Recenze Cartel Tycoon, stavby drogového impéria, kde peníze znamenají vše
i Zdroj: Moon Moose
Recenze Recenze Cartel Tycoon, stavby drogového impéria, kde peníze znamenají vše

Recenze Cartel Tycoon, stavby drogového impéria, kde peníze znamenají vše | Kapitola 2

Radek Raudenský

Radek Raudenský

11. 8. 2022 15:00

Seznam kapitol

1. OPIUM DLÁŽDÍ CESTU 2. TAK TAKHLE NE 3. FINÁLNÍ RADA

Píše se rok 1989 a Medellínský kartel je na svém vrcholu. Do Spojených států přiváží 15 tun kokainu denně, za což každý den inkasuje 70 milionů dolarů. Peníze tečou proudem a nikdo neví, co s nimi dělat. Kilogramy bankovek hnijí ve skladech, protože všichni, kteří na ně mají právo, je už nemají kde udat. Forbes odhaduje, že Pablo Escobar je jedním z 227 tehdejších miliardářů světa a jeho kartel ovládá 80 procent celosvětového trhu s kokainem. A nikdo na něj nemůže – jeho lidi, obyvatelé Kolumbie, ho milují, a policie je podplacena do posledního pěšáka. Stačí ale jedna chyba, a celý kartel se sesype jako domeček z karet.

Reklama

TAK TAKHLE NE

Tenhle byznys shořel rychle, takže znova. Opium, prodej, praní peněz. Hotovo. Teď se asi soustředíme i na výzkum. Díky čistým penězům si zpřístupníte nové budovy nebo lepší verze těch stávajících. A to je rozhodně potřeba, s upgradem nakoupí sklad další auta, větší zázemí a stíhá tak rychleji odbavit větší výrobu. Jakmile máte pod palcem opium, je na čase přejít na složitější, ale výnosnější kousky, třeba trávu. Ta do celého řetězce přidává ještě sušírnu měnící čerstvý produkt v usušené palice. Další starost navíc, ale zároveň další peníze přitékající do organizace.

Jenže pokud začnete s dalším produktem, přirozeně tím fušujete do řemesla někomu dalšímu. Na mapě nejste sami, na drogovém smetišti působí hned několik dalších gangů, kteří si hájí vlastní byznys. Zaměří se na jednu budovu a začne souboj. Jelikož na to váš kápo nestačí, je nutné najmout důstojníka, vašeho pomocníka, který pomůže nejen ve válce, ale i s transportem drog, peněz, nebo podpoří výrobu svými perky.

Recenze Cartel Tycoon, stavby drogového impéria, kde peníze znamenají vše
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Bohužel souboje jsou jedna ze slabých stránek hry – i když v prvních hodinách, kdy hru ještě moc neovládáte, vypukají poměrně často, jsou až příliš jednoduché. Zkrátka přijede nepřítel s určitou palebnou sílou a vy proti němu musíte postavit vyšší číslo a porazit ho. Tečka. 

No dobře, expanzi i první souboje jsme zvládli, máme dva stabilní produkty, můžeme expandovat. Určitá města nejsou pod nadvládou gangů a stačí vykouzlit dvě tři službičky pro starostu, který nám pak region s radostí přenechá. Úkoly se různí, od prostých úplatků po distribuci určitého produktu až po vyhnání zdejších padouchů. Všechny tři vám zvládnou jednoduše zlomit vaz. Tak třeba dodávky produktu – když starosta požaduje kokain a vy sami jej nevyrábíte, musíte zásobu odkoupit od dalšího gangu. Ten vám ale nechce prodat deset nebo dvacet pytlíčků, ale třeba 200 za desítky tisíc dolarů. Tady jsem opět selhal – na převoz peněz byl vybrán pomocník který je ale pořádně horká hlava. Při nevýhodném obchodu jsem ale vyčerpal zásobu financí, farmy tak začaly kolabovat a přeplňovat se zbožím. Zasáhla DEA, která zabavila celý výrobní řetězec opia. Jeden z asistentů ve mně ztratil důvěru, stal se neovladatelným a jal se dělat nepořádek v dalším městě. To se už do případu namočilo i CIA, která nezabavila, ale rovnou odpálila všechnu trávu. Následný lítý boj o město už můj gang odskákal a byl popraven. Rychlý proces. Ach jo.

ZNOVU A OPATRNĚ

Dobře, fajn, ještě jednou. Opium, tráva, důstojníci, praní peněz. Řetězec se rozbíhá znovu, tentokrát si ale dám opravdu velký pozor nejen na důvěru důstojníků, ale i policii. Volím jinou oblast na mapě, s větším přístavem, který ale nebude převážet čistý produkt – musíme jej skrýt. Farmy totiž nemusí produkovat pouze drogy, ale také legální produkty, jako je zelenina, káva, avokádo a další. Tím se řetězec logicky komplikuje, ale na oplátku získáme větší kapacitu odvozu a nebudeme tolik dráždit policii. Do řetězce tak přidáváme ještě výrobnu, která drogy schová v krabicích zeleniny. Komplikovaný systém, který je náročné optimalizovat a pár hodinek to zabere. Jakmile se podaří, máme ještě větší a stabilnější přísun peněz! Získáváme další město a starostu, který nám za poplatek pomůže třeba s policií. 15 tisíc čistých dolarů zamete pod koberec veškeré oplétačky se zákonem, dalších 12 tisíc dolarů v našem kasínu zase zajistí charitativní turnaj, který zvýší oblíbenost u obyvatel. 

Recenze Cartel Tycoon, stavby drogového impéria, kde peníze znamenají vše
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Byznys šlape jak hodinky, že? Tak je na čase vytáhnout další kalibr. Kokain. K tomu je třeba odemknout další větev výzkumu, přizpůsobit sklady a přistavět chemickou laboratoř a výrobnu. Ta se musí nacházet na břehu, k produkci přimícháme třeba kávu a vše pošleme do přístavu. V tu chvíli se už bavíme o stovkách tisíc dolarů, které tečou celým impériem. Je pochopitelně nutné udržovat zdravý poměr mezi špinavými a propranými penězmi, ve městěch tak vztyčujeme katedrálu, banku a další prostředky, které dále zastírají pořádně výnosný byznys.

Nojo, jenže co když je peněz až moc? Plní se přístav, rezidence i město. Finance se doslova sypou a nikdo s nimi nestíhá nakládat. Policii už sotva stíhám umlčovat, obyvatelé regionu se bouří a konfiskují veškerou zeleninu, dorážející do přístavu. Je tedy nutné obsadit další město. Jenže z velkého útoku a kartelové války není cesty zpět. Útok na cizí gang znamená blokádu města, nikdo nesmí tam ani zpět. Gangu navíc pomůže zdejší policie, jazýčky vah se tak rychle překlopí na nepřátelskou stranu a bum. Kápo i nejvěrnější asistenti jsou mrtví. Hra vám dává možnost nasadit nového kápa a impérium vystavět z popela, to ale nemá cenu. Mám za sebou 12 hodin Cartel Tycoonu a nevím jak dál. Nedokázal jsem se pořádně pohnout z místa.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama