Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé
i Zdroj: Hrej.cz
Blasphemous 2 Recenze Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé

Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé | Kapitola 3

Lumír Havlíček

Lumír Havlíček

31. 8. 2023 16:30

Seznam kapitol

1. Lokace jako očistec 2. Nástroje Inkvizice 3. Pekelní svatí

Máte na výběr. Kajícně si zbičujte nahá záda šňůrou od gamepadu (pokud tedy nemáte bezdrátovou verzi), nebo zapněte Blasphemous 2 a postavte se svému hříchu čelem. Možná vám přijde přehnané, přirovnávat pouhou hru k očistci. Ale druhý díl úspěšné soulslike metroidvanie není jenom hra. Je to krvavá litanie a přehled fanatické brutality z alternativní dimenze. Téhle plošinovce nic svaté: ani vaše prsty, bolavé od horlivého klikání, ani oči, oteklé po hodinách rubání jediného bosse, a už vůbec ne vaše nervy. Jenže, ono je to všechno tak příjemné, jak jen soulsovky umí být.

Reklama

Velcí šéfové – to je kapitola sama o sobě. Ve hře jich najdete celkem deset, z toho jeden má dokonce tři mezifáze. Neupejpají se poslat vás pár dobře mířenými ranami do limbu. Mě přišlo, že byl první díl v tomto ohledu brutálnější. Ať už zpracováním fatalit, s jakými vás mohl boss rozdrtit, roztrhat nebo sežrat, tak obtížností. I když existují výjimky.

Recenze Blasphemous 2, sebemrskačské soulsovky pro otrlé
i Zdroj: Hrej.cz

Statný Lesmes, zvoník, nese na zádech soukromou zákristii a z ní sem tam vyskočí malá posila. Afilaor bez pardonu uprostřed souboje rozbalí obří kotoučový brusič nožů a s Benedictou si to rozdáte ve výtahu. Co autoři Blasphemous umí na bossech nejlépe, je zpracování okolí. Nejde totiž jenom o arénu, do které vás vhodí. Během souboje se ráda mění. Může se propadnout podlaha, strop, vy budete muset skákat z jednoho vratkého sloupu na druhý a dělat při tom mnoho dalších legračních aktivit, než jenom tupě mydlit záporáka po hlavě. Závěrečný střet s Incarnate Devotion je čiré peklo. Obtížnost kolísá. Určitě ale dopomohlo doladění technického stavu, takže vám nepřítel nemizí ve zdi mimo obrazovku, jako v prvním díle. To člověku pokazilo den.

Ještě jedno doporučení na závěr. Blasphemous 2 jsem hrál ve španělštině, s anglickými titulky. Zkuste to také. Hra dostane úplně jiný nádech, nejen díky kvalitnímu dabingu. Španělština mi do temného Miracle světa tak nějak seděla o špetku lépe. Návrat k drsnému, tichému a neústupnému flagelantovi se ale určitě vyplatí v jakémkoliv jazyce.

Blasphemous 2
PlayStation PlayStation 5
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Blasphemous 2 uhrane tajemným a zvráceným gotickým světem, nabídne vysokou obtížnost a uspokojivou herní dobu. Posun je oproti prvnímu dílu cítit, ale není nijak razantní. Pokud s ním máte zkušenost, bude pro vás snazší naskočit, což ovšem není nutností. Návrat drsného, tichého a neústupného flagelanta se určitě podařil.

Co se nám líbí a nelíbí?

Povedený Pixelart a animované sekvence
Zajímavý svět s propracovanou mytologií
Propletené různorodé lokace
Náročné souboje
Slabší hudební podkres
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama