Jurassic World: Evolution
i Zdroj: Hrej.cz
Jurassic World: Evolution Recenze Jurassic World: Evolution

Jurassic World: Evolution

Adam Zámečník

Adam Zámečník

10. 7. 2018 15:15 7
Reklama

Zatímco v kinech trhá rekordy nový Jurassic World: Fallen Kingdom, hráči se konečně dočkali tycoonu Jurassic World: Evolution. Jakožto duchovní pokračování strategie Jurassic Park: Operation Genesis z roku 2003, Evolution sliboval propracovaný simulátor výstavby prehistorického zábavního parku. Zároveň s tím mělo využít licenci prvního dílu nové série Jurassic World z roku 2015, včetně dabingu Jeffa Goldbluma a reálií světa. Povedlo se?

EVOLUCE A GENEZE

Pokud se něco vývojářům z Frontier Games povedlo, tak to je navázání na odkaz Jurassic Park: Operation Genesis. Ať už jde o možnost manuálního ovládání zásahových vrtulníků či systém extrakce dinosauřího DNA z fosilií, Jurassic World: Evolution převzalo dobrý kus hratelnosti ze svého patnáctiletého předchůdce. K tomu však přidalo kvalitně využitou filmovou licenci, kde k vám průběžné promlouvá excentrický Jeff Goldblum se svými neméně excentrickými hláškami. Detailně zpracovaným tropickým ostrovům zároveň dopomáhá charakteristický soundtrack s motivy série, které z budování vlastního Dino parku dělají jedno velké nostalgické ohlédnutí za filmy. V rámci rekonstrukce dinosauří DNA je proto hráči dána možnost kombinování dinosauří DNA s dalšími zvířecími druhy. Jinými slovy, pokud zkřížíte triceratopa kupříkladu s takovým žralokem bílým, váš výsledný hybrid bude odolnější vůči chorobám.

Klonování dinosaurů je nákladný proces, hráč se proto musí především starat o stvoření toho „nejlepšího“ klonu.

Vše zde začíná s výzkumem a rekonstrukcí dinosauří DNA. Získat dostatek genomu jednoho z více než 40 druhů ve hře však chvilku potrvá, nejprve se totiž musí do světa vyslat vědecké expedice. Vyjma různých hornin tyto expedice obvykle přinesou určité množství zkamenělin, ze kterých se následně vytáhne DNA. Naštěstí se nejedná o otravný time-gating, kde by hráč musel čekat dny na vykopání zkamenělin kdesi v Sečuánu, a postupem času se výzkumem i zkracuje. Přestože dinosaury lze naklonovat i z pouhých 50 procent jejich genofondu, příliš dlouho v oboře nevydrží. Klonování dinosaurů je nákladný proces, hráč se proto musí především starat o stvoření toho „nejlepšího“ klonu. V rámci rekonstrukce dinosauří DNA je proto hráči dána možnost kombinování dinosauří DNA s dalšími zvířecími druhy. Jinými slovy, pokud zkřížíte triceratopa kupříkladu s takovým žralokem bílým, váš výsledný hybrid bude odolnější vůči chorobám. Možnost upravení DNA jednotlivých dinosauřích druhů sice nedovoluje hráči vytvořit fantasmagorické hybridy tak jako tomu bylo u kultovní RTS Impossible Creatures, přesto i jako méně důležitý prvek utvrzuje celkovou atmosféru hry.

DINOSAUŘI!

Jednou z největších předností Jurassic World: Evolution je nepochybně zpracování jednotlivých dinosaurů. V tomto smyslu je tato hra rozhodně tím nejlepším simulátorem parku s dinosaury široko daleko. Detailní zpracování jednotlivých druhů obzvláště vyniká v rozlehlých výbězích, kde lze alespoň částečně vytvořit prostor bez zírajících turistů. Cílem hry sice je stvoření toho nejúspěšnějšího parku, občas se ale každý hráč přistihne při stavění obřích výběhů s lesy bez ohledu na výdělek. Právě v takových chvílích vyniká skvělé grafické zpracování dinosaurů a přírody, které lze i sledovat v jednom z rangerských vozidel. Stejně kvalitně zpracované jsou i všemožné atrakce v parku a i samotní návštěvníci, kteří se procházejí po stezkách a fascinovaně pozorují živé exponáty z druhohor. V takových chvílích Jurassic World: Evolution opravdu funguje a splňuje vše, co zdánlivě sliboval.

Tak jako v předešlé Jurassic Park: Operation Genesis či sérii Zoo Tyccoon se hráč musí i starat o stav svých tvorů. Nepřekvapí tudíž, že i v Jurassic World: Evolution se musí hlídat všemožné ukazatelé jednotlivých dinosaurů, ať už jde o hlad, dostatek zalesněných ploch či počet ostatních dinosaurů. U počátečních druhů tento balanc tak velkou roli nehraje, ale u takového Brachiosaura nebo Camarasaura se hráč musí vcelku snažit. I býložravec totiž dokáže nadělat pěknou paseku v parku, když se dostane z výběhu. Přesto se v základu péče o jednotlivé dinosaury většinu času nedá popsat jako komplikovaná záležitost. Chování dinosaurů se ostatně po chvíli prokáže jako dosti omezené. Jednotliví dinosauři se totiž maximálně zmůžou na lehkou interakci mezi sebou, smrt z onemocnění či, ve výjimečných případech, útěk z obory.  To by ovšem nebyl takový problém, kdyby vás hra dále nenutila do zbytečných zásahů do pečlivě vybudovaných areálů v nezajímavých misích. V rámci odemykání nových budov či výzkumu totiž musí hráč plnit různé mise pro jedno ze tří oddělení. Ať už se jedná o vědce, bezpečnostní složky či byznysmeny, kteří z ostrova chtějí udělat těžkou komerci, jejich mise obvykle zahrnují způsobení, či vyřešení určitých situací. To by nebyl takový problém, kdyby nebyl hráč nucen k zbytečnému vypouštění masožravých dinosaurů z výběhu, přestože i to se zprvu může jevit jako vcelku zábavný nápad. Po chvíli se tato zadání začínají rychle opakovat, a z misí se stává nekonečná smyčka uzdravování dinosaurů, údržby elektráren nebo vydělání určité množství peněz. Stejně frustrující je i podivně využitý systém reputace, kde každá mise pro jednotlivé strany poškodí postavení parku u zbylých oddělení. Ve výsledku však tento systém nefunguje, budov totiž není málo a o žádných specializovaných parcích tu řeč opravdu být nemůže.

ŠEĎ V TROPECH

Podobně triviální je i finanční management parku. Zatímco v tolika jiných tycoonech a simulátorech hráč pomalu slaví první vydělaný dolar, v Jurassic World: Evolution je buď peněz příliš hned od začátku nebo nejsou vůbec. Je zcela možné, že se někteří hráči dostanou k poslednímu ostrovu mapy bez jediného opakování vaší výstavby. O něco méně záviděníhodné jsou chvíle, kdy polovina výběhu onemocní na chorobu bez vynalezeného léku krátce po začátku hry, načež nemá hráč jak dostatek peněz na naklonování nových dinosaurů, tak ani možnost se jakkoli vymanit z úpadku. Narozdíl od jiných her totiž v Jurassic World: Evolution neexistuje možnost půjčky, peníze v případě nouze lze vydělat pouze rozprodáním svého parku. Prodání atrakcí či stánků ale často nedokáže zachránit již tak prodělávající park, který v té chvíli nemá ani vedlejší zdroje příjmu. Vrcholem finančního managementu tu tudíž zůstává možnost zvýšení ceny dinosauřích špízů.

Jurassic World: Evolution
i Zdroj: Hrej.cz

Rovněž zamrzí i nedostatek budov a jisté „tycoonovitosti“. Od vývojářů nesmírně otevřeného simulátoru zábavního parku Planet Coaster by člověk spíše čekal přehršel budov a dekorací. Namísto toho se se vstupem na třetí ostrov hráč dostává do smyčky, kde automaticky umisťuje ty samé budovy a tvoří velmi podobné výběhy. Výše zmíněná jednoduchost finančního managementu se ostatně týká i nedostatku vedlejších atrakcí, kterých tu je poskrovnu. Samotný výzkum a mise hráče sice občas obdaří novými budovami, kupříkladu skvělou stanicí gyrosfér, jimiž lze prohlédnout výběhy z first person pohledu, není jich ale dost. Podobné to je ostatně i u stromu technologií, které obvykle zkracují expedice, extrakci DNA a jiné čekací doby. Hybridizaci dinosaurů nečekejte.

DINOSAUŘÍ TYCOON BEZ TYCOONU

Chvílemi si nelze nepomyslet, že se vývojáři příliš soustředili na dinosaury samotné, a na zbytek trochu zapomněli. Ve výsledku je Jurassic World: Evolution skvěle vypadajícím tycoonem s dinosaury, jen se jaksi zapomnělo na to, co dělá tycoon tycoonem. Jinými slovy, pokud si chcete vytvořit rozlehlé ohrady a občas vypustit do davu bandu krvelačných velociraptorů, tak teď máte nejlepší šanci. Pokud ale očekáváte komplexní tycoon, kde budete moci stavět parky plné atrakcí a postupně množit své dinosaury, tak tady ho nenajdete.

Jurassic World: Evolution
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Jurassic World: Evolution je sice plný krásných dinosaurů, ale jako tycoon je příliš jednoduchý

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama