Recenze The Settlers: New Allies, naprosto bezduché strategie, ve které chybí zábava
i Zdroj: Ubisoft
The Settlers: New Allies Recenze Recenze The Settlers: New Allies, naprosto bezduché strategie, ve které chybí zábava

Recenze The Settlers: New Allies, naprosto bezduché strategie, ve které chybí zábava | Kapitola 3

Radek Raudenský

Radek Raudenský

27. 2. 2023 14:45 2

Seznam kapitol

1. KÁMEN, DŘEVO, ŽELEZO 2. ŘEKNI, KDE TI SETTLERS JSOU… 3. PROSÍM, ODNESTE TO

Budu naprosto upřímný. Je pravdou, že se Ubisoftu poslední roky zrovna nedaří a jeho herní série prostě nedokáží navazovat na své předchozí úspěchy. Mnoho hráčů jim to přeje, já se mezi ně ale neřadím. Je mi ve výsledku líto, když se jakékoliv studio, které tvoří své „unikátní“ projekty, řítí do velkého průšvihu a hrozí mu velký krach. Jenže Ubisoft si prostě nedokáže pomoct a ani nové hry mu vůbec nevychází.

Reklama

PROSÍM, ODNESTE TO

I když se mi moc nechce, zmíním se také o kampani. Hra se snaží vyprávět jakýsi příběh o nalézání pozůstatků staré civilizace, způsob vyprávění je ale otřesný. Bohužel animace hlavních postav v cutscénách jsou příšerné, emoce nulové, dabing hodně průměrný. Kampaň tak ve výsledku brzdí velice nudné a zdlouhavé tempo, které mě vůbec nebavilo sledovat.

Ještě horší je ale samotné hraní a úkoly. V každé misi vám hra naservíruje vesnici s naprosto základními budovami, bez výrazného posunu – pokaždé je přitom úkol stejný. Postavit dostatečně velkou armádu, abyste dokázali porazit nepřítele. Jenže tento proces je opravdu zdlouhavý, stereotypní a každá mise mi trvala třeba dvě hodiny. 

Recenze The Settlers: New Allies, naprosto bezduché strategie, ve které chybí zábava
i Zdroj: Hrej.cz

Vtip je pak v tom, že vás u některých misí, pokud se pořádně nepřipravíte, přijde navštívit malá skupinka nepřátelských vojáků. Pokud si tedy nepostavíte věž, což je jedna ze dvou obranných budov, jste nahraní. Občas se tak stávalo, že jsem po třičtvrtě hodiny hraní misi musel restartovat a začínat od začátku.

Čímž se dostávám i k soubojům, které jsou tristní. Nečekejte zde valnou variabilitu jednotek, ve všech případech máte k dispozici tři základní útočné panáky a několik doplňujících, k jejichž postavení ale potřebujete zlato nebo diamanty, které jsou poměrně náročné na získání. Chybí další specializovaná síla, obléhací stroje, stejně tak zde neexistují hradby nebo jiné obranné budovy než věž a bastion. Útoky zásadně vyhrává ten, kdo má početní převahu – pokud tuto podmínku splňujete, prostě pošlete své jednotky na nepřátele a necháte hru udělat své. On by to nebyl takový problém, koneckonců The Settlers nikdy nenabízely kdovíjak komplexní soubojový systém a rozhodně neměli ambice konkurovat Total Waru. V tomto případě ale přehnaná jednoduchost jen zatlouká poslední hřebík do rakve celkově ubohé hratelnosti.

Recenze The Settlers: New Allies, naprosto bezduché strategie, ve které chybí zábava
i Zdroj: Hrej.cz

The Settlers: New Allies bohužel jsou opravdu velkým průšvihem. Ubisoft dokázal z kdysi milované série vyřezat veškerou duši a vlastně i cokoliv zábavného. Dost možná se z The Settlers mělo stát rychlé a dynamické RTS, ale dynamiky ve hře opravdu moc nenajdete. Možná se mělo stát přístupnou strategií pro nováčky, ale hratelnost se tím stala až příliš primitivní a přímočarou. Ve výsledku mi v New Allies chybí cokoliv, co by mě mělo bavit a lákat ke hraní. Tohle se zkrátka nepovedlo, i když mě to, jak už jsem na začátku recenze říkal, samotného moc mrzí. Nepříjemné překvapení je to o to větší, že stejní autoři mají za sebou relativně nedávné Anno 1800, které naopak dokázalo na úspěch série navázat téměř perfektně.

The Settlers: New Allies
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Recenzi celkem pochopitelně beru jako text, ze kterého byste se měli rozhodnout, zdali si hru koupit nebo ne. Pokud jste recenzi nečetli a kouknuli se pouze na závěr, tak vám řeknu jediné. The Settlers: New Allies si nekupujte, ani ve velké slevě.

Co se nám líbí a nelíbí?

Grafika
Animace postav
Chudá, primitivní, osekaná hratelnost
Naprosté vytracení komplexních systémů
Chybí duch série
Příliš jednoduchý soubojový systém
Nudná kampaň
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama