F1 Manager 2022 Recenze Recenze F1 Manager 2022, pohledného, ale nevyváženého adepta na manažerský trůn

Recenze F1 Manager 2022, pohledného, ale nevyváženého adepta na manažerský trůn | Kapitola 3

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

22. 9. 2022 13:45

Seznam kapitol

1. NA STARTU 2. RACEDAY 3. ZÁKLAD DOBRÝ, ALE...

Britské studio Frontier Developments, stojící za Planet Zoo nebo sérií Jurassic World, dostalo nelehký úkol. Vyvinout zbrusu nový sportovní manažer založený na velmi hodnotné licenci Formule 1. Místo spinosaura nebo žirafy se vám tak po obrazovce bude prohánět Verstappen nebo Bottas. Jak se s výzvou popasovalo?

Reklama

Z výčtu jsem nicméně záměrně vynechal ten nejdůležitější strategický prvek skutečných Formulí. Fungování pneumatik totiž ani po několika aktualizacích hry nefunguje úplně ideálně. Autoři sice stihli napravit některé výrazné nelogičnosti (jako bylo neuvěřitelné tempo mokrých gum), i tak ale hra pořád trpí tím, že se od sebe rychlost jednotlivých směsí liší nerealisticky málo a systém opotřebení nedává smysl. Od 100 do 30 % životnosti totiž gumy jedou ÚPLNĚ stejně, a až u 30 % lusknutím prstu začínají ztrácet grip. Dle mého názoru by procentuální ukazatel ve hře vůbec být neměl a hráči by měli dostat jen realistickou informaci o počtu odjetých kol, což by z kalkulací s pitstopy udělalo mnohem méně mechanickou záležitost. Úpravy fungování výkonu během životního cyklu gumy jsou pak do dalšího dílu opravdu velmi nutné.

V kombinaci s přehnaně efektním systémem DRS a umělou inteligencí, která během závodu nijak nemění pokyny, tak bohužel na trati vznikají nekonečné vláčky formulí, ze kterých je prakticky nemožné uniknout. Umělá inteligence také není příliš zdatná obecně. Ve všedních závodech to nevadí, ale když se na trati začnou dít věci třeba po velké bouračce, není schopna využívat strategických možností a rozhoduje se hodně nelogicky. Velmi podivně vedle toho působí chování jezdců, kdy zřejmě dílem simulovaného výpočtu výsledku během soubojů někdy nepochopitelně zpomalí a pustí soupeře před sebe.

Systém růstu je ale od základu mizerně nadesignovaný

Opět ale platí, že i přes velmi negativní vyznění odstavců výše netvrdím, že je závodní režim špatný. Jediný vyloženě hloupý mechanismus je podivná minihra ovlivňující nastavení formulí v tréninku. Ta by měla být okamžitě vyškrtnuta a kvalitu setupu by měly ovlivňovat schopnosti závodních inženýrů a diagnostiky jezdce. Vedle toho jsou závody postaveny na slušném základu. Jen by to, stejně jako u managementu, chtělo pořádně dotáhnout každý jednotlivý prvek k dokonalosti.

MLÁDÍ VPŘED

To lze závěrem říci o správě jezdců. Příjemné je, že ve hře nechybí kompletní paleta mladých talentů z nižších kategorií. Do Formule 1 tak může prorazit třeba i Roman Staněk a v dalších sezónách budete vídat jména jako De Vries, Vips, Drugovich, Daruvala nebo Doohan. Systém růstu je ale od základu mizerně nadesignovaný. Jezdci samozřejmě získávají zkušenosti body v závislosti na jejich mládí a koeficientu růstu. Získané bodíky ale následně můžete dle vlastního uvážení investovat do jednotlivých atributů, což mi přijde jako naprosto hloupé řešení. Takhle nefunguje růst snad nikde, natožpak ve hře, která sama sebe nazývá Manager. F2 a F3 navíc existují spíše jako kategorie ze kterých taháte mladé jezdce a nemůžete sledovat třeba vývoj šampionátu, který by vám pomohl vybírat největší talenty, takže se stačí orientovat pouze podle celkového hodnocení. O možnostech vlastních jezdeckých akademií zatím můžete jen snít. Právě generační obměny a propracovaný růst mladých talentů je přitom věc, která mě na podobných hrách baví. Potěší alespoň to, že jsou hlavy jezdců naklíčované na odpovídající uniformy. V případě přestupů tedy vždy vidíte jezdce v overallu aktuálního týmu, což je velmi hezký detail.

Recenze F1 Manager 2022, pohledného, ale nevyváženého adepta na manažerský trůn
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

F1 Manager 2022 je solidním prvním ročníkem a je třeba ho tak vnímat. Většinu výtek výše vnímám spíše jako nadějný výhled do budoucna. Frontier Developments položili zajímavé, efektní a zábavné základy, na kterých je potřeba vybudovat dostatečně komplexní, ale zároveň přístupný titul s dostatečnou mírou přizpůsobení tak, aby byl zábavný pro nováčky i harcovníky ještě dlouhá léta, a ne jen první týdny. Většina nápadů v principu funguje a potřebuje pořádně rozvinout, jen pár konkrétních detailů by bylo potřeba přehodnotit, a můžeme se těšit na roky kvalitní formulové zábavy. V současné podobě bych ale možná raději počkal na slevu.

F1 Manager 2022
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

První ročník 2022 přináší solidní základy, které je ale potřeba mohutně rozvíjet a pilovat. Zábavné a velmi pohledné manažerské závodění totiž postrádá hloubku, a to především ve fázi vedení stáje.

Co se nám líbí a nelíbí?

Solidní základ hratelnosti
Velmi pečlivé zpracování skutečného sportu
Ohromující grafika a ozvučení Velkých cen
Některé překvapivé detaily
Především management je velmi mělký, příliš jednoduchý a postrádá spoustu možností
Nedomyšlené fungování pneumatik a nevyladěné DRS, občas podivné chování jezdců
Umělá inteligence není nejbystřejší
Nehody působí úsměvně
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama