Sniper Elite 5 Recenze Recenze Sniper Elite 5, převlečeného Hitmana s odstřelovací puškou. Už popáté!

Recenze Sniper Elite 5, převlečeného Hitmana s odstřelovací puškou. Už popáté!

David Plecháček

David Plecháček

26. 5. 2022 17:00 3

Seznam kapitol

1. KDYBY AGENT 47 PRACOVAL ZA VÁLKY 2. ACHTUNG! 3. OSA BERLÍN-ŘÍM-MULTIPLAYER

Vítejte na pobřeží Atlantiku, agente 47. Vaším úkolem bude tentokrát zjistit, co nepřátelé skrývají pod označením Operace Kraken. Jakmile budete na místě, vyhledejte náš kontakt Blue Viper, jenž poskytne další detaily o vašem cíli k likvidaci. A nezapomeňte se taky trochu ostříhat, od posledně vám narostlo pár vlasů. Nesluší vám to. Jo a oblek, tak ten pro tentokrát nechte doma. Nemáte ještě nějaký fešný baret z vaší poslední misi ve Francii?

Reklama

Poslední Hitman se trefil hráčům do vkusu. Holohlavý šikula, který si poradí v jakékoliv situaci s jakýmkoliv úkolem, dorazil naposledy před rokem a půl. Spolu se svým šarmem, úlisností a vynalézavostí navštívil šest různých regionů, v nichž musel zabít několik předem definovaných cílů. Jak? To bylo na něm. 

Agente 47? Taky jsem se zapomněla zmínit, že vás posuneme o pár let zpátky a vezmeme vám většinu vašich dosavadních možností. 

Agent 47 se v roce 1944 jmenuje Karl Fairburne. Američan, který v té době namísto obleku preferuje modrý bavlněný svetr, má na kštici ještě pár krátce střižených vlasů, jen mu na zátylku povážlivě chybí čárový kód (dle Wikipedie vznikla myšlenka čárového kódu v roce 1949. Těsně! pozn. red.). Úkoly se ale s věkem nemění, a tak i za nepřátelskou linií musí najít a zlikvidovat předem dané oběti, případně alespoň získat tajné dokumenty, které by spojencům pomohly vyhrát válku. Žádná nestrannost, mladý Fairburne měl ve ´44 trochu jiný pohled na svět a bojoval za ideály, ne za peníze.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1599 korun
  • Česká lokalizace: Ne, a není ani moc potřeba.
  • Jak je na tom kampaň? Příběh stoprocentně nepatří do zlatého fondu videoherní historie, svůj úkol ale splní. Co rozhodně potěší je fakt, že jej můžete projít ve dvou.
  • Stojí odstřelování za to? Ve hře budete nejčastěji pracovat právě s odstřelovací puškou, a její používání mě za celou dobu nijak neomrzelo. Člověk se bojí, že si nezastřílí, ale naštěstí mu hra umně servíruje spoustu možností, kde všude zmáčknout spoušť.
  • Jak je na tom umělá inteligence? Slabá, hodně vám toho ulehčí. Největším nepřítelem jsou ale skuteční protihráči, a to i v single kampani.
  • Co všechno uvidím rentgenem? Všechno. Úplně všechno. Desetkrát. Stokrát. Tisíckrát. I v multiplayeru, jen ve zrychlené podobě.
  • Opět jsou ve hře momenty, které “přehluší” výstřel z odstřelovačky? Samozřejmě! Ale je poměrně těžké určit, co všechno je a co už není slyšet. Na to člověk přijde až postupem času…

Kdyby dánští vývojáři z IO Interactive chtěli, mohli by s britskými Rebellion vytvořit větší univerzum, na jehož konci by stál právě čtyřicátý sedmý klon Fairburna, dokonale poslušný voják se skvěle zvládnutým kradmým postupem a tichým likvidováním nepohodlných osob. Takhle zůstávají oba světy, světy Hitmana a světy Sniper Elite, odděleny. Hratelností základ ale jen těžko může být bližší. 

Karl Fairburne coby hlavní hrdina série Sniper Elite už čtyřikrát dokázal, že mu je vlastní tichý, kradmý postup, pečlivé plánování, a likvidace z míst, kde mu nehrozí žádné nebezpečí. Popáté se nic nemění. Až pedantský přístup, chladnokrevnost, rozvážnost i profesionalita elitního zabijáka jsou rysy, které na vlastní oči uvidíte i za nepřátelskou linií v nacisty okupované Francii. Na pobřeží Atlantiku navíc využijete i perfektní dovednosti se zbraněmi a citlivost na spoušti, protože jestli oba pány něco výrazněji odlišuje, je to jejich přístup ke střelným zbraním. Zatímco se Hitman ve vraždách více vyžívá, Karl pořád ještě razí přístup, dle kterého účel světí prostředky. A na ničem tu nezáleží víc, než na tom, aby si každá kulka našla svůj cíl. 

Tentokrát nebude potřeba propašovat zbraně do místa určení, takže odstřelovací pušku složenou v kufříku nevyužijete. Můžete si ale vybrat, jestli chcete dobovou M1, M.1903 nebo Kar98k. Vedle nože to bude pravděpodobně váš nejběžnější nástroj smrti. Není tak elegantní, svůj účel ale splní stejně jako strunové lanko.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama