Virtua Fighter 5 Ultimate Showdown Recenze Recenze - Virtua Fighter 5 Ultimate Showdown je návratem krále v té nejlepší formě

Recenze - Virtua Fighter 5 Ultimate Showdown je návratem krále v té nejlepší formě

Martin Synek

Martin Synek

9. 6. 2021 15:15 2

Seznam kapitol

1. NÁVRAT KRÁLE 2. PLYNULOST NADEVŠE 3. NUTNO VYZKOUŠET

Žánr bojovek už léta okupuje uzavřená společnost vážených značek, mezi které je téměř nemožné proniknout. Navíc se historicky vrací i ty, které fanoušky nechaly dlouho čekat na pokračování. Specifickým příkladem je Virtua Fighter.

Reklama

Je tomu už skoro deset let, kdy jsem měl naposled možnost si osahat bojovku, která se do mého srdce zapsala velmi tučným písmem. Pátý Virtua Fighter ve své finální podobě přistál i na tehdejší konzoli PlayStation 3. Nebylo to nečekané, ba ani ničím překvapivé, protože v té době se jednalo o jednu z nejlepších bojovek pod sluncem, která byla do detailu vybalancovaná a dokázala výborně zabavit jak nováčka, tak i ostříleného harcovníka. O to hořčeji jsem pak skousával fakt, že další číslovaný díl je vlastně v nedohlednu a nejspíš v nedohlednu ještě nějaký ten pátek zůstane.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cena: Zdarma v rámci PS Plus, jinak 799 Kč
Česká lokalizace: Ne
Znovuhratelnost: Donekonečna
Bude vás bavit: Pokud máte rádi bojovky, je to totiž nejlepší Virtua Fighter na trhu
Možná nevíte: Virtua Fighter sehrál zásadní roli v seriálu Akta X, konkrétně v epizodě D.P.O.


Hráči podobně postižení jako jsem já sám se pak budou muset spokojit s remakem Virtua Fighter 5, tentokrát s podtitulem Ultimate Showdown. Ten by měl přinášet de facto to nejlepší, co Virtua Fighter nabízel právě před deseti lety, jen s tím rozdílem, že originální tvůrci ze studia Sega AM2 s podporou party z Ryu Ga Gotoku (tvůrci oblíbené série Yakuza), převedli hru na aktuální generace konzolí. K tomu, jak se jim to povedlo, se snad prokoušeme v následujících odstavcích.

STARONOVÝ KRÁL

Když se začalo koncem minulého roku proslýchat o tom, že se do bojovkových esportových klání možná vrátí jedna ze zaběhlých značek žánru, nevěnoval jsem spekulacím přílišnou pozornost. Na území, kde nyní bezstarostně kralují Street Fighter, Tekken, Soulcalibur nebo Mortal Kombat, a zdárně se jim snaží konkurovat Dead or Alive nebo Samurai Shodown, se jen velmi těžce proniká. A jen stěží by mne napadlo, že se potají chystá návrat nekorunovaného krále všech arcade heren. Když ale byla tato informace potvrzena, osobně jsem měl nevýslovnou radost, i přes ten fakt, že nejde o plnohodnotný nový díl. O to více pak potěšilo to, že se Sega rozhodla takto obdarovat všechny předplatitele členského programu Playstation Plus.

Vše si zachovává ten pravý Virtua Fighter feeling, který se snoubí s perfektním a léty prověřeným soubojovým systémem.

Sestava bijců je jaksepatří bohatá. K ruce dostáváte devatenáct různorodých charakterů, což logicky může přinést úšklebky přímé konkurence s desítkami bojovníků. Každý z nich ale vládne svým osobitým bojovým stylem. Pro pamětníky dodám, že se vrací všichni staří známí včetně Akiry, Jackyho, Pai, Jeffryho, Wolfa nebo Kage. Všechny postavy vypadají mnohem lépe, než v originále a v zásadě nemám nic proti tomu, jak tvůrci k remaku přistoupili. Vše si zachovává ten pravý Virtua Fighter feeling, který se snoubí s perfektním a léty prověřeným soubojovým systémem.  

Fungování hry má na starosti interní Dragon Engine. Jde o ten samý motor, který pohání nejmodernější Yakuzy či nedávno recenzovaný Judgment. Boj jsem si užíval na PlayStationu 5 (i když jde o primárně PS4 verzi hry) a musím smeknout před tím, jak bezvadně všechno funguje. Sem tam se sice stane, že postavy prazvláštně zareagují na interakci s prostředím, ale celkový dojem boje v pohybu je více než uspokojivý. Novinka přitom vychází z poslední inkarnace pátého Virtua Fightera s podtitulem Final Showdown, ale není jeho věrnou kopií. Již při prvním spuštění vám dojde, že tady se bude sázet hlavně na multiplayerová klání v online módech. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama