INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších sportovních her z roku 2022
i Zdroj: Vlastní koláž
Invaze Článek INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších sportovních her z roku 2022

INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších sportovních her z roku 2022

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

24. 1. 2023 17:15

Komunitní část letošní ankety INVAZE 2022 spěje do závěrečných fází. Zatímco vy volíte nejlepší hry uplynulého roku v různých kategoriích, my vám v průběhu měsíce v každé z těchto kategorií připomínáme pět nejzajímavějších tipů. Nemusí jít nutně o ty největší favority nebo nejlepší hry, ale spíše o kousky, které herním průmyslem pořádně rezonovaly.

Reklama

Pro žánr sportovních her je typické, že se v něm každý rok periodicky vrací několik zavedených sérií s novými ročníky. Loni tomu nebylo jinak, nabídku klasických sportů ale obohatily i zajímavé novinky z různých jiných koutů sportovního světa.


Nintendo Switch Sports 

29. dubna | Nintendo | Nintendo Switch

Velmi produktivní bylo v roce 2022 Nintendo. Už na konci dubna například přineslo velkolepý návrat jedné z komerčně nejúspěšnějších herních sérií všech dob. Jenže zatímco Wii Sports de facto prodaly platformu a v jednu dobu v nich topil čas skoro každý, včetně nehráčů, Switch Sports takovou díru do světa zdaleka neudělaly.

Ne, že by nešlo o jednu z nejprodávanějších her platformy, zpracování ale už v dnešní době nebylo tak přelomové. Z šestice dostupných sportů navíc část působila dost jednolitým dojmem. V klasickém bowlingu nebo tenise už vás prostě nic nepřekvapí, a zajímavější prvky přinesl jenom fotbal.

V mezičase alespoň nabídku disciplín rozšířil golf, i tak ale zůstaly spíše rozpaky z toho, že se z velmi atraktivního konceptu dalo vytěžit mnohem více.

Recenze Nintendo Switch Sports, hry, která z vás atleta neudělá
i Zdroj: Hrej.cz / David Plecháček

Recenze Nintendo Switch Sports, hry, která z vás atleta neudělá

23. 5. 2022 20:45
1

Pamatujete na Wii Sports? I kdyby ne, i kdybyste je nikdy nehráli, pravděpodobně víte o nějaké pohybové hře pro Nintendo Wii…


Mario Strikers: Battle League 

10. června | Nintendo | Nintendo Switch

Větší díru do světa tak musel udělat další sport od Nintenda. V něm se objevil oblíbený Mario se svou partou přátel, aby změřili síly v šílených fotbalových utkáních. A to tentokrát stojí za to.

Mariovský fotbal samozřejmě s tím klasickým nemá moc společného. Týmy čtyř hráčů a jednoho brankáře se spoléhají na divoké akrobatické kreace, využívání powerupů i neřízení násilí přímo na hřišti. Proč odebírat soupeři míč čistě, když ho stačí pořádným facanem držení zbavit? Proč se prokombinovat do vápna, když stačí sebrat správný powerup a raketovou ranou položit obranu jako kuželky? Mario Strikers: Battle League je prostě arkádová a kompetitivní zábava vhodná pro všechny, ať už mají fotbal rádi nebo ne.

Pro gaučové zápolení moc lepších variant neexistuje, a výhodou je, že se může zapojit větší množství hráčů, než je obvyklé.

Recenze Mario Strikers: Battle League, fotbalu, který hraje svojí vlastní ligu
i Zdroj: Hrej.cz / David Plecháček

Recenze Mario Strikers: Battle League, fotbalu, který hraje svojí vlastní ligu

23. 6. 2022 20:25

Kdybyste to snad nezaznamenali, na poli virtuálního fotbalu bylo v posledních týdnech rušno. Partnerství mezi EA Sports a…


NBA 2K23 

8. září | Visual Concepts | PC/Xbox/PlayStation/Switch

Teď už se ale dostáváme ke zmíněnému začátku sportovní sezóny s novými ročníky známých sérií. Tradičním otvírákem je virtuální basketbal od 2K a potažmo Visual Concepts. Ten opět přinesl zajímavé novinky, posouvající prezentaci skutečného basketbalu o úroveň dále. Fanoušci košíkové tak mohli projít kariérou legendárního Michaela Jordana a prožít její nejikoničtější momenty, navíc v dobovém zpracování CRT televizí, grafiky i komentáře. Tenhle cit pro detail prostě jiným sportovním hrám chybí.

Na druhou stranu ale NBA 2K dále trápí velmi charakteristický problém. Totiž absolutně bláznivá přemíra mikrotransakcí a sekundární monetizace hry. Na to, že online režimy hry připomínají spíše návštěvu kasína už si hráči za ta léta zvykli, pravidelně je ale autoři dokážou překvapit novými šílenými nápady, jak herní prostor marketingově využít. Je to velká škoda, protože z hlediska čistě sportovního jde o fantasticky propracovanou a opravdu efektní hru narvanou detaily.


FIFA 23 

26. září | EA Sports | PC/Xbox/PlayStation/Switch

Největším a nejpopulárnějším jménem seznamu je pravděpodobně FIFA. Poslední ročník série se jménem fotbalové asociace opět přinesl slušný pokrok. Nová generace animačních technologií HyperMotion o krok posunula grafické zpracování, větší prostor dostaly ženy, rozšířila se nabídka licencí, skutečných stadionů a třeba i paleta předzápasových animací nebo možností kariérních režimů.

Jinak je to ale stará dobrá FIFA. V recenzi na Hrej byl Míra nadmíru spokojený, s čímž část hráčů souhlasí, část tradičně vůbec. I v aktuálním ročníku se řeší nevyváženost multiplayeru, odbytost singleplayeru, občasné technické chyby, nepříliš povedený doprovod mistrovství světa v Kataru, ale i v aktuálním ročníku hráči utrácí peníze ostošest a svět FUT žije jako nikdy předtím.

Uvidíme, jak to bude vypadat letos s příchodem EA Sports FC.


NHL 23 

11. října | EA Sports | Xbox/PlayStation

Do třetice dvacet trojek tu máme tu asi nejslabší. Nejnovější ročník virtuálního hokeje totiž nešel směrem svého fotbalového sourozence, a nabídl asi nejméně viditelná vylepšení za poslední léta. Jedinou významnější novinkou je možnost dohrávat puk při pádu, a nad rámec toho ještě přibyl kuriózní lakrosový druh gólu, pár nových cutscén, které ale hardcore hráče stejně příliš nenadchnou. Fanoušci alespoň konečně dostali možnost meziplatformního multiplayeru.

Fandové hokeje tak můžou doufat, že bude letos nadílka o něco bohatší, a že autoři přinesou zajímavější změny. 

Recenze NHL 23, sportovní hry, která poslouží jako příklad škarohlídů
i Zdroj: Hrej.cz / Miroslav Václavík

Recenze NHL 23, sportovní hry, která poslouží jako příklad škarohlídů

18. 10. 2022 10:00
1

Kterákoliv ze sportovních her se často setkává s kritikou, že se ročník od ročníku vůbec neliší. Jenže většinou taková slova…


V anketě ale samozřejmě můžete hlasovat pro celou řadu dalších adeptů na výhru. Záleží především na vás. Hlasování již začalo, svůj názor tedy můžete vyjádřit třeba právě teď. Zapojením do ankety se navíc zároveň zařadíte do soutěže o hodnotný dárek v podobě SSD disku od generálního sponzora Invaze, společnosti Samsung!

Vypusťte sílu Samsung SSD 980 PRO, modelu navrženého pro náročné hráče a technicky zdatné uživatele. Nabízí vysoce výkonnou šířku pásma a propustnost pro náročné použití ve hrách, grafice, analýze dat a dalších oblastech. Načítání her je rychlé, takže můžete více hrát a méně čekat.
INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!
i Zdroj: Vlastní koláž

INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!

Herní rok 2022 je za námi. V rámci vůbec posledního ohlédnutí za uplynulou sezónou přichází tradiční INVAZE Hrej.cz, v rámci…

10. 1. 2023 12:00
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama