Sonic Origins Recenze Recenze kolekce Sonic Origins, jenž se snaží ukázat, že Sonic není jen film

Recenze kolekce Sonic Origins, jenž se snaží ukázat, že Sonic není jen film

David Plecháček

David Plecháček

9. 12. 2022 16:00

Seznam kapitol

1. NÁHODNÉ VÝROČÍ, KTERÉ SE ZROVNA HODÍ 2. OD ZAČÁTKU DO KONCE? 3. A DÁL... A TAK DÁL.

O tom, že není remaster jako remaster, není třeba dlouze debatovat. Paskvilů, her jen lehce přetřených od prachu a vydaných s velkou pompou, jsme za ty roky viděli nespočet. Řekl bych, že jsme jich vlastně viděli mnohem víc, než kolik jsme viděli těch kvalitních, pečlivě připravených balíčků, které byla radost hrát a někdy i sledovat. Do jaké škatulky patří Sonic Origins, se teprve dozvíte, už teď bych ale řekl, že si některé své šrámy odnáší po střetu se světem tam venku trochu neprávem.

Reklama

Recenze vznikla v době vydání v červenci, ale kvůli organizaci redakčního plánu nakonec nevyšla. Protože by to byla škoda, vydáváme ji tedy alespoň teď, na samém konci letošní herní sezóny. Těsně před Vánoci, kdy vás třeba Sonic Origins můžou zaujmout.


Možná je to jakýmsi otupením, třeba už nejsem tak zhýčkaný a po sto padesátém remasteru už vím, co čekat, ale v mých očích Sonic vysloveně nezklamal. Sega prostě jenom díky prvnímu filmu s modrým ježkem zjistila, že značka ještě dokáže generovat nějaké peníze, a tak vzala její nejbližší výročí – v tomto případě třicáté první – a do světa pustila to nejjednodušší, co mohla: kolekci těch nejikoničtějších her, které Sonic ve své historii nastřádal.

Řekněme si to na rovinu, tenhle krok je z byznysového hlediska naprosto logický. Pokud k němu bude přistupovat stejně pragmaticky jako já, vlastně vás nemá čím zklamat. A to není výsměch, nechci, aby to vypadalo, že když budete mít prakticky nulová očekávání, Sonic vás nezklame, ale Sonic Origins ničím než kolekcí her ani být nechce. V první řadě je kolekcí pro pamětníky, kteří by chtěli zavzpomínat na časy minulé, a v druhé řadě je kolekcí pro hráče, kteří se Sonicem neměli tu čest a chtěli by zjistit, proč je tenhle sympaťák vlastně tak známým stvořením.

Sega v tomhle směru nemohla vybrat lepší hry. Vzala to nejlepší ze Segy Genesis respektive nadstavby Segy CD, totiž čtveřici Sonic the Hedgehog, Sonic the Hedgehog 2, Sonic the Hedgehog 3 & Knuckles a Sonic CD, čímž úspěšně odignorovala pozdější experimenty se změnou perspektivy. Nic takového si historie nepamatuje, jen ty nejlepší 2D plošinovky, které tehdy byly na trhu. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Cena: 1049 kč 
  • Doba hraní: V závislosti na režimu, v rámci classic ve hře můžete strávit celé mladí (nebo stáří)
  • Kolekce obsahuje: Sonic the Hedgehog, Sonic the Hedgehog 2, Sonic CD, Sonic the Hedgehog & Knuckles
  • Je Sonic relevantní i po letech? Nepochybně!

První díl je bezpochyby ten nejznámější a ikonické lokace světa Green Hill Zone viděla naprostá většina z vás. To o dalších dílech bych to tak sebevědomě netvrdil, přičemž pravděpodobně nejméně známou hrou v našich končinách je Sonic CD, jenž původně vyšel mezi druhým a třetím dílem. Tak či tak, osobně se přiznám, že jsem nedohrál ani jednoho Sonica. Pokud se myšlenkami vrátím k prvnímu dílu, jsem schopný bez sebemenších problémů prolétnout všechny části Green Hillu, ale kolik dalších lokací jsem kdy potom viděl, si netroufám vůbec odhadovat.

A možná v tom pro mě tkví největší přínos kolekce.

Je snadné ji odsoudit se slovy, že přináší pramálo změn, ale mnohdy ta nejmenší změna může dělat ten největší rozdíl. Takže pokud se mě někdo zeptá, proč by si měl tuhle kolekci koupit… tak bych mu asi odpověděl, ať si jí koupí, pokud chce vidět všechny výše zmíněné díly od začátku až do konce. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama