování cizích předmětů. Kirby si jednoho dne vyšel na procházku, která se mu stala osudnou. Jeho láska k inhalování všeho hmotného i nehmotného ho totiž dostala do pořádných potíží, když se snažil vdechnout rajče ve stylu vrcholových narkomanů. Zakázané ovoce totiž nastražil zlý čaroděj Yin-Yarn, který Kirbyho protáhl svou ponožkou a poslal jej do země nití a látky zvané Patch Land, kde domy vypadají jako natržené kalhoty a stvoření připomínají dámské stringy.

Kirby po příchodu do země náhle zjišťuje, že je schopen napodobovat určité předměty a živočichy, což se v ten moment extrémně hodí, přičemž se jedná o jeden z mnoha prvků, který celou hratelnost posouvá dále a překvapuje vás až do konce hry. Okamžitě tak potkáváte Prince Fluffa, který je to samé, co vy, ale v bledě modrém. A to doslova! Nakonec se oba ocitáte na pokraji psychického rozpoložení, které připomíná zoufalost kříženou s epickou radostí, přičemž si stanovujete jasný úkol – najít všech 7 magických vláken a vypadnout z téhle díry, jak to jen bude možné. Prince Fluff ovšem plní i úlohu druhotné postavy, jelikož můžete každou z úrovní, včetně těch bossovských, hrát ve dvou hráčích. Dvakrát tolik hráčů, dvakrát tolik zábavy. Úrovně jsou sice navržené tak, aby k cíli vedla jedna cesta, ale zároveň jsou v pozdní fázi hry rozvětvené tak pekelně, že se nejednou ztratíte. Pokud ovšem chcete dokončit hru na 100 %, což zahrnuje jejich pokoření s maximálním počtem bodů a sebraných předmětů, pravděpodobně sáhnete po singl variantě.

Vzhledem k tomu, že Kirby přišel o svůj nenechavý nosánek a zároveň možnost vdechovat na potkání, byl nucen vytasit jiné zbraně. Primárně máte po ruce bič, který slouží jednak k interakci s prostředím (rozepínání zipů budov a nacházení alternativních cest a pokladnic), ale také boji, kdy nepřátele můžete využít i jako vrhací předměty, určené k probourávání speciálních krabic, a opět, otevírání nových cest a skrýší. Pro rychlejší pohyb stačí dvakrát poklepat na směrový kříž a v mžiku se změníte na auto. Úrovně jsou ovšem plné částí, ve kterých se chtě nechtě změníte v něco, za co by se nestyděl ani Optimus Prime. Části, kdy se proháníte ve vodě jako delfín, nebo poletujete nad zemí coby létající talíř pohlcující nepřátele, jsou zábavné a nenáročné. O to příjemnější je zjištění, že se jich dočkáte prakticky v každém levelu. K ovládání vám stačí pouze na šířku otočený Wii Remote, přičemž pohybové ovládání využijete pouze v mizivém počtu částí. Jednou z nich je například navádění Kirbyho, ze kterého se stala lokomotiva. Pohybem ruky mu vykreslujete cestu, kterou se má vydat, což je v onen moment stejně zábavné jako frustrující. Zvláště, když se vám klepou kopyta stejně jako autorovi článku.

Pro mladé i staré, choré i zdravé

Elementárním stavebním kamenem celé hry jsou nitě a implementace látek. Přesto je stylizace úrovní vždy originální a velice příjemná na pohled, jelikož se nejdříve proháníte po lese, později po poušti a o hodinu déle zase po levelu vytvořeného z dortů a jiných sladkostí. Jasně, hra neustále propírá tentýž koncept, ale s každou novou odemčenou oblastí k němu něco přidává, ať už se bavíme o nových nepřátelích, možnosti transformovat hlavní postavu do něčeho úplně odlišného, nebo prostě líbivém prostředí, což má za následek to, že se hráč cítí odměňován prakticky až do samotného závěru hry. Dokončením každé úrovně získáte speciální záplatu, která vám otevře další část světa, až se nakonec doberete k bossovi. Konfrontace s šéfy jsou velice efektní a poctivé. Většinou se skládají z několika, na sebe navazujících, fází, přičemž vám jsou odměnou za úspěch hordy drahokamů, jež slouží jako platidlo. Ani nevíte jak uspokojující je, když vás hra zasype tunou barevných kamínků… tomu se říká virtuální obžerství v praxi.

Vsunutí hry do mechaniky zkrátka působí jako nalezení ztracené dcery. Ovládání je jednoduché, stejně jako orientace ve hře. Pravda, nejde o nic náročného, skákat a sbírat předměty dokážou i cvičení šimpanzi a kdejaký Američan. Nebudeme zastírat, že duch hry už od prvního pohledu nasvědčuje tomu, že je určena primárně pro mladší publikum, což nijak nevylučuje fakt, že se u ní budou bavit i starší a střízliví hráči. Po úrovních jsou roztroušené předměty v podobě hudby a nábytku, které uplatníte ve vašem vlastním domě, jež dostanete jako věno za svou dobrotivost. Chcete více pater? Fajn, ale budete platit jako mourovatí body, které jste si nastřádali sbíráním drahokamů. Faktem je, že ti kreativnější z nás si mohou svůj pokojíček odekorovat nepřeberným množstvím harampádí, které je víceméně k ničemu, ale přesto si jej budete hýčkat. Malým bonusem je pak hra na schovávanou, kdy hráč hledá po úrovních zatoulané krysy.

Nejen, že se Kirby hraje prakticky sám a každý si u něj příjemně odpočine, on zároveň vypadá zkrátka perfektně na poměry Wii jako konzole, která je ve srovnání s PS3 a Xbox 360 minimálně o polovinu slabší, co se hrubého výkonu týká. Jak se říká, nejde o hardware, ale o software, v tomto případě tedy vývojáře, kterým se povedly naprosto plynulé a nádherné animace, za které by mnozí kolegové z branže dali nejen pravou ruku. Toho si všimnete nejlépe během závěrečných soubojů, kdy se poražený boss rozletí na desítky dílčích nití. Zkrátka grafická opera, podtržena příjemným level designem, který zaplaví hřejivou spokojeností i to nejčernější srdce. Pravdou ovšem je, že ne všichni hráči najdou zalíbení ve sbírání předmětů, které posléze možná ani nevyužijí, což naštěstí zachraňuje právě hratelnost. Je totiž jen na vás, jak se hře postavíte. Buďto můžete bleskově projet hlavní příběhovou linku, což vám zabere maximálně 6 hodin, nebo vezmete své mužství / ženství do rukou a vydáte se napříč kompletnímu dokončení, což se podepíše nejen na celkové době hraní, ale také na vaší nervové soustavě. Tak jako tak, se budete cítit příjemně sytí. Ačkoliv jsou počáteční úrovně navržené naprosto lineárně, bez nutnosti někde odbočovat, s časem exponenciálně roste jejich rafinovanost a zajímavost zároveň.

Pravděpodobně není dále nutné říkat, jak je Kirby’s Epic Yarn pohodovou a po všech směrech vybroušenou hrou. Pokud vám chybí staré dobré časy druhého rozměru, měli byste začít uvažovat nad tímto prapodivným, leč roztomilým stvořením. Vezměte krabici moučkového cukru, tři tuby vlažného javorového sirupu, promíchejte a výsledek si vylejte na obličej. Takhle chutná Kirby!

Kirby’s Epic Yarn
Wii Wii

Verdikt

Díky Kirby's Epic Yarn se ze starých opět stávají mladí, a mladí zůstanou navždy mladými. Jedná se o čistou slitinu upřímné zábavy a motivující přístupnosti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama