Two Point Campus Recenze Recenze Two Point Campus, v němž neléčíte choroby, ale lidskou hloupost

Recenze Two Point Campus, v němž neléčíte choroby, ale lidskou hloupost

David Plecháček

David Plecháček

4. 8. 2022 16:01 1

Seznam kapitol

1. DVĚ NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA 2. VEJCE VEJCI 3. STAVBA ZAKÁZÁNA

Díky nezávislé scéně se může vrátit kdejaký žánr. Zatím se nezdá, že by se návratu ke kořenům těšilo něco víc než boomer shootery, tedy střílečky vizuálem i hratelností odkazující na přelom tisíciletí, ale snad každá úspěšná hra libovolného žánru má teď nějaký svůj klon nebo duchovního nástupce, ať už zabrousíme kamkoliv. Své nástupce mají i některé specifické strategie, takže pokud jste někdy hráli třeba Theme Hospital, můžete si zahrát hned dvojici her, které na legendární dílo studia Bullfrog odkazují.

Reklama

Asi tak nějak správně tušíte, že o nemocnice tentokrát úplně nejde. Pokud ale recenzi Two Point Campus něčím začít, tak je to právě rozhodnutím navázat na duchovní dílo Petera Molyneuxe (jakkoliv do vývoje Theme Hospital sám nijak nezasahoval). Byl to ale právě on, kdo přišel s lehce ztřeštěnou myšlenkou různých „Theme“ her, z nichž jako první vylezl Theme Park, a jako druhý právě Theme Hospital, v němž jste se zhostili role ředitele lehce bláznivé nemocnice řešící ještě bláznivější nemoci.

Někoho bavilo víc řízení nemocnice, někoho ještě bláznivější nemoci. Z obou větví vznikly v uplynulých letech dvě hry: český Project Hospital, jenž se soustředil na to první, a Two Point Hospital, který se specializoval na to druhé. 

Kdo ví, kde hledat příčinu, každopádně Two Point Hospital mezi hráči zarezonoval o něco víc.  Snad proto, že vyšel o pár měsíců dřív, snad proto, že se vývojářů ujala Sega, tak či tak byla hra o něco víc vidět. Každopádně Two Point Hospital byla z těch dvou her úspěšnější, a tak se jako první dočkává svého nástupce. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1049 Kč (PlayStation Store)
  • Na kterých platformách vychází? PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch
  • Potěší vás v případě, že: jste si užili Two Point Hospital anebo The Sims: University a chcete další oddechovou záležitost.
  • Česká lokalizace: Bohužel chybí, a ačkoliv je svými principy hra poměrně snadná, občas by vám neznalost jazyka mohla dělat potíže.
  • Budete nenávidět, pokud: Od hry očekáváte promyšlené mechanismy od A do Z. Jádro hry je až překvapivě jednoduché, a tak se i po čase rychle ohraje. Své kvality ale hra dokáže nabídnout jinde. 
  • Jak dlouho mi hra vydrží? Těžko říct, záleží, jak moc budete plnit všechny úkoly. Klidně dvacet, třicet hodin…

Two Point Campus staví na stejných základech, jen se nestaráte o pacienty, ale o studenty vysoké školy. Pacient jako pacient, chce se mi skoro až říct. Jádro hry vážně zůstalo skoro beze změny, základem je budova o čtyřech obvodových stěnách, do níž musíte vestavět předem definované místnosti, vybavit je patřičným nábytkem nebo vybavením, a pak už jen přidělit několik lidí, kteří budou místnost obsluhovat.

Tam, kde v Two Point Hospital stával rentgen, je dnes posluchárna. Tam, kde se zkoumala DNA, se dnes vaří. Místo psychiatrie můžete postavit místnost pro studijního poradce, který dokáže těm děravým hlavám z kampusu alespoň nějak pomoci. A na místě chirurgie stojí VR laboratoř. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama