Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé
i Zdroj: Hrej.cz
Blasphemous 2 Recenze Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé

Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé

Lumír Havlíček

Lumír Havlíček

31. 8. 2023 16:30

Seznam kapitol

1. Lokace jako očistec 2. Nástroje Inkvizice 3. Pekelní svatí

Máte na výběr. Kajícně si zbičujte nahá záda šňůrou od gamepadu (pokud tedy nemáte bezdrátovou verzi), nebo zapněte Blasphemous 2 a postavte se svému hříchu čelem. Možná vám přijde přehnané, přirovnávat pouhou hru k očistci. Ale druhý díl úspěšné soulslike metroidvanie není jenom hra. Je to krvavá litanie a přehled fanatické brutality z alternativní dimenze. Téhle plošinovce nic svaté: ani vaše prsty, bolavé od horlivého klikání, ani oči, oteklé po hodinách rubání jediného bosse, a už vůbec ne vaše nervy. Jenže, ono je to všechno tak příjemné, jak jen soulsovky umí být.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

  • Doporučená cena: 720 Kč (Steam)
  • Česká lokalizace: Ne
  • Obtížnosti: Těžká, ale můžete ji modifikovat díky mechanikám ve hře
  • Bossů: Deset, a stojí za to
  • Délka rouhání: cca 20 hodin, když víte, jak na to

Jak už bylo řečeno výše, Blasphemous 2 si, stejně jako jeho předchůdce, bere to nejlepší ze subžánru metroidvanie. Ten proslul kombinací dvou úspěšných her – původním Metroidem (1986 NES) a upíří bičovačkou Castlevania (1986 NES). Z toho plyne, že budete šmejdit skrze obrovskou rozlehlou nelineární mapu, plnou tajných zkratek. Místa, kam se hned nemůžete vyškrábat, například příliš vysoké chodby nebo zatopené komplexy, objevíte až po tom, co zesílíte. Potažmo získáte novou schopnost. Právě proto je důležité, udržovat si dobrý přehled o tom, co kde na mapě je. Mohlo by se totiž lehko stát, že ji budete prohledávat klidně několikrát, než najdete správnou cestu dál. Naštěstí druhý díl nabízí možnost zakreslovat do mapy důležité body a místa. To jsem ocenil hlavně později, kdy mapa nabobtná a vy se musíte minimálně do hlavního městečka vracet skrze teleporty, nebo hůř, pěšky.

Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé
i Zdroj: Hrej.cz

Zde s vervou nastupuje druhý žánr. Soulslike. Protože zdánlivě svižný průchod lokacemi a odhalování další cesty znepříjemňují rozdovádění nepřátelé, kteří se nestydí vás po pár úderech rovnou stáhnout z kůže. Z křížové výpravy za napravením hříšníků se tak rázem stává očistec. V tom dobrém slova smyslu, protože Blasphemous 2 dělá všechno správně, přesně v takové míře, aby vám ono utrpení bylo vlastně příjemné. Mapy jsou doslova prošpikované nástrahami, včetně nepřátel rozličných velikostí a tvarů. Některé na první pohled nevidíte. Bude tak záležet na vašich bleskových reflexech. Pokud je nemáte, nevadí. Zakrvácené tělo svého statečného Kajícníka nejspíš uvidíte víckrát, než by vám bylo příjemné. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama