Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé
i Zdroj: Hrej.cz
Blasphemous 2 Recenze Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé

Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé | Kapitola 2

Lumír Havlíček

Lumír Havlíček

31. 8. 2023 16:30

Seznam kapitol

1. Lokace jako očistec 2. Nástroje Inkvizice 3. Pekelní svatí

Máte na výběr. Kajícně si zbičujte nahá záda šňůrou od gamepadu (pokud tedy nemáte bezdrátovou verzi), nebo zapněte Blasphemous 2 a postavte se svému hříchu čelem. Možná vám přijde přehnané, přirovnávat pouhou hru k očistci. Ale druhý díl úspěšné soulslike metroidvanie není jenom hra. Je to krvavá litanie a přehled fanatické brutality z alternativní dimenze. Téhle plošinovce nic svaté: ani vaše prsty, bolavé od horlivého klikání, ani oči, oteklé po hodinách rubání jediného bosse, a už vůbec ne vaše nervy. Jenže, ono je to všechno tak příjemné, jak jen soulsovky umí být.

Reklama

K potírání Miracle máte k dispozici tři zbraně. Vyvážený meč Ruego Al Alba, těžkou kadidelnici Veredicto a dva elektrické meče Samiento & Centella. Každá ze zbraní nabízí vlastní strom dovedností a pohybů, díky kterým si zvolíte oblíbený styl likvidování věřících monster. Veredicto například dokáže zapálit protivníka, Samiento zase paralyzovat blesky. Vylepšení zbraní odemykáte pomocí vzácných amuletů Marks of Martyrdom. Není lehké je získat. Buď je vytlučete z bossů, nebo najdete na těžko dostupných místech.

Další novinkou je Sculptor. Sochaře objevíte na začátku, v City of the Blessed Name a nejprve bude potřebovat nástroje. Vytesané panenky Marie si nacpete do inventáře, kde díky kombinacím různorodých pasivních schopností doplníte vybavení. Už to sice nepůsobí tolik goticky a cool jako v prvním díle, kde jste si skládali vlastní relikviář z ostatků svatých, ale mechanika to je funkční.

Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé
i Zdroj: Hrej.cz

Pokud hledáte duše, podobně jako v Dark Souls, hledáte marně. Blasphemous 2 vás za zabití oblud odmění drobnými zlaťáky, ty ovšem při smrti neztratíte. Tou hlavní motivací, zůstat co možná nejdéle naživu, je systém Guilty. Magické schopnosti zbraní spouštíte pomocí energie, kterou znázorňuje modrý ukazatel pod životy. Pokud zemřete, padne na vás vina a dočasně „zaroste“ kus energie, kterou tak zablokuje. 

Pokud zemřete, padne na vás vina.

Čím víc umíráte, tím víc roste i vina a uzamyká zdroj magie. Guilty neresetujete u záchytných save pointů. Na místě vašeho posledního odpočinku zůstane Guilty Fragment, označený na mapě. Můžete si pro něj kdykoliv zaběhnout a ztracenou energii znovu odemknout, ale samozřejmě tím riskujete případnou další potupnou smrt. Situace eskaluje do té chvíle, kdy vám Guilty energii úplně sežere. To není dobře, protože magií si extrémně ulehčíte průchod hrou.

Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé
i Zdroj: Hrej.cz

Zvyšováním Guilty zároveň měníte i statistiky postavy. Stupeň 0 se jmenuje Immaculatus a kromě uzamčené energie vás nijak nepenalizuje. Stupňů viny je pět. Každým nabraným procentem snižujete svou odolnost, takže vás nepřátelé snadněji zabijí. Z druhé strany se procentuálně zvyšuje příjem bodů i zlaťáků, takže záleží na aktuální situaci a výzvě, jakou chcete podstoupit. 

Sranda hold něco stojí. Na ty z nás, kteří v umírání mohou pořádat maratony, autoři mysleli také a v City of the Blessed Name existuje možnost vykoupit se z viny za drobný poplatek. Z něčeho i ta podivná církev musí žít. Díky mě by určitě hodně zbohatla.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama