Q&Hrej - Které zajímavé období historie zatím hry zmapovaly jen málo?
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Q&Hrej - Které zajímavé období historie zatím hry zmapovaly jen málo?

Q&Hrej - Které zajímavé období historie zatím hry zmapovaly jen málo? | Kapitola 3

Tadeáš Pepř Aleš Tihlařík Jakub Štěpánek

Tadeáš Pepř, Aleš Tihlařík, Jakub Štěpánek

30. 8. 2021 23:30 1

Seznam kapitol

1. ALEŠ - NENÍ TŘEBA CHODIT DALEKO 2. KUBA - JAKO SCORSESE 3. TADEÁŠ - RUDOLF II. I KULATÝ NESMYSL

Počítačové hry nám ze své podstaty dávají tu úžasnou možnost zažívat to, co ve skutečnosti na vlastní kůži vyzkoušíme jen těžko. Od zabíjení přes budování měst až po, pro mnoho hráčů nejzajímavější, putování historií. Některá období lidských dějin hry za těch zhruba 40 let pořádné existence vydřenily na maximum (druhá světová válka, mafiánská první polovina 20. století v USA, starověký Egypt), z jiných těží v současnosti (éra vikingů). Řada z nich ale stále čeká na to správné virtuální objevení. Která období, a v kterých místech, jsou to pro nás?

Reklama

TADEÁŠ - RUDOLF II. I KULATÝ NESMYSL

Nejsem žádným velkým fanouškem historie, asi si tedy nevybavím žádnou obzvlášť šťavnatou nebo obskurní epochu. V prvé řadě ale budu tak trochu patriot a zatoužím po zpracování zajímavých částí českých dějin. Z pohledu fanouška série Assassin's Creed mě tuze láká výprava do druhé poloviny šestnáctého století, konkrétně do habsburské Prahy a Vídně. Jeden z historických vrcholů naší metropole, Osmanská říše ťukající na vstupní bránu a divoký vrchol renesance? To bych si nechal líbit. Vedle kultovní série se zahalenými vrahy by ostatně fungovala i v leckterém RPG.

Plnokrevnou příběhovou střílečku nebo moderní RTS ve stylu Company of Heroes by jeden pohledal.

Vděčnou odpovědí, ačkoliv jsme ji nejednou řešili například v hPodu, jsou relativně nedávné války. Na rozdíl od Petera Tamta příliš nestojím o zpracování konfliktů na Blízkém východě, jednoduše proto, že jde o příliš čerstvou a obtížně uchopitelnou ránu. Her zachycujících válku ve Vietnamu sice existuje celá řada, většinou jde ale o tituly staršího data, rozšíření hardcore simulátoru, nebo se v džunglích jihovýchodní Asie odehrává jen menší část příběhu a jde jen o zpestřující odbočku. Plnokrevnou příběhovou střílečku nebo moderní RTS ve stylu Company of Heroes by jeden pohledal. Výrazně hůře je na tom válka v Koreji a nakonec musím podepsat i nedávnou diskuzi nad (ne)poutavostí rozpadu Jugoslávie a s ním souvisejících konfliktů v jihovýchodní Evropě. I když v tomto případě by možná hře místo klasické střílečky slušela forma příběhové adventury nebo experimentálního titulu. Říkal tu někdo Valiant Hearts?

V třetím tipu se ale obratem vrátím “domů", jen se značně neobvyklým nápadem. Sportovních her, především těch fotbalových, existuje celá řada. Já ale chci vidět fotbalový titul, realističtěji asi Football Manager, atraktivnější by samozřejmě byl simulátor ve stylu FIFA, zasazený do historie. Sešívané srdce radí předválečná léta. Proběhnout se na hřišti s, nebo alespoň vidět mírně neuvěřitelné statistiky Bicana a později klub provést nelehkými dekádami strádání? Ve výsledku je ale celkem jedno kdy a kde. 

Kratičká vložka v závěrečné kapitole režimu Journey v sérii FIFA ukázala, že má historický fotbal, třeba šedesátých let, svou nezpochybnitelnou atmosféru. A i když jen těžko popřeme, že skin-tight dresy, vypilované taktiky, datová analytika a až abnormální rychlost dělá z dnešního fotbalu TEN sport číslo jedna, na umolousané trikoty, těžkou koženou merunu a rozpárané promočené pažity se taky kouká krásně.

Stačí si pustit snímek The Damned United.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama