NBA 2K22 Recenze Recenze NBA 2K22, nejdražší videoherní reklamy se špetkou basketu

Recenze NBA 2K22, nejdražší videoherní reklamy se špetkou basketu | Kapitola 3

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

30. 9. 2021 17:50

Seznam kapitol

1. ZAPLAŤ 2. VÁŽNĚ, ZAPLAŤ 3. TAK UŽ ZAPLATÍŠ?

Série NBA 2K každý rok ukazuje, že dokáže posunout kulturu mikrotransakcí a jiných forem sekundární monetizace v hrách za plnou cenu ještě o krok dále, než je to vůbec možné. Znamená nový ročník 2K22 další posun k ultimátní interaktivní reklamě, nebo si tentokrát autoři sáhli do svědomí? Inu, dobré zprávy ze světa, kde billboard a kolo štěstí už léta znamenají více než basketbalový koš neneseme.

Reklama

NĚKDE TU BYL SKVĚLÝ BASKET 

Nejhorší je, že i největším fanouškům basketbalu dokáže NBA 2K22 úplně zkazit zážitek. Přitom když se už člověk dostane na hřiště, jde o skvělou hru. Stejně jako v minulých ročnících tu máme nejlepší basketbalový simulátor, který tu kdy byl. Na palubovce navíc došlo k řadě změn, jako je třeba pokročilejší systém bránění – chce to trochu cviku, než si zvyknete na systém doskoků a blokování, ale jakmile přijdete novým pravidlům na kloub, užijete si basket víc než dřív. Velkou roli teď hraje i výdrž jednolitých hráčů, která po pár vteřinách i z nejlepšího střelce udělá komickou postavičku. Nedáte si pozor, dáte pár bazénů tam a zpátky, a nedokážete se trefit do koše ani za milion kreditů virtuální měny. Efekt se navíc prohlubuje s uplynulým časem zápasu a s úspěšnou/neúspěšnou vlnou celého týmu.  

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

Stejně tak musím smeknout před grafickým provedením, ať už se bavíme o kvalitě textur a modelů, nebo o krásně navazujících animacích. Veškerý pohyb působí zase o něco věrohodněji, všechno na sebe krásně navazuje, v pozadí vše doplňují perfektní zvuky. Objevují se pak i takové drobnosti, jako postupně se vyprazdňující hlediště ve chvíli, kdy jako domácí prohráváte o pořádný kus. Jediné, co mi po audiovizuální stránce nesedlo, je volba soundtracku, ale to je vyloženě otázka vkusu – nejde však o žádnou změnu, a pokud jste si souhlasně dupali nožkou do rytmu v minulých letech, nejinak tomu bude i tentokrát. Pokud ne, hudební hody nečekejte. 

Trochu se chce říct, aby člověk zkusil odfiltrovat úplně všechno, co mu NBA 2K22 nabízí nad rámec samotného sportu. Vyhněte se tlaku na mikrotransakce, vyhněte se nudnému pokusu o RPG, vyhněte se všem reklamním bannerům a spotům. Pak si zvládnete nový basketbal od 2K užít naplno a uvidíte, že pod nánosem všeho dalšího se skrývá opět nejlepší basket pod sluncem. Jenže pouze z basketbalu už vývojáři žít nechtějí, vůbec. Navíc, když pro vás mají nachystané skvělé načančané kartičky a vylepšení pro vaši postavu.  

NBA 2K22
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Po roce jsme se opět dočkali těžko uvěřitelného festivalu nenažranosti, který zastiňuje skvělý basketbalový simulátor. Tentokrát vše 2K dotáhli ještě o kus dál a fanoušci basketbalu mohou být zase o něco smutnější. Vysoká cenovka, reklama úplně všude a extrémní tlak na mikrotransakce. Pokud nejste tím absolutně největším fanouškem basketu, nikdo se nemůže divit, když vám okolnosti NBA 2K22 naprosto znechutí.

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělý basketbalový simulátor
Změny směrem k realističtějšímu zážitku na hřišti
Audiovizuální zpracování
Reklamy, reklamy, reklamy
Mikrotransakce, mikrotransakce, mikrotransakce
Další rozšiřování směrem k RPG a potlačování basketbalu jako takového
Říkal tu někdo reklamy?
Říkal tu někdo mikrotransakce?
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama