Grand Theft Auto V Recenze Recenze next-gen verze GTA V, letité gangsterky s působivým makeupem

Recenze next-gen verze GTA V, letité gangsterky s působivým makeupem | Kapitola 2

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

29. 3. 2022 14:05 1

Seznam kapitol

1. NÁVRAT DO LOS SANTOS 2. ZANEŘÁDĚNÉ ZPĚTNÉ ZRCÁTKO 3. NEXT-GEN S KOMPROMISY

O popularitě pátého dílu městské akce Grand Theft Auto svědčí hlavně obdivuhodná čísla z prodejů, ale také fakt, že přežil několik generačních cyklů. Take-Two Interactive zkrátka drží zlaté vejce, které by s next-gen verzí pro konzole Xbox Series a PlayStation 5 mělo být ještě zářivější. Vyplatí se tedy zainvestovat?

Poslechni si audioverzi
00:00:00
00:00:00
Reklama

Zhruba před rokem jsem krátce testoval PS4 verzi. Opravdu krátce, protože se mi po grafické stránce vůbec nezamlouvala. Vyděsily mě například zubaté hrany, podivný grafický šum a blikání některých objektů. To vše si vývojáři pohlídali. Vyhlazování funguje perfektně, zmizely i další problémy, které tloukly do očí. Ocenit musím také navýšenou vykreslovací vzdálenost, díky čemuž Los Santos získává na kráse. Bez mučení přiznám, že jsem pravidelně blokoval dopravu, jen abych se pokochal západem slunce, večer jsem pak obdivoval perfektní kontrast, jaký městu dodávají pulzující barvy neonových světel. Jako samozřejmost pak vnímám výrazné urychlení nahrávacích časů. Do hry se dostanete do půl minuty, podobně je to s přepínáním mezi singlem a online režimem.

Kontrast ale bohužel tvoří také staré modely působící opravdu nevábně. Například plevel rostoucí před barákem Franklina nebo některé placaté květiny vás udeří do obličeje, hrozně působí i textury zeminy. Je také divné, že zpětná zrcátka automobilů stále tvoří podivná rozostřená šmouha. V tu chvíli si okamžitě uvědomíte, že městem korzujete pořádně starým veteránem, byť mu v servisu poskytli příkladnou péči. To samé ostatně platí i pro modely postav, jejich obličeje by také potřebovaly menší plastickou operaci, na tu ale zřejmě nebyl čas. 

Vyšší výkon zároveň umožnil pustit do světa více aut, respektive alespoň mně se zdálo, že je doprava o něco hustší. Zde musím poukázat na nepříjemné “doskakování” v zatáčkách, několikrát mě překvapil vůz, který se na vozovce objevil na poslední chvíli. 

KOUZLA S DUALSENSE

Velmi příjemně mě překvapilo, jakou práci si tvůrci dali s využitím možností ovladače DualSense. Hned během úvodního přepadení pocítíte inteligentní triggery, které při střelbě působí jako spouště opravdových zbraní. Designéři skvěle pracují s odporem, promáčknutí doprovázené výstřelem působí parádně.

Triggery využijete také během popojíždění po městě. Při “sešlápnutí” plynu narazíte na odpor, v tomto případě značící hranici pro plynulý rozjezd. Pokud promáčknete, protočí se kola, což může být nežádoucí, především pak u nabušené muscle káry. Stejný mechanismus platí pro brždění, pokud nepřekročíte stanovenou hranici, dosáhnete plynulého zastavení, aniž byste se dostali do smyku. Možná to zní nepodstatně, ale ve skutečnosti jde o skvělý doplněk, velmi rychle si na něj zvyknete a pak už nebudete chtít jezdit jinak.

Ovladač samozřejmě také reflektuje různé povrchy, příjemně vrní na štěrku, výrazněji upozorní na členitější povrchy, náraz do protijedoucího vozidla trestá pořádným kopancem. Perfektní práce!

Recenze next-gen verze GTA V, letité gangsterky s působivým makeupem
i Zdroj: Vlastní
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama