Outriders Recenze Recenze Outriders, nejkrvavější akce letošního jara

Recenze Outriders, nejkrvavější akce letošního jara | Kapitola 2

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

8. 4. 2021 20:00 5

Seznam kapitol

1. NĚCO SI PŘEJ, PADAJÍ OUTRIDERS 2. BOHOVÉ VÁLKY 3. ZDENĚK VRACÍ ÚDER

Novinka od studia People Can Fly chce zabodovat v žánru looter-shooter. Spolu se Zdeňkem Pudivítrem jsme tedy vyčistili zbraně, zkontrolovali výstroj a dotáhli šrouby našeho transportéru, načež jsme vyrazili do válečné vřavy.

Reklama

Jestli v něčem Outriders opravdu vynikají, je to samotná akce. Brutální, krvavá, bouřlivá a nesmlouvavá řežba je pastvou pro oči. Studio People Can Fly už se možná nemůže spolehnout na veterány, kteří jsou zodpovědní za Painkillera, Gears of War: Judgement nebo Bulletstorm, evidentně si ale zachovalo recept na perfektní akční střílečky. Zdá se mi, že to prostě mají v krvi, ve hře je zkrátka jakási esence, s níž se dostavuje ten správný pocit z hraní.

Hra na vás běžně chrlí desítky potvor naráz, což by běžný smrtelník jednoduše nezvládl. Vy ale patříte mezi „proměněnce“, lidské bytosti se superschopnostmi. A to se náramně hodí. Dotírající verbež ve vteřině spálíte na popel, později pak třeba jediným pohybem ruky vyvoláte menší jaderný výbuch. Používání schopností je naprosto zásadní, dalo by se říct, že se bez nich neobejdete, jelikož je na ně navázán mechanismus léčení. Žádné lékárničky, stačí uškvařit pár pavouků a zdraví se doplní. Tento princip vás motivuje k agresivní hře. Geniální!

Na vaše dychtivé zbraně navíc čekají nápaditá stvoření. Objeví se humanoidi schopní obsluhovat zbraně, uslintané příšery plivající jed, dvoumetroví trollové, přerostlé mouchy, ptáci a mnoho, mnoho dalších. V rámci vedlejších úkolů můžete navíc narazit na opravdu gigantické mrchy, případně na hledané neřády, po nichž prahnou zdejší frakce.

Už jsem řekl, že Outriders vynikají především v samotné akci, skvěle tedy poslouží jako doplňující činnost, u které s přáteli zvládnete probrat i smysl života a jiné palčivé problémy.

Asi není na místě detailně představovat všechny třídy, je ale na místě říct, že každá má něco do sebe. U volby zaměření ale profilace postavy nekončí. K dispozici je také košatý strom dovedností, kde se může projevit akcent ke střelným zbraním, nebo důraz na používání schopností. Ze všeho získáte bonus, skoro se nemůže stát, že byste sáhli vedle. Ale teprve pečlivé zkoumání výbavy a možných úprav skrze modifikace otevírá cestu k dalším synergiím, díky kterým se z vás může stát bůh války. 

VE DVOU SE TO…

Outriders naštěstí podporují cross-platform hraní, takže nebyl problém spojit konzoli PlayStation 5 s Xbox Series. Lépe řečeno – problémů bylo dost, ale ta možnost tady je. Systém je trochu nedotažený, zatím nezvládá přidat si bratra ve zbrani do přátel, což by spojení výrazně urychlilo. Zatím je tedy nutné vygenerovat text a nadiktovat ho druhé straně. Problém nastává ve chvíli, kdy očekáváte, že systém zvládne spojit i vaše mikrofony. Voice chat totiž bohužel neexistuje. Se Zdeňkem jsme si tedy volali přes Messenger, přičemž jsme si museli dát pozor, aby jeden z nás nerušil toho druhého příliš hlasitou televizí.

Recenze Outriders, nejkrvavější akce letošního jara
i Zdroj: Hrej.cz

I zde platí zlaté pravidlo kooperačních her. Ve dvou se to zkrátka lépe táhne. Už jsem řekl, že Outriders vynikají především v samotné akci, skvěle tedy poslouží jako doplňující činnost, u které s přáteli zvládnete probrat i smysl života a jiné palčivé problémy. Hra si poradí i s rozdílem ve zkušenosti konkrétních hráčů, obtížnost následně průměruje, aby se jeden příliš nenudil, zatímco by měl druhý plné ruce práce s přežíváním. Obtížnost je zároveň možné nastavit skrze dostupné úrovně. Těch je celkem patnáct, jsou ale zamčené. Pokud budete trávit čas v těch těžších, odemknete si další, přičemž zároveň zvýšíte šanci na ukořistění lepší výbavy. A pokud jste založeni podobně jako Zdeněk, neustále prahnete po lepší výbavě. I zde je tedy jistá forma motivace, což je dobře.

Jestli nám něco chybělo, byl to pingovací systém. Občas se totiž na mapě objeví předměty a materiály, o nichž by měl parťák vědět. Není zde ale možnost jakkoliv je označit, leda u nich zůstat stát a sám posloužit jako ukazatel na mapě.

Samotná kampaň s vedlejšími úkoly představuje slušnou porci zábavy. Tím ale dobrodrůžo nekončí. Se závěrečnými titulky se totiž zpřístupní možnost vyrazit na expedice. K nim ale více řekne Zdeněk.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama