Xenoblade Chronicles 3 Recenze Recenze Xenoblade Chronicles 3, úžasného kolosu, který mě málem položil na lopatky

Recenze Xenoblade Chronicles 3, úžasného kolosu, který mě málem položil na lopatky

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

18. 8. 2022 18:40

Seznam kapitol

1. ŠŤASTNÁ SEDMIČKA 2. XENOFOBIK 3. PARTA DO NEPOHODY

Na Nintendo Switch konečně dorazila zatím asi nejvýznamnější hra letošního roku. Jak se s mimořádně výpravným japonským RPG vypořádal někdo, kdo má s žánrem minimální zkušenosti?

Reklama

Pokud se chce člověk rozvíjet, měl by vystupovat ze své komfortní zóny. Platí to v normálním životě, a platí to i v případě hráčů. Čas od času by měl každý hráč opustit bezpečí svých oblíbených žánrů a vydat se i tam, kam ho obvykle herní vkus netáhne. Když nám v redakci přistála kopie japonského RPG Xenoblade Chronicles 3, automaticky jsem jí chtěl posílat redakčnímu expertovi Martinovi. Jenže ten mě odbyl s tím, že na podobně vyčerpávající kousky právě teď nemá čas, ani náladu. A tak se stalo, že hra spadla do klína mně.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1499 korun
  • Česká lokalizace: Ne, vyšší úroveň angličtiny je pro hraní téměř nutná
  • Faktor znovuhratelnosti: Spíše nízký
  • Základní herní doba: Zhruba 50 hodin, pokud se věnujete vyloženě jen příběhu. S vedlejšími úkoly doba prudce roste i na násobky
  • Přístupnost nováčkům: Moderní prvky a trpělivé vysvětlování prvků, včetně tréninkového režimu, hru otevírají široké veřejnosti. Svá specifika ale hra má

Ke kopii jsme se dostali až v den vydání. Asi není tajemstvím, že si na jiných adresách můžete už od tehdy přečíst názory jiných recenzentů, zpravidla jde ale o hráče, kteří mají zkušenosti se sérií jako takovou (i když to podobně jako v případě jiných JRPG značek není tak úplně směrodatné) a především jsou kovaní v žánru. Co když vás ale Xenoblade Chronicles 3 zajímá, nevíte čím pořádným nakrmit svůj Switch, a stejně jako já vaše zkušenosti s žánrem začínají i končí s profláklými Pokémony? Inu, jste na správné adrese.

ROMEO A JULIE

S odkazem na recenzi druhého dílu od Vojty Dřevíkovského můžu hned zkraje konstatovat, že případná neznalost série není vyloženou překážkou. Xenoblade Chronicles 3 se odehrává ve světě, který je do určité míry hybridem předchozích zasazení. Na roztříštěném kontinentu Aionios vedou nekonečnou válku dva nepřátelské národy Keves a Agnus. Jako bojová síla jim slouží nekonečné zástupy mladých vojáků, kteří se rodí už jako teenageři, celý život jen trénují nebo šlapou po krku nepříteli, aby nejpozději v desátém roce (cyklu) opět odešli do věčných lovišť jako hrdinové. Hlavním hrdinou je Noah, který zastává roli off-seera, vojáka vybaveného speciální píšťalkou, odpoutávající duše mrtvých od jejich tělesné schránky a odesílající je kamsi do nebes.

Společně se svými oddanými parťáky Lanzem a Eunie se ale po jedné z nekonečné série bitev proti nepřátelským Agnus připlete k přestřelce záhadných vojáků, nenáležících ani jednomu z národů. To je vrhne do víru událostí, ve kterém musí spojit síly s velmi podobnou trojicí hrdinů z opačné strany barikády, Miou, Taionem a Senou. Jak už je u japonských her zvykem, při putování je také doprovází dvojce roztomilých chlupatých stvoření Niponů a v různých fázích příběhu celá řada dalších dočasných spolubojovníků.

Příběh je jedním ze stavebních kamenů zážitku z Xenoblade Chronicles 3, proto už ho nějak výrazněji přibližovat nebudu. Skupina původně úhlavních nepřátel musí odložit své vlastní spory a postupně se před nimi svět takový, jaký ho celý život znali, hroutí jako domeček z karet.

Na ploše zhruba 60 hodin, které budete věnovat základní zápletce, autoři předvádí celkem unikátní způsob vyprávění a postupně vám představují ještě unikátnější svět. Pokud se přenesete přes to, že hlavní roli hrají až příliš nabuzení teenageři, řeší hra vlastně celkem dospělá a temná témata, a rozhodně se nebojí věnovat desítky minut filozofování nad principy stárnutí, lásky nebo utváření lidských hodnot. To má i svá úskalí, ale k tomu se dostaneme až za moment.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama