Mario Strikers: Battle League Football Recenze Recenze Mario Strikers: Battle League, fotbalu, který hraje svojí vlastní ligu

Recenze Mario Strikers: Battle League, fotbalu, který hraje svojí vlastní ligu

David Plecháček

David Plecháček

23. 6. 2022 20:25

Seznam kapitol

1. FOTBAL, ANEBO NE 2. PĚT PROTI PĚTI 3. ČAS PŘÍŠTĚ

Kdybyste to snad nezaznamenali, na poli virtuálního fotbalu bylo v posledních týdnech rušno. Partnerství mezi EA Sports a organizací FIFA skončilo roztrhané na cáry, což kromě dalších nedozírných následků vyústí v přítomnost hned několika konkurenčních her, mezi kterými budou hráči vybírat. Situace rozhodně nepatří mezi ty nejpřehlednější, a jak pro koho se nakonec situace vyvrbí, ukáže až čas. A do toho se po letech s fotbalem hlásí i Nintendo. Náhoda?

Reklama

Myslet si, že Nintendo vytvoří vlastní fotbal, je stejně naivní jako si myslet, že vytvoří vlastní Need for Speed. Je to možná otřepané klišé, ale i tentokrát pro Mario Strikers: Battle League platí, že…

… Nintendo dělá věci jinak.

Po svém.

Ostatně mluvíme o fotbalu, ale v názvu hry se žádné Football, Soccer nebo Kopaná standardně neuvádí a většina trhů slovíčko football vypouští. Strikers jsou totiž asi stejným fotbalem, jako je Mario Kart oním Need for Speed. Ano, řídíte tam jakási auta, stejně tak jako ve Strikers střílíte na jakousi bránu. Tím ale veškerá podobnost končí.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1599 korun.
  • Multiplayer? Ano, online část podmíněna předplatným Nintendo Online. Pokud ale chcete hrát lokálně, můžete pozvat až SEDM další kamarádů.
  • Stojí fotbal za to? Nečekejte od hry moc “fotbalu”, ale jeho provedení je excelentní a není mu moc co vytknout. Je typicky nintendovsky trhlé.
  • Jak je na tom umělá inteligence? Potrápí jen ze začátku, obecně vzato je samozřejmě nejlepší hrát proti skutečným soupeřům. Ti vám ale mohou dát snadno na frak.
  • Co nějaká hra okolo? Nic moc zde nečekejte. Svým hráčům můžete dopřát vybavení, které jim mění statistiky a vizuál, stejně jako můžete vybrat, kde se utkání odehraje. Je to ale to poslední, čeho byste si všímali. Manažera fotbalového týmu z vás ale Mario Strikers neudělá.
  • Jaký je výčet herních hrdinů? Mario, Luigi, Peach, Rosalina, Bowser, Donkey Kong, Yoshi, Toad, Wario a Waluigi.

Série principiálně vychází ze svých dvou předešlých dílů. Super Mario Strikers vyšlo v roce 2005 na GameCube a o dva roky novější Mario Strikers Charged na Wii, ale jelikož nás od něj dělí 15 let, pro spoustu dnešních hráčů a majitelů Switche bude Battle League dosud neviděnou novinkou. To samo o sobě ničemu nevadí, jedná se o další hru, ke které teoreticky můžete přijít, okamžitě naskočit a hrát ať už sami nebo se svými přáteli. 

Základ pochopí všichni rychle bez větších problémů. Pokud ale proti sobě postavíte zkušeného hráče, pravděpodobně bude dovednostně dál a vyklepne nezkušeného nováčka, aniž by se u toho příliš zapotil.

Na rozdíl od jiných podobně přístupných her je ale Mario Strikers mnohem komplexnější. Když už tady před pár okamžiky zazněla série Mario Kart, ta může sloužit jako skvělá ukázka toho, jaké hry Nintendo dělá; zpravidla k nim můžete přijít, během minuty si osahat ovládání a pak být více či méně konkurenceschopný ostatním protihráčům. Do jisté míry se tohle dá říct i o aktuálním fotbalu. Stačí vám umět nahrávat, vystřelit, a teoreticky umíte všechno proto, abyste hráli. 

Jenže zdejší kopaná nabízí víc, a tak pro úplné ovládnutí budete muset projet trénink – alespoň jeho pokročilejší části – a pokud budete hrát pravidelně a veškeré dovednosti vám přejdou do krve, budete mít oproti ostatním, nezkušeným amatérům, značně navrch. 

Jinými slovy, základ pochopí všichni rychle bez větších problémů. Pokud ale proti sobě postavíte zkušeného hráče, pravděpodobně bude dovednostně dál a vyklepne nezkušeného nováčka, aniž by se u toho příliš zapotil. Základ je tak mít proti sobě sobě rovného, bez toho si příliš zábavy neužijete, i kdyby toho hra obsahovala sebevíc.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama