Jurassic World Evolution 2 Recenze Recenze Jurassic World Evolution 2, návratu do stejné dinosauří řeky

Recenze Jurassic World Evolution 2, návratu do stejné dinosauří řeky

David Plecháček

David Plecháček

5. 1. 2022 20:30

Seznam kapitol

1. Na chodbách Frontier Developments 2. Všechny chytit mám! 3. Vědci a holky pro všechno

Pracovat ve Frontier Development musí být pro některé sen. Třeba pro mě! Podíváte se na chodbách společnosti doprava a uvidíte divizi, která stále piluje, ladí a doplňuje skvělé vesmírné Elite: Dangerous. Jakmile vás nekonečný vesmír omrzí, stačí se otočit doleva a vydat se chodbou, která ústí u strategií. A stačí si vybrat, jestli chcete zrovna řídit zábavní park nebo vlastní zoologickou zahradu. A čistě hypoteticky i svůj jurský park plný dinosaurů. O to se snažil už někdo před vámi, pravděpodobně nějaký břídil, kterému všichni dinosauři utekli a vy si je v novince Jurassic World Evolution 2 musíte pochytat znova.

Reklama

Zatímco Planet Coaster a Planet Zoo můžeme jen těžko označit za překvapivé tahy v historii studia – vždyť Frontieři se podíleli už na rozvoji stařičkých značek Roller Coaster Tycoon a Zoo Tycoon – Jurassic World byl ale v roce 2018 velkým skokem do neznáma. Autoři z britského Cambridge tehdy vsadili na oficiální licenci studia Universal, rozhodli se navázat na tehdy tři roky starý stejnojmenný snímek a jenom vyměnili koaly za T. rexe. 

Znělo to poměrně jednoduše, ale realita se zdála být poněkud odlišná. Jurassic World lze i ve své druhé iteraci označit za tycoon, v němž si stavíte svou zoo lomeno jurský park. Základem hratelnosti tak skutečně je stavba jednotlivých výběhů a péče o dinosaury uvnitř elektrických plotů, to okolo se ale až překvapivě liší oproti tomu, co dnes známe z již jmenovaných Planet Zoo nebo Planet Coaster. Ať už totiž řešíte, jestli do výběhu orangutanů umístit nějakou barevnou prolézačku nebo jestli dát na horskou dráhu ještě jeden loping navíc, vždycky to děláte s důrazem na návštěvníka, to aby se mu výběh líbil víc a přispěl vám víc do kasičky, nebo aby odcházel z horské dráhy nadšený a chtěl se na ní projet ještě jednou… ale přesně tenhle princip je v Jurassic World obrácený vzhůru nohama. Lidé pro vás nejsou cílem, nýbrž prostředkem k tomu, abyste mohli zachovat něco tak fascinujícího, jako jsou dávno vymřelí žijící ještěři.

Zvíře je v tomto případě více než člověk. Nestavíte ten nejkrásnější park, aby vám Jarda z Horní Dolní zaplatil víc ve stánku s balonky a vy si vyplatili co nejvíce na dividendách, potřebujete naopak jeho kapsu podojit jenom proto, abyste kromě triceratopse zachránili i méně známé druhy, třeba metriacanthosaura. Tenhle twist se Jurskému světu podařilo docela dost dobře nastavit už v prvním díle, byl ale také jeho největším kamenem úrazu. Jurassic World: Evolution toho ve spojitosti s dinosaury nabízí k řešení opravdu hodně, ve vztahu k samotnému parku ale překvapivě nikoli. A, ačkoliv se výtky objevovaly více než dost už před třemi lety, ani s aktuálním dílem se situace zase tolik neliší.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1049 Kč
  • Základní herní doba: 30+ hodin
  • Česká lokalizace: Ne
  • Obtížnost: Obecně nízká, challenge mode ale potrápí.
  • Počet dinosaurů ve hře: 80+
  • Znovuhratelnost: Spíše nízká, rychle se dostaví pocit, že hrajete a stavíte pořád to samé.
  • Je hra určená fanouškům tycoonů? Asi ano, obecně ale z tradiční správy parku zůstalo jen minimum, většina jede na autopilota a vy se staráte spíše o věci okolo. Ostatně ve hře by mohlo být výrazně více staveb a modelů, kterými svůj park zkrášlujete.
  • Vybrat první, nebo druhý díl? Spíše druhý, ale svých neduhů se příliš nezbavil. Je však o něco přístupnější.

Ještě chvíli bych rád zůstal na obecné rovině. Pravdou je, že pro mnoho hráčů byl první pokus tak jiný, až se v něm mnohdá ztráceli. Jak už možná vyplynulo z předchozích řádků, gró hratelnosti nespočívalo v co nejhezčím parku plném ozdob, různě vybavených výběhů a v nespočtu stánků. Trochu paradoxně byl tento systém osekaný na tu nejjednodušší možnou variantu bez možnosti upravit cokoliv ku vašemu obrazu, takže jste už tak na třetí mapě postavili přibližně stejně velký a stejně vypadající park, kde se jen probíhala tu větší tu menší monstra, aniž by šlo aspoň něco udělat trochu jinak. Ona zábava se skrývala pod nánosem tabulek a správy všeho okolo, a to tak moc odlišného, že z tradičního tycoonu toho tycoonovského zase tolik nezbylo. 

Autoři z britského Cambridge vsadili na oficiální licenci studia Universal, rozhodli se navázat na stejnojmenný snímek a jenom vyměnili koaly za T. rexe. 

Už teď předestřu, že tuhle největší výtku Evolution 2 příliš nenapravil. Co se ale překvapivě změnilo, je zase to okolo. Najímání vědců, vývoj všeho možného, expedice… Možná, že už mi to po prvním díle jenom tolik nepřijde, ale troufal bych si tvrdit, že druhý díl nabízí mnohem snazší správu těchto věcí na pozadí, takže už se nebudete tolik ztrácet. Z druhé strany je ale otázka, jestli autoři nezašli až moc daleko a neudělali z Jurského světa až příliš primitivní hru, kde není moc co objevovat…

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama