V herní branži se šíří víra v blockchain. Jak může ovlivnit budoucí hry?
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek V herní branži se šíří víra v blockchain. Jak může ovlivnit budoucí hry?

V herní branži se šíří víra v blockchain. Jak může ovlivnit budoucí hry? | Kapitola 2

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

13. 12. 2021 13:35

Seznam kapitol

1. CO JE SAKRA TEN BLOCKCHAIN? 2. KRYPTOKOČKY, SANDBOX A VARIACE NA POKÉMONY 3. JDEME DO TOHO 4. NENÍ TO ÚPLNĚ RŮŽOVÉ

Blockchain, kryptoměny, NFT - to vše jsou poměrně nové pojmy, na které pravděpodobně narážíte stále častěji. V poslední době se o nich dočítáte i na našem webu, velké herní společnosti totiž v budoucnu hodlají nové technologie implementovat do vlastních her. Co to v praxi znamená?

Reklama

KRYPTOKOČKY, SANDBOX A VARIACE NA POKÉMONY

Jak nyní vypadají hry využívající blockchain? Nebudeme si lhát do kapsy, zatím se ani zdaleka nepřibližují vizi zmíněné v předchozí kapitole. V principu jde o menší projekty propojené konkrétní kryptoměnou. Často zaznívá pojem play-to-earn, který celkem jasně vystihuje motivaci hráčů. Ti jsou ochotni pálit svůj volný čas za malou (krypto)odměnu, čímž jsou vykoupeny primitivní herní principy. Výplatu si mohou poslat na vlastní peněženku, případně rovnou na burzu, kde se daná kryptoměna dá vyměnit za starý dobrý dolar.

Za průkopníka se v tomto oboru považují CryptoKitties. Patrně jste si už všimli, že má svět kryptoměn slabost pro domácí mazlíčky. Pokud jsme už zmínili kryptopsiska, bylo jen otázkou času, než vesmírnou rovnováhu vyrovnají kryptokočky. Ty však poprvé zamňoukaly už v roce 2017. A jelikož už po internetu pobíhají poměrně dlouho, mají některé exempláře značnou cenu, jedna z těch nejvzácnějších se prodala za neuvěřitelných 172 tisíc dolarů. Kam se hrabou živé kočky.

Miciny mají své pelíšky v blockchainu kryptoměny Ethereum. Jde o unikátní záznam obsahující něco jako elektronické DNA dané kočky. Kouzlo spočívá v tom, že uživatelé mohou kočky za drobný poplatek křížit. Jak bude vypadat kotě? To záleží na DNA rodičů. Šílený trailer níže vám dá jasnou představu o tom, jak to celé funguje.

Dnes je však mnohem populárnější Axie Infinity. Máte v lásce Pokémony? Tak to si potvory Axie zamilujete. Monstra se dají trénovat, krmit a také množit. K tomu jsou potřeba lektvary lásky (Smooth Love Potion), neboli kryptoměna se zkratkou SLP. Krom příšer a lektvarů ale můžete narazit i na další cenné předměty, které se dají obchodovat. 

Axie Infinity láká především na možnost jednoduše si vydělat. Za jeden den si můžete přijít na 20 dolarů, s trochou štěstí ale dosáhnete i na mnohem zajímavější odměny (cena vzácných Axií se pohybuje v tisících dolarů). Jasně, průměrný Američan za 20 babek ani nevstane z postele, v rozvojových zemích se však mnohdy jedná o průměrný denní výdělek, na který se lidé pořádně nadřou. I proto je hra velmi populární na Filipínách, někteří kvůli ní dokonce opustili svá zaměstnání. Možná se ptáte, kde se ve hře tyto peníze berou, a to je samozřejmě správná otázka. Háček je v tom, že je pro začátek potřeba koupit minimálně tři potvory, počáteční investice se pohybuje v řádech stovek dolarů. Je tedy jasné, že dokud se do hry budou valit další a další hráči, ekonomika pošlape. Jednoho dne ale zájem opadne, což může znamenat, že se celý systém zhroutí.

Mezi ambiciózní projekty patří také Sandbox. Ze záběrů se zdá, že se autoři zkrátka rozhodli na kryptoměny naroubovat klasický Minecraft, hra částečně připomíná také Roblox. Autoři často používají poslední dobou často omílaný pojem “metaverse”, který se rozpíná po serverech především díky aktivitě hráčů. Můžete si pořídit parcelu a začít budovat vlastní svět, nebo navštívit výtvory ostatních. Veškerý obsah se dá koupit/prodat skrze kryptoměnu SAND. Sandbox je zároveň využíván jako místo pro setkávání, uživatelé zde mohou vystavovat vlastní NFT výtvory stejně jako v galerii, právě zde totiž mají poměrně zajímavou šanci, že si je někdo skutečně koupí. Hra je obklopena aktivní komunitou, která neustále vymýšlí, jak život v Sandboxu vylepšit a zpříjemnit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama