FIFA 23 Recenze Recenze FIFA 23, mohutné tečky za dlouholetou sérií

Recenze FIFA 23, mohutné tečky za dlouholetou sérií

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

11. 10. 2022 11:00

Seznam kapitol

1. PÁR NOVINEK NA ZÁVĚR 2. O CHLUP REALISTIČTĚJŠÍ 3. NE VŠE K LEPŠÍMU

Naposledy se scházíme u recenze FIFA od EA, příští rok už z dveří vydavatelství vyjde jen EA Sports FC, a jen samotná fotbalová federace ví, jestli, kdy a jak se slavná značka vrátí. Jak se však povedlo napsat poslední notu fotbalové árie? Zazní nám v uších spíš lahodný svist míče tancujícího v brankové síti, nebo zvonivá rána tyčky a zklamané povzdechnutí publika?

Reklama

Před několika měsíci jsme v redakci zplodili článek s představami, co by tak závěrečný díl jedné z nejúspěšnějších sérií historie mohl nabídnout. Já se stavěl spíš ke konzervativnějšímu očekávání, velké skoky jsem nečekal nyní, ale nečekám je ani za rok touto dobou. FIFA 23 mi v mnoha směrech dala za pravdu a jde v podstatě o klasický povedený ročník virtuálního fotbalu. Objevilo se několik novinek, z nichž část je klasicky spíš na oko nebo pro pobavení, jiná část se možná stane součástí arzenálu hráčů, některé změny pak posouvají fotbal zase k lepšímu zážitku jako celku.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 2099,00 Kč (Microsoft Store)
  • Česká lokalizace: titulky
  • Faktor znovuhratelnosti: nekonečný, ve FUT Gotta Catch 'Em All
  • Bude vás bavit: pokud si chcete zahrát skvělý fotbal jakkoliv a s kýmkoliv
  • Nebude vás bavit: jestliže z principu nenávidíte sport a sportovní hry

Jednou z největších novinek je přechod na druhou generaci technologie HyperMotion, jež se stará o realistické podání prakticky všeho, co se ve světě fotbalistů odehrává. Na starosti má pohyb hráčů, návaznost animací, stopy na trávníku, realistické chování míče a mnoho dalšího. A jestliže jste předchozímu ročníku věnovali alespoň pár desítek hodin, posunu si všimnete okamžitě. Od první minuty je vidět krásná návaznost jednotlivých animací, ať už děláte prakticky cokoliv. Ve sprintu zkusíte zastavit, uprostřed kličky si akci rozmyslíte a nahrajete, srazíte se se soupeřem a ve vytvořené mlýnici zavalíte balon. Cokoliv se na trávníku děje probíhá přesně tak, jak byste od skutečného fotbalu očekávali.

I když jsem už minulý rok poukazoval na stále se zmenšující počet zvláštních situací, kdy se například zblázní animace míče a rozjede se nadzvukovou rychlostí navzdory všem fyzikálním zákonům, u FIFA 23 jsem po více než 50 odehraných hodinách nenarazil na jedinou takovou. Ani jedno glitchnutí hráče v konstrukci branky, ani jedno prapodivné zašmodrchání několika sportovců uprostřed hřiště, nic. Nedokážu říct, zda za to může nový systém HyperMotion, nebo perfektní práce testerů, ale takhle čistý zážitek při hraní fotbalu tu nikdy nebyl.

Novinek je každopádně více – nejčastěji jsme před vydáním slyšeli třeba o Power Shot, extrémně silné střele, která jako by vypadla spíš z arkádových sportů. Výměnou za extrémně dlouhý nápřah totiž fotbalista vystřelí ránu, jež je násobně rychlejší a tvrdší než klasická. V mnoha případech pak rána končí v síti, pokud tedy nepřeženete razanci či nezvolíte špatný směr. V offline režimech se dá silná střela relativně normálně používat, a pokud se dostanete do osamocené pozice, rádi ji využijete. Naopak v online zápoleních je prakticky neviditelná, protože doba nápřahu je tak dlouhá, že i když jdete do samostatného brejku od půlky hřiště, zvládne vás obrat o míč pomalu i útočník bránícího družstva. Jak člověk postupuje divizemi online zápolení výš a výš, Power Shot mizí.

Další změnou, kterou objevíte hned během prvního utkání, je exekuce trestných kopů. U „přímáků“ a rohů nově předem volíte místo na míči, které chcete trefit, směr rány a razanci. Přesně tedy vidíte, jakým směrem se balon po nakopnutí stočí, jak přibližně poletí a kudy využijete jeho přirozeného pohybu. Zatímco u trestných kopů se celkově úspěšnost proměňování snížila – lidé si buď musejí zvyknout, nebo prostě nejde o tak efektivní způsob – u rohů je naopak přínos enormní. Z impotentních pokusů ohrozit branku se stala reálná možnost vsítit gól, a pokud se naučíte rohy kopat opravdu přesně, téměř z každého se vám podaří minimálně ohrozit brankáře. 

Velkou obměnou prošlo i kopání penalt, tentokrát již nevybíráte přesné umístění ve spojení se silou střely, ale snažíte se trefit ideální moment střely. Čím lépe se vám to povede, tím přesněji míč umístíte. Stále přitom funguje otáčení hlavy exekutora ve směru, kam chce míč poslat. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama