The King of Fighters XV Recenze The King of Fighters XV je automatovka jako víno!

The King of Fighters XV je automatovka jako víno!

Martin Synek

Martin Synek

3. 3. 2022 20:30

Seznam kapitol

1. KRÁL BOJOVNÍKŮ 2. EVOLUČNÍ KROKY 3. DO POLIČKY S TÍM

Žánr bojových her zažívá v posledních letech renesanci. Vracejí se staré, dobré, a hlavně zažité série, a jednou z nich je právě The King Of Fighters. Výkladní skříň SNK letos spěchá s patnáctým dílem a tvůrci se holedbají, že tato hra překoná všechna očekávání. Skutečně?

Reklama

Každý z vás, který se aktivně zabývá hraním, se určitě nejednou zamyslel nad tím, která z vývojářských firem je jeho srdci nejbližší a kterou má celý hráčský život zapsanou tučným písmem v srdci. Ale proč právě tento úvod? Odpověď je jednodušší, než byste mohli čekat, a když se podíváte nahoru na titulek dnešní recenze, už vás určitě trklo, že pro mne je takovou firmou právě SNK. Stálice na obloze, která už sice tolik nezáří a nesvítí, ale pro své fanoušky dělá již mnohá desetiletí naprosté maximum a pevně se drží svých zaběhnutých sérií. Díky bohu za to, že si to stále dělá po svém a přesně tak, jak by si to komunita přála. Potažmo tak, jak bych si to přál já. Proto také mohou vznikat další Metal Slugy, KOF, Samurai Shodowny a pevně věřím, že se časem dočkám i nového dílu The Last Blade.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1349 Kč
  • Česká lokalizace: Ne
  • Znovuhratelnost: obrovská
  • Proč koupit: Protože už máte dost Mortal Kombatu, Street Fightera i Tekkena
  • Pro úchyláky: Pakliže zakončíte souboj speciálním útokem a oponentem bude některá z bojovnic, pravděpodobně spatříte jejich intimní partie

Aktuálně patnáctý díl bojovnického krále je po několika odkladech konečně tady a mé srdce virtuálního drtiče čelistí zase po čase zaplesalo. A to i přes to, že série KOF byla pro mě vždy až ta třetí značka od SNK, která se krčila někde za Samurai Shodown a The Last Blade. Časy se však mění a na aktuální díl jsem se doopravdy hodně těšil. Namlsán mnoha trailery, které jednu dobu vylézaly častěji, než příslovečné houby po dešti, a také dvěma otevřenými betatesty, kde jsem si mohl novinku do sytosti osahat. Mohu tedy srovnávat, co se od bety změnilo a co nikoli. A hned v úvodu musím zmínit, že se hra od testovací verze výrazně zlepšila. 

PŘÍBĚH JEN NA OKRASU

Zdejší story není nikterak důležité, což ostatně platí pro každou novou bojovku kromě přesdržkovek od Netherrealmu. Patnáctý KOF není výjimkou, a tak dostáváme příběh plochý jak čerstvě vyasfaltovaná přistávací dráha. Nový turnaj zve bojovníky napříč kontinenty, aby se zúčastnili zápasů o ultimátní titul Krále bojovníků. Do boje je však zapojeno více stran, než by bylo zdrávo a hra také vysvětluje, cože se to vlastně stalo na konci dílu předchozího. Nebojte se, znalosti nepotřebujete a jednotlivé pohnutky toho kterého bojovníka vám mohou být defacto putna.

Sečteno a podtrženo jde v zásadě jen o to sejmout nováčky s nadpřirozenými schopnostmi, kteří si přišli uzurpovat příčku nejvyšší, a pak porazit dva hlavní příběhové a také nehratelné bossy. V průběhu zhruba třičtvrtěhodinky uvidíte několik příběhových předělů a šlus. Přesto jde o něco, co v kontextu hry celkové přesně vyplňuje mezeru po chybějícím arcade režimu a popravdě plní více či méně jeho roli. A tou je připravit hráče na tuhá klání v některém z online režimů hry. K tomu však později, protože kromě příběhového módu zde najdete i několik klasických možností, jak si zabojovat.

Sečteno a podtrženo jde v zásadě jen o to, sejmout nováčky s nadpřirozenými schopnostmi.

Tradiční zastoupení má trénink, kde se postupně učíte bojové techniky toho či onoho bojovníka a snažíte se řetězit komba co nejefektivněji, či pilujete defenzivní taktiky proti svým oponentům. Versus pak poskytuje možnosti si zabojovat ve více lidech buď jedním zápasem, či formou turnaje. Jelikož se zde bojuje v týmech, existují také možnosti skupinových potyček či klání jednotlivců. Lidské soupeře pak je možné i zde nahradit protivníky ovládané CPU. V menu je dále možné nalézt soubor misí, kde je nutné přesně plnit pokyny s danou postavou. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama