UFO: Extraterrestrials Recenze UFO: Extraterrestrials

UFO: Extraterrestrials

taltos

taltos

27. 5. 2007 22:00 2
Reklama

O podobě remaku mám vcelku jasné představy. Autoři vezmou základní koncept staré hry, která měla se svým nápadem úspěch. Do tohoto konceptu přidají moderní grafiku, předělají ovládání na požadavky nynější hráčské populace a když míří opravdu vysoko, zakomponují i své vlastní nápady, upraví původní chyby a titul tak dovedou téměř k dokonalosti. A jak by se vám líbil remake hry, který grafiku prakticky nezlepší ani o píď, ovládání ještě o pár stupínků zhorší a novinky byste spočítali na prstech jedné ruky? Buď je moje představa předělávky zcela mylná, nebo se setsakramentsky netrefili autoři.

Co se bude dít

Hráči původního X-COMu se ve hře budou po spuštění cítit jako ryby ve vodě. Čeká na ně klasický globální pohled na planetu s názvem Esperanza, která je dalším cílem zelených mužíků po podmanění rodné Země. Planetou můžete libovolně točit i přibližovat na její detaily, takže by vám nemělo nic uniknout.

Zpočátku bude vašim primárním úkolem vystavět soustavu několika základen se slušnou leteckou silou, kterou pak budete vysílat proti stále častějším a agresivnějším náletům emzáků. Pokud byste je totiž nechali beztrestně létat blízko vašeho území, mohli by si tam postavit základnu a vy byste tak ztratili z dané oblasti veškeré finanční příjmy. A věřte, že na datum se budete se slovy: „Tak kdy už bude konec měsíce a přijdou peníze?“, dívat stejně často jako ve skutečném světě. Financí totiž není nikdy nadbytek, vždy máte co nového zkoumat, vyrábět nebo objevovat a především veškeré zbraně, stíhačky a nové základny stojí pořádný balík a ve hře není výjimkou, že na konci měsíce budete se svým účtem v mínusu.

Letecká část, průzkumná část

Jakmile si tedy v základně vystavíte potřebné budovy včetně hangáru, můžete si koupit stíhačku. Tu následně musíte vybavit raketami, kanónem a pokud budete mít dostatek financí, tak i důležitým štítem. Veškeré tyto transakce provádíte na jediné obrazovce, kde můžete nakupovat jak velké přepravní lodě, tak i pušky a raketomety pro vaší pěchotu. Větší zásilky (právě vesmírné lodě), dorazí na vaši základnu až po pár dnech od objednání. Jakmile máte postavenou loď, můžete ji jednoduchým příkazem poslat na nepřátelský talíř v blízkosti. Na průzkumná a základní bojová letadla bude ze začátku stačit jedna nebo dvě dobře vybavené stíhačky, ale v pozdější fázi hry už půjde do tuhého a budete se mít co otáčet, abyste své velké území ochránili před koráby mimozemšťanů, na které budete muset vysílat celou letku stíhačů.

Jakmile sestřelíte nepřátelské vznášedlo, přichází na scénu i pěchota, aby odvedla špinavou práci a tu zelenou havěť zprovodila zcela ze světa. Do přepravního letounu si tedy vyberete svou posádku (která se zlepšuje bojem) a letíte na místo určení. Nové vojáky si nebudete moci nijak kupovat, ale hra vám občas prostě pošle posilu. Kupovat si naopak můžete silná vozidla, která ještě například vybavíte nově vynalezeným kanónem. Po rozdělení zbraní a lékárniček vašemu maximálně osmičlennému mužstvu, se tedy přesouváte do samotné mise. Ta probíhá tahově, téměř ve zcela stejném duchu, jako v X-COMu. Bohužel není ovládání a celkové zpracování boje podle našich představ. Ve hře chybí i takový základ jako je minimapa, takže přehled o velikosti a tvaru mapy je téměř nulový. Rozhodně také nepotěší absence klávesových zkratek, které by hru příjemně urychlily. Celkově se vše při boji velmi vleče, vojáci utíkají, jako kdyby měli v kalhotách zátěž (podle toho také vypadá animace pohybu) a přibližně stejnou rychlostí prolétávají po mapě kulky, laserové střely, ale i rakety! Zkrátka akce jako v nedělním rakousko-německo-švýcarském romantickém filmu o nešťastné lásce. Kladně k tomuto faktu nepřispívá ani ploužící se kamera za postavou, kterou si vyberete a ona je nedej bože na druhém konci mapy. Jediným kladnějším prvkem této části hry je motivace v poražení nepřítele a následného rozprodání artefaktů a vcelku slušná různorodost prostředí. Střídají se mapy na ledovci, na zalesněných pláních nebo i vyschlých pouštích. Podobnost map začnete poznávat až vcelku v pozdní fázi hry, což je vzhledem k počtu výpadů, které budete do terénu provádět, úctyhodný výkon.

Engine za všechny prachy

Velkým klackem pod vratkýma nohama hry je nepovedený engine způsobující občasné problémy. Ze začátku se v množství obrazovek můžete lehce ztratit, čemuž vám bude napomáhat i absence bližších informací u budov a zbraní. Tyto podrobnosti totiž naleznete jen v encyklopedii všech zbraní a technologií (ve hře nazvaná ufopedie), kde je kolikrát nutné poměrně dlouho pátrat a pročítat, abyste se dopátrali k pravé podstatě věci.

O mnoho hůře je na tom ale engine ve své vizuální podobě. Úvodní video ještě vypadá graficky slušně (i když by bylo asi zábavnější sledovat tu nedělní romanci), stejně tak je sympatický i pohled na celou planetu. Po skoku na některou z pozemních misí se vám ale zastaví tep, vyrazí dech a odveze si vás sanita. Hra vypadá na dnešní poměry opravdu dost zastarale a i když nechceme být přísní, mohla by si dát přímý duel s hrou starou i téměř deset let a výsledek by rozhodně nebyl předem jistý.

Nedetailní zpracování postav a jednoduchost celého prostředí bychom ještě s klidem překousli, ale opravdová komedie (nebo horor?), přichází při prvních pohybech vašich hrdinů. Ty se podobají prvním krůčkům siamských dvojčat přirostlých k sobě nohami. Kostrbaté, neplynulé pohyby slušící spíše robotům než lidem, zakončuje při smrti komický pád asi o tři vteřiny později než by měl přijít. Po nějaké době si na grafiku z části zvyknete, ale žádná sláva to není. Retro hudba mi také příliš nesedla.

Opravdu chcete hru a všechny její komponenty odstranit?

UFO Extraterrestrials má i své světlé stránky a výzkum nových technologií, dobývání mimozemských základen, rozdělování zkušenostních bodů jednotkám ve vašemu týmu a motivace v odstranění emzáků z celé planety, vás budou alespoň nějakou dobu bavit a dýchne na vás příjemná atmosféra stařičkého X-COMu. Škoda těch zbytečných chyb, otřesného grafického enginu, nedotaženého ovládání a poměrně brzkého stereotypu. Fanoušek těchto her se ale bude pravděpodobně velmi dobře a dlouho bavit.

UFO: Extraterrestrials
Windows PC

Verdikt

Remake, kterému chybí vše, co by správná předělávka měla mít. Dobrá grafika, zlepšené ovládání, přívětivý engine. Zato ale obsahuje slušnou a dost návykovou hratelnost. Je tedy otázkou, co má právě pro vás větší váhu.

Co se nám líbí a nelíbí?

Atmosféra a jednoduchá, ale návyková hratelnost, motivace v rozšiřování svého území, dostatek výzkumu a výroby, příjemně vysoká obtížnost, rozsáhlá ufopedie se zbraněmi a technologiemi, vylepšování vlastností pěchoty
Grafika, animace, hudba a zvuky, stále se opakující činnosti, zbytečně spackané ovládání a celková nepřívětivost hry ke hráči
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama