F1 Manager 2022 Recenze Recenze F1 Manager 2022, pohledného, ale nevyváženého adepta na manažerský trůn

Recenze F1 Manager 2022, pohledného, ale nevyváženého adepta na manažerský trůn

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

22. 9. 2022 13:45

Seznam kapitol

1. NA STARTU 2. RACEDAY 3. ZÁKLAD DOBRÝ, ALE...

Britské studio Frontier Developments, stojící za Planet Zoo nebo sérií Jurassic World, dostalo nelehký úkol. Vyvinout zbrusu nový sportovní manažer založený na velmi hodnotné licenci Formule 1. Místo spinosaura nebo žirafy se vám tak po obrazovce bude prohánět Verstappen nebo Bottas. Jak se s výzvou popasovalo?

Reklama

Ještě před pár lety byla Formule 1 a další přidružené monopostní šampionáty především evropskou záležitostí, a byť o nablýskané závody postupně jevily obrovský zájem i východoasijské a arabské země, Formule zůstávala doma na starém kontinentu, v uličkách Monaka, kopcích ve Spa nebo provlhlém Silverstone. To se ale změnilo s příchodem Liberty Media v roce 2017, které zavelelo k mohutnější propagaci výrazně konzervativního sportu na všech frontách. Výsledkem je mimojiné obrovsky úspěšná dokumentární série Netflixu Drive to Survive, a hledat za ním můžeme i rozšíření nabídky herních adaptací sportu. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1449 korun
  • Česká lokalizace: Ne
  • Jak dlouho hra vydrží?: V závislosti na tom, jak k hraní přistoupíte vás může bavit mnoho sezón, ale také můžete hru “rozbít” a od druhé nebo třetí sezóny totálně dominovat
  • Obtížnost: Obecně spíše nízká. K dominanci potřebujete přemýšlení, správných voleb a trpělivosti, ale úplně na frak dostanete jen pokud vůbec nepchopíte základní principy

První volbou fanouška logicky zůstává usednout sám do kokpitu a prohnat se po známých okruzích, co když ale toužíte spíše po komplexnějším pojetí šampionátu z manažerského křesla. To dosud nabízel jen rychle zastarávající Motorsport Manager, se svou odpovědí ale naštěstí přispěchali britští strategičtí všeumělové Frontier Developments. Jaký je jejich první pokus o strategickou formulovou hru?

ROŠTUJ

Předem můžu naznačit, že nejde o katastrofu, ale ani o vyloženou výhru. F1 Manager 2022 totiž trpí na syndrom prvního ročníku, řadu zajímavých prvků tedy poprvé přináší, načíná, ale nedotahuje je k dokonalosti. Znát je to v podstatě od prvních momentů. Zatímco třeba ve Football Manageru (se kterým budu F1 srovnávat, i když chápu, že se od sebe sportovně výrazně liší) vás čekají bezbřehé možnosti přizpůsobení a volby startovních podmínek, tady dostanete na výběr ze všech stájí účastnících se letošního ročníku Formule 1. Žádné F2, F3 a nedejbože další závodní série tedy nečekejte.

Volba týmu pak přímo ovlivňuje obtížnost hry. V čele Red Bullu se samozřejmě nemusíte ničeho bát a od prvních momentů na tratích dominujete, zatímco zkušenější hráči sáhnou třeba po Williamsech, které potřebují pevnou ruku a čas na vývoj. Absence dalších hratelných sérií mě ale mrzí. Líbila by se mi varianta otrkání s juniory, a až v případě úspěchů první pozvánky do královské disciplíny. Navíc to negativně ovlivňuje vývoj mladých pilotů, k tomu se ale ještě dostanu.

Při hraní tak máte k dispozici výhradně klasický režim vedení (multiplayer nebo další možnosti zatím chybí) ve kterém dostáváte na starost všechno co se točí kolem fungování stáje. To se v zásadě sestává z dvou aspektů - managementu fungování a řízení samotných závodů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama