Recenze Cartel Tycoon, stavby drogového impéria, kde peníze znamenají vše
i Zdroj: Moon Moose
Recenze Recenze Cartel Tycoon, stavby drogového impéria, kde peníze znamenají vše

Recenze Cartel Tycoon, stavby drogového impéria, kde peníze znamenají vše | Kapitola 3

Radek Raudenský

Radek Raudenský

11. 8. 2022 15:00

Seznam kapitol

1. OPIUM DLÁŽDÍ CESTU 2. TAK TAKHLE NE 3. FINÁLNÍ RADA

Píše se rok 1989 a Medellínský kartel je na svém vrcholu. Do Spojených států přiváží 15 tun kokainu denně, za což každý den inkasuje 70 milionů dolarů. Peníze tečou proudem a nikdo neví, co s nimi dělat. Kilogramy bankovek hnijí ve skladech, protože všichni, kteří na ně mají právo, je už nemají kde udat. Forbes odhaduje, že Pablo Escobar je jedním z 227 tehdejších miliardářů světa a jeho kartel ovládá 80 procent celosvětového trhu s kokainem. A nikdo na něj nemůže – jeho lidi, obyvatelé Kolumbie, ho milují, a policie je podplacena do posledního pěšáka. Stačí ale jedna chyba, a celý kartel se sesype jako domeček z karet.

Reklama

FINÁLNÍ RADA

Hledám tak pomoc u kamaráda, který strategiím vládne. Ten si Cartel zahraje, po pár hodinách přijde na správnou strategii a předá mi své know-how. Základem je trpělivost. Nepřehánět to s farmami, pokud se toho vyrobí málo a není chvíli co prodávat, nevadí. Hlavní je dávat si pozor na gangy a policii. Udržovat pozornost bezpečnostních složek na naprosté nule až do chvíle, než si zajistíte dost financí na několik velkých úplatků najednou.

Recenze Cartel Tycoon, stavby drogového impéria, kde peníze znamenají vše
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

A opatrnost, trpělivost a pomalá expanze se opravdu vyplatí. Když si se vším dáte dostatek času a budete postupovat rozvážně, nic vás nepřekapí. Tak především na vás nikdo nic nemá. Bohužel ale hra neumí pracovat s tím, když se vám vede až moc dobře. V momentě, kdy nezajímáte policii a oblíbenost u lidu je stoprocentní, nemůže se vám stát nic špatného. Postupnou expanzí si navíc zásadně nezhoršujete vztah s okolními gangy a když s nimi občas hodíte řeč, jejich vztah bude extrémně pozitivní – pokud splníte tři podmínky, celý nepřátelský region spadne pod vaší kontrolu a konkurenční kápo se rázem stane vaším důstojníkem.

Taková expanze je pak extrémně jednoduchá. Zvládnutý výrobní řetězec a přebírání cizích měst zajistí spoustu místa na další expanzi, která ale vlastně není potřeba. Osobně jsem dokázal celou mapu ovládnout jen s opiem, trávou a následně metamfetaminem. Trpělivě střádám miliony dolarů, se kterými si můžu dělat co chci. Nikdo na mě nemůže. Začíná přihořívat na stanicích? Každé město, tedy jeho starosta, vám za úplatu policii umlčí, výmenou za oblíbenost u lidí. Tu si zase získáte komunitními akcemi. A takhle pořád dokola. Jakmile přijdete na správnou strategii, hra už na vás nemá žádnou páku a zábava se v podstatě zacyklí. Zaberete město, podplatíte policii, podplatíte lid. Zaberete město, podplatíte policii, podplatíte lid. Drogy a výzkum už nejsou překážkou, pokud se vyskytne problém, prostě ho vyřešíte budovou navíc, peněz máte dost. Je nějaký důstojník problémový? Řešením je kulka mezi oči, na jeho místo dosadíte někoho jiného a ostatním zvýšíte plat. 

Recenze Cartel Tycoon, stavby drogového impéria, kde peníze znamenají vše
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Jasně. Do určité míry to tak funguje i ve skutečnosti. Pablo Escobar i výrazně méně profláklé kartely současnosti tak prostě fungují. Peníze zajistí téměř všechno. Pokud máte dost peněz, nemožné není zhola nic. Pokud neděláte chyby. 

Jenže v Cartel Tycoon se dají jakékoliv chyby jednoduše napravit dalšími penězi a neexistuje nic jako náhodný zátah DEA nebo CIA – což je škoda. Základ hry je tak opravdu skvělý, celá řada mechanismů společně výborně funguje, jakmile ale většinu z nich pevně uchopíte, ucítíte, že jde stále o nezávislý projekt. Některé funkce jsou hodně kostrbaté nebo repetitivní. Bohužel hra nenabízí žádnou dlouhodobou motivaci ani zajímavý endgame a když se prokoušete přes bolestný začátek a učení, zjistíte, že právě ten je na Cartel Tycoon to zdaleka nejzábavnější.

ZÁVĚR

Co má z vyčerpávajícího příběhu výše vyplývat? Rozhodně nechci říct, že bych se Cartel Tycoon zdráhal doporučit. Podle mě nabízí za nízkou cenu spoustu hodin nervydrásající zábavy a nabízí přehršel zajímavého obsahu. Kdybych si nedošel ke kamarádovi pro radu (protože jinak bych u recenze vykysal ještě na dlouho), troufám si říct, že bych ve hře nechal dvacet a víc hodin. Zkrátka bych se trápil do té chvíle, než bych nenašel jednoduchý recept na úspěch. S ním bohužel končí veškerá zábava. Do té doby vás ale hra zavaluje mechanismy, které mají za úkol stavbu drogového impéria co nejvíce zkomplikovat. A to je prostě super.

CARTEL TYCOON

Verdikt

Cartel Tycoon nabízí spoustu hutných herních mechanismů, které je nutné se postupně učit a navzájem je optimalizovat. Nějakou dobu to trvá a během učení vás hra pořádně ztrestá za každý přešlap. V tom ale tkví zábava, jakmile najdete zaručený recept, zábava tak trochu mizí.

Co se nám líbí a nelíbí?

Spousta komplexních mechanismů
Velká výzva
Zábavný začátek a objevování konceptu
Jakmile jednou uspějete, ztratíte motivaci hrát dál
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama