INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších remasterů, remaků nebo portů z roku 2022
i Zdroj: Vlastní koláž
Invaze Článek INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších remasterů, remaků nebo portů z roku 2022

INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších remasterů, remaků nebo portů z roku 2022

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

10. 2. 2023 13:15

Komunitní část letošní ankety INVAZE 2022 spěje do závěrečných fází. Zatímco vy volíte nejlepší hry uplynulého roku v různých kategoriích, my vám v průběhu měsíce v každé z těchto kategorií připomínáme pět nejzajímavějších tipů. Nemusí jít nutně o ty největší favority nebo nejlepší hry, ale spíše o kousky, které herním průmyslem pořádně rezonovaly.

Reklama

Invaze spěje do samotného závěru. Pojďme si v posledních dnech a hodinách před finišem intenzivně připomenout několik posledních kategorií. Prostor dostaly i nejlepší porty, remastery a remaky, mezi kterými se objevilo pár velmi úspěšných záležitostí.


Grand Theft Auto V 

15. března | Rockstar Games

Jen několik her je v životě skutečnou jistotou, a kromě nových vydání Skyrimu je to i Grand Theft Auto V. Stále neuvěřitelně úspěšná městská akce z roku 2013 se loni dočkala vydání na aktuální generaci konzolí. Tentokrát už však vydání neprovázely takové ovace, jako původní hru, další konzolové verze, nebo očekávané PC. Naopak port pro Xbox Series a PlayStation 5 čelil spíše kritice, protože podle řady hráčů už dávno nastal čas, aby spíše vyšlo další pokračování.

GTA V ale na aktuálním hardwaru běží zase o něco lépe. Hlavními novinkami verze jsou lepší a stabilnější framerate, ostřejší obraz, obecně o něco vypilovanější grafika a především novinka v podobě podpory ray tracingu. Ten zajišťuje velmi působivé stínování při svitu slunce, bohužel to je ale jediný aspekt, na kterém se podílí. Ve výsledku je tak spíše znát větší kontrast mezi aktualizovanými a notně zastaralými součástmi hry. Dobrou zprávou je, že jde zřejmě o poslední generaci konzolí, kde port vyjde. U té příští snad už budeme hrát GTA 6.

Recenze next-gen verze GTA V, letité gangsterky s působivým makeupem
i Zdroj: Take-Two Interactive

Recenze next-gen verze GTA V, letité gangsterky s působivým makeupem

29. 3. 2022 14:05
1

O popularitě pátého dílu městské akce Grand Theft Auto svědčí hlavně obdivuhodná čísla z prodejů, ale také fakt, že přežil…


Death Stranding Director’s Cut 

30. března | Kojima Productions

Finální verze unikátního příběhového zážitku Death Stranding od populárního designéra Hidea Kodžimy sice na konzolích vyšla už v roce 2021, až loni si jí ale mohli konečně užít i majitelé počítačů. Hra tak poprvé umožnila neomezenou snímkovou frekvenci, přinesla nový fotorežim a zároveň i podporu ultraširokých monitorů. Z partnerství ze Steamem také vzešly bonusové předměty inspirované světy Half-Life a Cyberpunk 2077.

I Death Stranding se nakonec stal jeden ze symbolů postupného přesunu kdysi jednoznačně exkluzivních her konzolí PlayStation na počítače, a i místní hráči si konečně mohli na vlastní kůži vyzkoušet tak trochu odlišný přístup k survival systémům a hernímu designu, který z Death Stranding udělal natolik rozporuplný zážitek. Pro některé hráče geniální, pro jiné prakticky nehratelný.

Death Stranding Director's Cut má již datum vydání na PC. Upgrade bude znovu zpoplatněn
i Zdroj: Hrej.cz

Death Stranding Director's Cut má již datum vydání na PC. Upgrade bude znovu zpoplatněn

O záměru přivést Death Stranding na počítače i v jeho novější rozšířené edici jsme slyšeli již počátkem tohoto měsíce.…

28. 1. 2022 15:35

Sonic Origins 

22. června | Sonic Team

V jednom ze starších článků jsem zmiňoval obnovenou popularitu modrého ježka Sonica. Tu potvrdil i návrat kultovních starších plošinovek v Sonic Origins. Ty totiž nabídly kompletní balíček remasterovaných titulů z konce předchozího tisíciletí. Ať už šlo o původního Sonic the Hedgehog, druhý díl, CD nebo 3 & Knuckles, přeleštěné vydání umožnilo pamětníkům malý návrat do dětství.

Sami autoři přiznali, že vznik kompilace namotivoval úspěch prvního filmu,  v praxi ale nešlo o nějaký prvoplánový slepenec. Ke hrám jako takovým studio přidalo ještě přepracované příběhové filmečky, nové nadstavbové herní mechanismy a různé modifikátory, aby to sbírání prstýnků bylo přece jen o něco zajímavější a modernější. Výsledek pak nakonec působil možná o něco lepším dojmem, než úplně nové Sonic Frontiers.


Destroy All Humans! 2: Reprobed 

30. srpna | Black Forest Games

Je trochu s podivem, že postarší mimozemský kult Destroy All Humans se o nějakých patnáct let později dočká ne jednoho, ale rovnou dvou remaků. Po úspěchu prvního dílu se vydavatelství THQ Nordic rozhodlo podobným způsobem omladit i dvojku, nicméně tentokrát už to takový zásah do černého nebyl.

Reakce kritiků byly spíše smíšené. Problém je především v tom, že i přes poměrně kvalitní předělávku je původní hra natolik nemastná neslaná, že vlastně snaha přichází tak trochu vniveč. Fanoušci, kterým vyhovuje praštěná hratelnost, bizarní příběh a všudypřítomný černý humor sice dostali svou dávku zábavy. Pro ostatní jde ale spíše o ukázku herního designu, od kterého jsme se už za ta léta posunuli dost daleko.

Recenze Destroy All Humans! 2 - Reprobed, nevítaného návratu mimozemšťana Crypta
i Zdroj: Zdeněk Pudivítr, Hrej.cz

Recenze Destroy All Humans! 2 - Reprobed, nevítaného návratu mimozemšťana Crypta

26. 8. 2022 17:25

Pozemšťané, pozor! Invaze z vesmíru pokračuje. Pouhé dva roky od předělávky původní Destroy All Humans! z éry PlayStationu 2…


The Last of Us Part I 

2. září | Naughty Dog

To remake prvního dílu The Last of Us je přesným opakem. Ten totiž jen technicky vypiloval mimořádně úspěšnou a mimořádně oceňovanou hru, která zatím příliš zestárnout nestihla. Hráči sice studiu Naughty Dog spílali, protože se rozhodlo remake prodávat za prakticky plnou cenu, samotný výsledek byl ale natolik ohromující podívanou, že byla tato kritika spíše zbytečná.

The Last of Us Part I je vlastně převyprávěná původní hra se vším všudy, včetně jedna ku jedné předělaných rozhovorů, cutscén a herního světa, ale v grafickém zpracování dvojky, včetně působivých detailů jako je velmi propracovaná úprava zbraní nebo brutálnějšího násilí. Už tak velmi temné dobrodružství Joela a Ellie dostalo ještě větší hloubku a i když je jasné, že si řada starších her zaslouží remake více, autoři dokázali, že to nebyl levný kalkul.

Recenze The Last of Us: Part I, vrcholné verze vrcholného zážitku
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Recenze The Last of Us: Part I, vrcholné verze vrcholného zážitku

31. 8. 2022 17:00
6

Studio Naughty Dog uzavírá kruh a vrací se na začátek příběhu Joela a Ellie, tentokrát v enginu pokračování. Je remake…


V anketě ale samozřejmě můžete hlasovat pro celou řadu dalších adeptů na výhru. Záleží především na vás. Hlasování končí, se svým názorem tedy rozhodně neotálejte. Zapojením do ankety se navíc zároveň zařadíte do soutěže o hodnotný dárek v podobě SSD disku od generálního sponzora Invaze, společnosti Samsung!

Vypusťte sílu Samsung SSD 980 PRO, modelu navrženého pro náročné hráče a technicky zdatné uživatele. Nabízí vysoce výkonnou šířku pásma a propustnost pro náročné použití ve hrách, grafice, analýze dat a dalších oblastech. Načítání her je rychlé, takže můžete více hrát a méně čekat.
INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!
i Zdroj: Vlastní koláž

INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!

Herní rok 2022 je za námi. V rámci vůbec posledního ohlédnutí za uplynulou sezónou přichází tradiční INVAZE Hrej.cz, v rámci…

10. 1. 2023 12:00
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama