INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších bojovek nebo hack’n’slash z roku 2022
i Zdroj: Vlastní koláž
Invaze Článek INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších bojovek nebo hack’n’slash z roku 2022

INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších bojovek nebo hack’n’slash z roku 2022

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

27. 1. 2023 11:00

Komunitní část letošní ankety INVAZE 2022 spěje do závěrečných fází. Zatímco vy volíte nejlepší hry uplynulého roku v různých kategoriích, my vám v průběhu měsíce v každé z těchto kategorií připomínáme pět nejzajímavějších tipů. Nemusí jít nutně o ty největší favority nebo nejlepší hry, ale spíše o kousky, které herním průmyslem pořádně rezonovaly.

Reklama

Další kategorií na holení jsou bojovky a jejich příbuzné hack’n’slashe. I milovníci drcení tlačítek měli v minulém roce co hrát, došlo navíc na návrat jedné opravdu významné značky.


Sifu 

6. února | Sloclap | PC/Xbox/PlayStation/Switch

Hned na začátek roku nám francouzské studio Sloclap ukázalo, že je v relativně staromódním mlátičkovém žánru stále co nového objevovat. Na náročnou a precizní soubojovou hratelnost navázalo zajímavý princip stárnutí hlavní postavy, který vás nutil k opatrnému postupu, a z každé smrti zároveň vytvořil velmi bolestivý zážitek, který zkomplikuje další hraní. Pokud tedy nejste fanoušci ještě větších výzev.

Nenápadný titul posbíral velmi kladná hodnocení, ostatně v naší recenzi si ho chválil i Zdeněk. Kromě nekompromisní hratelnosti zaujal i zajímavým zasazením a povedeným grafickým zpracováním. Postupně se tak podíval na celou řadu dalších platforem, kromě původního PlayStationu a PC, a nakonec prodal přes milion kopií během prvních pár týdnů

Recenze Sifu, originální bojovky, která mě málem položila na lopatky
i Zdroj: Hrej.cz

Recenze Sifu, originální bojovky, která mě málem položila na lopatky

16. 2. 2022 18:20
3

Brzy to bude už rok, co jsem si u recenzování Returnal liboval, jak osvěžující je hrát roguelike hru, která využívá moderní…


Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge 

16. června | Tribute Games | PC/Xbox/PlayStation/Switch

Absolutním návratem do minulosti byl beat’em’up nářez Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge. Titul silně inspirovaný kabinetovými hernami zadaptoval oblíbené želvy ninja, a povedlo se mu to naprosto náramně. Z roku 1987 se nevrátili jen původní dabéři a romantická pixel-artová grafika, ale také maximálně vypilovaná hratelnost a obsahová bohatost.

Recenzenti i hráči si chválili snad každý aspekt hry. Nejvíce pochval se sneslo právě na grafickou stylizaci a zpracování, které kdekdo označil za nejlépe zpracovaný pixel-art posledních let. Na struny nostalgie ale zahrál i výborný soundtrack a dynamické podání obsahu. Tohle byla prostě trefa do retro černého.

Vydejte se zpět v čase s recenzí Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder´s Revenge
i Zdroj: Steam

Vydejte se zpět v čase s recenzí Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder´s Revenge

8. 7. 2022 17:00
5

Žánr beat-em up se největší oblibě těšil v průběhu devadesátých let minulého století. Nyní se však otevírá brána do Dimenze…


The King of Fighters XV 

14. února | SNK | PC/Xbox/PlayStation

Ze světa klasických bojovek se přiřítilo pokračování letité série King of Fighters. Podobně jako další postupně navrátivší ikonické značky přineslo mírnou modernizaci a evoluci žánru, stejně tak ale sázelo na velmi vycizelovanou hratelnost, obří nášup obsahu v podobě mnoha hratelných postav a tentokrát i velkého akcentu na multiplayerové hraní, ve kterém můžete donekonečna pilovat své dovednosti.

Kdo by byl čekal, že se na začátku dalšího desetiletí dočkáme tolika nových bojovek? Asi málokdo, The King of Fighters XV je ale krásným důkazem, že i v současnosti mají na trhu své místo a můžou nabízet atraktivní novinky pro letité veterány i absolutní nováčky v žánru. I když to nejlepší teprve mělo přijít.

The King of Fighters XV je automatovka jako víno!
i Zdroj: Hrej.cz

The King of Fighters XV je automatovka jako víno!

3. 3. 2022 20:30

Žánr bojových her zažívá v posledních letech renesanci. Vracejí se staré, dobré, a hlavně zažité série, a jednou z nich je…


MultiVersus

19. července | Player First Games | PC/Xbox/PlayStation

Svého nového zástupce se dočkal také velmi oblíbený subžánr “smashovek”. MultiVersus proti sobě postavil známé postavičky z univerz vlastněných společností Warner Bros., do nosu si tedy v dvourozměrných arénách dává třeba Batman, Shaggy, Finn, Arya Stark nebo Bugs Bunny.

I v tomto případě se ukázalo, že jde o trefu do černého, a to v této kategorii dost možná největší. Z MultiVersus se totiž prakticky okamžitě stal obrovský marketingový hit, který přilákal miliony hráčů. Jen do září se mělo do boje vydat dokonce přes 20 milionů hráčů, k čemuž samozřejmě pomohlo i to, že jde o velmi přístupnou a navíc bezplatnou hru. Dobrou zprávou je také to, že se aktivovala i komunita kompetitivních bojovkářů, kteří MultiVersus přijali za svůj. Autoři tak mohou do dalších měsíců vesele chystat další přírůstky nových postav z jiných světů Warner Bros. A kdo ví, třeba se dočkáme i toho spekulovaného Harryho Pottera.

Designér postav naznačuje, že se letos možná v MultiVersus objeví Walter White
i Zdroj: AMC / Sony / Imdb

Designér postav naznačuje, že se letos možná v MultiVersus objeví Walter White

Multiverzová bojovka MultiVersus, postavená především na postavách ze světa Warner Bros., vstupuje do dalšího roku fungování…

2. 1. 2023 13:36

Bayonetta 3 

28. října | PlatinumGames | Nintendo Switch

MultiVersus byl možná největším komerčním úspěchem, nejvýznamnějším jménem byla ale zase Bayonetta. Pořádně ostrá dáma se vrátila v třetím, a opravdu dlouho očekávaném a vyvíjeném díle, tentokrát exkluzivně pro Nintendo Switch. S sebou přinesla všechno, co mají fanoušci série rádi. Tedy opravdu divoké, šílené a přehnané souboje, téměř až groteskní příběh a především neuvěřitelně stylovou hlavní hrdinku, která se nezalekne prakticky ničeho, ať už jde o obřího nepřítele nebo významnou přesilu.

Tvůrci z PlatinumGames zase posunuli své hranice kreativity a ukázali, že je pořád prostor pro posun. Jen je škoda, že rozmach dost zásadně brzdí hardware konzole Nintendo Switch. Z toho totiž autoři ždímali doslova první poslední, a na jiné platformě by možná mohl být výsledek ještě o pár stupňů lepší. I tak lze ale závěrem říci, že si měli letos fanoušci žánru opravdu z čeho vybírat.

Viceprezident PlatinumGames potvrdil vývoj Bayonetty 4, vysvětluje tím kritizovaný konec Bayonetta 3
i Zdroj: PlatinumGames

Viceprezident PlatinumGames potvrdil vývoj Bayonetty 4, vysvětluje tím kritizovaný konec Bayonetta 3

Před necelým měsícem se hráči dočkali vydání očekávaného Bayonetta 3, která přinesla dle hodnocení kritiků poměrně kvalitní…

21. 11. 2022 14:44

V anketě ale samozřejmě můžete hlasovat pro celou řadu dalších adeptů na výhru. Záleží především na vás. Hlasování již začalo, svůj názor tedy můžete vyjádřit třeba právě teď. Zapojením do ankety se navíc zároveň zařadíte do soutěže o hodnotný dárek v podobě SSD disku od generálního sponzora Invaze, společnosti Samsung!

Vypusťte sílu Samsung SSD 980 PRO, modelu navrženého pro náročné hráče a technicky zdatné uživatele. Nabízí vysoce výkonnou šířku pásma a propustnost pro náročné použití ve hrách, grafice, analýze dat a dalších oblastech. Načítání her je rychlé, takže můžete více hrát a méně čekat.
INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!
i Zdroj: Vlastní koláž

INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!

Herní rok 2022 je za námi. V rámci vůbec posledního ohlédnutí za uplynulou sezónou přichází tradiční INVAZE Hrej.cz, v rámci…

10. 1. 2023 12:00
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama