Recenze The Settlers: New Allies, naprosto bezduché strategie, ve které chybí zábava
i Zdroj: Ubisoft
The Settlers: New Allies Recenze Recenze The Settlers: New Allies, naprosto bezduché strategie, ve které chybí zábava

Recenze The Settlers: New Allies, naprosto bezduché strategie, ve které chybí zábava

Radek Raudenský

Radek Raudenský

27. 2. 2023 14:45 2

Seznam kapitol

1. KÁMEN, DŘEVO, ŽELEZO 2. ŘEKNI, KDE TI SETTLERS JSOU… 3. PROSÍM, ODNESTE TO

Budu naprosto upřímný. Je pravdou, že se Ubisoftu poslední roky zrovna nedaří a jeho herní série prostě nedokáží navazovat na své předchozí úspěchy. Mnoho hráčů jim to přeje, já se mezi ně ale neřadím. Je mi ve výsledku líto, když se jakékoliv studio, které tvoří své „unikátní“ projekty, řítí do velkého průšvihu a hrozí mu velký krach. Jenže Ubisoft si prostě nedokáže pomoct a ani nové hry mu vůbec nevychází.

Reklama

Asi málokdo očekával, že Ubisoft zrovna v tuto chvíli opět oživí sérii The Settlers. Mikromanagementová budovatelská strategie se mi v minulosti moc líbila, ale už sedmý díl ukázal, že směr zjednodušování není tím správným. Navíc tento žánr očividně moc nových fanoušků neláká. I přes to se ale Ubisoft Blue Byte do tohoto úkolu (upřímně nevím, koho napadl) pustil a přinesl díl New Allies… který asi moc spojenců nepřinese.

KÁMEN, DŘEVO, ŽELEZO

Pojďme si nejdřív povědět, co jsem měl rád nejen na sérii Settlers obecně. Mikromanagement mě vždy neskutečně bavil. Stavění složitých řetězců pro výrobu kýžených produktů bylo sice vždycky extrémně zdlouhavý, ale za mě zábavný prvek, který v sobě kombinoval i nutnou správu zásob, místa pro bydlení a samozřejmě i armády, kvůli které se celá osada stavěla.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 60 eur (cca. 1420 Kč)
  • Na kterých platformách vychází? PC
  • Mám rád Settlers: Já taky, proto bych vám doporučoval zamířit k starším, oblíbeným dílům
  • Chci jenom budovatelskou strategii: Ne, fakt to nedělejte

Nebylo nic lepšího, než se s kamerou přiblížit na změť vesničanů, kteří kmitali od jedné budovy ke druhé a přenášeli meziprodukty, nebo pro Settlers typicky detailně zpracované animace postav, které u sebe doma kutí dřevěné latě, sejí pšenici nebo vyrábí zbraně.  To se u nového dílu rozhodně nezměnilo – jestli můžu jednu věc u New Allies vychválit, je to právě grafika. Tým Blue Byte šel směrem kreslené, ale propracované 3D grafiky, kde nechybí i malé modely věcí, s nimiž vesničané pracují. Pokud právě přenáší uhlí, dřevo nebo chleba, v rukou skutečně nesou onen předmět.

Stejně tak jsou skvěle vypracované animace pohybu jako takového, stavění i souboje, což doplňují detailní textury domů a obecně hra vypadá opravdu dobře. Právě v těchto částech jsem si říkal, že Ubisoftu na Settlers skutečně záleželo a studio dostalo dostatečné kapacity na to, aby hra vůbec měla šanci na úspěch. Obávám se ale, že rozhodování o tom, co vlastně chtějí The Settlers s novým dílem dělat, trvalo extrémně dlouho, výsledkem čehož je splácanec, kterým New Allies bohužel je. Právě hratelnost, mechanismy a prvky, které tvořily duši a základy Settlers, zde zásadně chybí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama