Horizon Forbidden West: Burning Shores Recenze Recenze skvělého DLC Horizon Forbidden West: Burning Shores, které Aloy zavede do Hollywoodu

Recenze skvělého DLC Horizon Forbidden West: Burning Shores, které Aloy zavede do Hollywoodu | Kapitola 2

David Plecháček

David Plecháček

25. 4. 2023 21:55

Seznam kapitol

1. ROAD 666 2. VE STEJNÉ ŘECE S NOVÝMI RYBAMI 3. BÝ ÍÍ EJ JŮTIFL

Mám takový pocit, že mám s Aloy od posledně nevyřízené účty. Předně, jestli mě budí nějaké mé dřívější hodnocení ze spaní, jde o Horizon Forbidden West. Už před rokem jsem byl na vážkách, jestli si nejznámější rusovlasá hrdinka nezasloužila o bodík víc, jakkoliv jsem se nakonec vcelku sebejistě přiklonil ke konečné osmičce. Od té doby ale uběhlo čtrnáct měsíců, já měl čas přemýšlet, zpytovat, a rozjímat nad tím, jestli jsem vývojářskému týmu Guerrilla Games trochu neuškodil. Co víc, opakovaně mě to táhlo zpět do hry. Nejsem zrovna ten, který by vyzobával úplně všechno, a tak mi i po dohrání základní hry několik vedlejších úkolů zbývalo. Nepřiměl jsem se. Nakonec to bylo až vycházivší DLC, které mě uvrtalo k tomu tuhle hru zase po roce zapnout.

Reklama

Pokud přistupujete k prvnímu a poslednímu DLC druhého Horizonu jako nepopsaní papíři, teoreticky můžete překročit k samotnému závěru recenze, protože budu vyjmenovávat novinky, na které buď přijdete hraním organicky, nebo vám hra explicitně řekne, že je tu něco nového. 

Pro sběratele a vyzobávače všech možných věcí je Burning Shores rájem, zatímco pro normálního hráče jen trochu členitějším a promyšlenějším questem, který rozšiřuje základní hru.

Organicky přijdete na to, že se lehce prodloužil dovednostní strom. Každá z jeho šesti větví nyní obsahuje dva nové přídavky, a hlavně novou speciální dovednost, které více či méně zásadním způsobem mění rozložení sil na bojišti. Zatímco některé možnosti se tak atraktivní nezdají (Elementární útok vašeho kopí? Ale no tak…), jiné varianty vás mohou donutit kompletně změnit strategii soubojů. Konkrétně? Například možnost vypít blahodárný lektvar, díky němuž přežijete i smrtící úder, vás může motivovat k tomu podnikat mnohdy až sebevražedné výpady, jindy hraničící s bláznovstvím.

Rozšířený skill tree samozřejmě vede k tomu, že jste v soubojích efektivnější, což se samo sebou pojí s legendární výbavou, o níž byla řeč. Ta není ani tak drahá co se týče nutných surovin, ale ve hře se nachází nový vzácný nerost, jež je k nákupu potřeba. Počítejte tak s tím, že kromě cetek, kterých máte v inventáři doslova tuny, musíte svůj zrak upnout k zlatavě se blyštícímu kamení, nalézaného všude možně, ale nikdy ho nemáte vyloženě dost. 

Fakt je ten, že Burning Shores je DLC určené pro hračičky. Pro sběratele. Nová ruda coby další předmět do kolekce mi sama o sobě nevadí, ale tuny součástek, které po cestě seberete, mi jen připomínají, jak moc dokáže být Horizon ubíjející. Tolik možností, co sebrat, prodat, vyrobit, použít… jestli je nějaká hra ekvivalentem rčení „čeho moc, toho příliš“, je to jednoznačně Horizon.

Hezčí hru si pravděpodobně dnes nezahrajete. Burning Shores jsou překrásné.

Pokud byste si rozšíření pořídili jen kvůli dějové lince, nečekejte nějak zásadně komplikovaný spektákl na několik hodin. Jelikož už jsem několik výtek na délku DLC zaznamenal, souhlasím, že rozhodně nejde o nějak zásadní porci, ale ve výsledku nejde ani o jednohubku na pár hodin. Fakt je ten, že pro sběratele a vyzobávače všech možných věcí je Burning Shores rájem, zatímco pro normálního hráče jen trochu členitějším a promyšlenějším questem rozšiřujícím základní hru.

Kromě tohoto questu (ve skutečnosti členěného na pět samostatných úkolových záznamů) vás vývojáři odmění dvojicí příjemných novinek, totiž jednou novou zbraní a jedním novým mountem, a obyčejným důvodem zapnout tuhle skvělou hru po roce znovu. Jestli je to za stanovenou cenu dost, nebo ne, nechám na vás.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama