V herní branži se šíří víra v blockchain. Jak může ovlivnit budoucí hry?
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek V herní branži se šíří víra v blockchain. Jak může ovlivnit budoucí hry?

V herní branži se šíří víra v blockchain. Jak může ovlivnit budoucí hry? | Kapitola 4

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

13. 12. 2021 13:35

Seznam kapitol

1. CO JE SAKRA TEN BLOCKCHAIN? 2. KRYPTOKOČKY, SANDBOX A VARIACE NA POKÉMONY 3. JDEME DO TOHO 4. NENÍ TO ÚPLNĚ RŮŽOVÉ

Blockchain, kryptoměny, NFT - to vše jsou poměrně nové pojmy, na které pravděpodobně narážíte stále častěji. V poslední době se o nich dočítáte i na našem webu, velké herní společnosti totiž v budoucnu hodlají nové technologie implementovat do vlastních her. Co to v praxi znamená?

Reklama

NENÍ TO ÚPLNĚ RŮŽOVÉ

Je naprosto jasné, že se nám pomalu rodí další trend. A jak už dobře víme, herní průmysl trendy miluje. Zdá se, že pomalu končí éra battle royale her, herní zážitek se najednou nemusí odehrávat uvnitř smršťující se bariéry. Vypadá to, že pochodeň přebraly kooperativní akce, což můžeme částečně vnímat jako jeden z důsledků koronavirové pandemie a s ní spojené sociální izolace, kterou hráči tímto způsobem kompenzují. Někteří prorokové věští, že blockchain bude mít na fungování herního trhu daleko větší vliv. A nebo také ne.

Přesouvání virtuálních předmětů pálí hromadu energie, a to se samozřejmě neslučuje s vizí udržitelného rozvoje lidské společnosti a ochranou životního prostředí.

Josh Chapman ze společnosti Kovoy Ventures, která se zaměřuje na e-sport a další segmenty gamingu, tvrdí, že jsou videohry pro blockchain jistým vysvobozením. “Gaming nepotřebuje blockchain; blockchain potřebuje gaming. Technologie se dočká širokého přijetí pouze v případě, pokud bude ve velkém měřítku aplikována [na konkrétní projekty], kdy hernímu ekosystému poskytne citelnou hodnotu.”

Již zmíněný Dr. Serkan Toto na věc nahlíží podobně. “Hry pro blockchain představují perfektní příležitost. Gaming je jednou z oblastí, kde blockchain, vlastnictví digitálních předmětů a NFT dávají smysl.”

Pokud se ale na problém podíváme optikou druhé strany, herní průmysl ve skutečnosti blockchain nepotřebuje. V gamingu se točí více a více peněz, vydavatelé přiznávají větší a větší zisky, a to i bez kryptotechnologií. Andrew Wilson, výkonný ředitel Electronic Arts, nazval NFT jako důležitou součást budoucích her, Yves Guillemot prorokuje, že blockchain přináší revoluci, v níž bude Ubisoft hrát klíčovou roli, v podobném duchu se vyjádřili zástupci společností Square Enix a Take-Two. Blockchain pro ně ale zatím představuje nesrozumitelné zaklínadlo, které čas od času použijí, když mluví s investory, aby prokázali, že jdou s dobou a jsou otevřeni novým trendům, s jejichž pomocí by mohli dosáhnout na ještě zajímavější tržby. Jak (a jestli vůbec) to celé bude fungovat, to si zatím zřejmě nikdo nedovede pořádně představit. V průmyslu se také pohybuje řada velkých společností, jejichž představitelé zatím blockchainu moc nevěří. Skeptický je zatím Phil Spencer z Microsoftu, úplně odmítavé je Valve, které na Steamu hry využívající NFT přísně zakázalo. 

Jak se k situaci staví Sony a Nintendo oficiálně nevíme. Filmová divize Sony ale k lístkům do kina na nového Spider-mana přidává malé NFT odměny, cizí ji tedy úplně nebude. Nintendo zatím jen tradičně vytáhlo do boje se svými právníky, kteří důrazně zakročili proti fungování Mariem inspirovaného blockchainového projektu 1-UP Platform. V tomto případě je ale problémem hlavně to, že platforma využívala podoby Maria bez svolení Nintenda.

Phil Spencer NFT a blockchainům zatím dostatečně nevěří, na Xboxu je nyní nechce
i Zdroj: Hrej.cz

Phil Spencer NFT a blockchainům zatím dostatečně nevěří, na Xboxu je nyní nechce

V posledních dnech a týdnech se v rámci herního průmyslu často skloňoval pojem NFT. Unikátní kus předmětu, jehož vlastnictví…

18. 11. 2021 15:00

Také se může stát, že než blockchain a s ním spojené novinky stihnou ovlivnit i tradiční tituly, může celá kryptobublina splasknout. Momentálně se hojně diskutuje třeba o velké energetické náročnosti NFT transakcí. Ano, přesouvání virtuálních předmětů pálí hromadu energie, a to se samozřejmě neslučuje s vizí udržitelného rozvoje lidské společnosti a ochranou životního prostředí. Takže když Sega letos v dubnu oznámila, že bude generovat NFT, pořádně to od hráčů schytala. Co by na to asi řekl Sonic the Hedgehog, jenž často musí bojovat proti padouchům, kteří kvůli vlastním sobeckým plánům ničí planetu.

Jak se situace vyvine ukážou s nejvyšší pravděpodobností příští dva roky.

Povaha textu je čistě informativní. Investici do kryptoměn nijak nedoporučujeme ani od ní neodrazujeme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama