IL-2 Sturmovik: Wings of Prey Recenze IL-2 Sturmovik: Wings of Prey

IL-2 Sturmovik: Wings of Prey

Luke

Luke

31. 3. 2010 22:36 7
Reklama

IL-2 Sturmovik: Wings of Prey bez debat stojí a padá s faktem, že mezi příznivci simulátorů je stále populární původní IL-2 Sturmovik z roku 2001. Řada rozšíření a ucházející grafika udělaly z ruské hry trvalku pro všechny, kdo se vyžívají v realisticky simulovaných leteckých bitvách druhé světové války. Wings of Prey (nebo na konzolích Xbox 360 a Playstation 3 Birds of Prey) má proto nevýhodnou startovní pozici: nováčky odrazuje realistický démon původní hry a fajnšmekři se bojí, že se hra přikloní k arkádovitosti Blazing Angels od Ubisoftu. Pravda leží uprostřed: WoP dokáže být pekelně těžkým simulátorem, při kterém se bez pořádného tréninku ani neodlepíte od ranveje anebo středně náročnou střílečkou odpouštějící manévrovací chyby a pomáhající třeba s identifikací nepřítele. Teprve při porovnání módů „arcade“ a „simulator“ poznáte, že létat ve druhé světové válce v libovolném stroji má do bezelstnosti Tmavomodrého světa poměrně daleko a sestřely spřátelených letadel mají co dělat s tím, že v pekelné rychlosti se nedá dost dobře rozeznat Spirtfire of Messerschitta.

Budeme bojovat všude

Winston Churchill řekl: „Budeme s nimi bojovat na plážích, budeme s nimi bojovat na pláních, budeme s nimi bojovat na polích a v ulicích, budeme s nimi bojovat v horách a nikdy se nevzdáme.“ Winston Churchill nepočítal s myší a klávesnicí. S nimi se totiž bojovat nedá, když odmyslíme škrcení kabelem nebo mlácení po hlavě – a to na nacisty nestačí. V PC verzi se totiž stalo to, čeho jsme se obávali: pokoušet se vybojovat sérii desítek bitev na šesti bojištích s pomocí myši a klávesnice vyžaduje minimálně o dva páry končetin navíc a synchronizaci špičkové tovární robotické linky. Zapnutí simulátorového módu, ve kterém se naplno projeví termika a další fyzikální činitelé, je v takovém případě nakročením k hráčské sebevraždě. S gamepadem letadlo udržíte ve vzduchu mnohem spolehlivěji, přesto je jasné, že kompletní zážitek a manévrovací finesy zaručí jedině profesionální knipl. Autoři jakoby věděli, že speciální simulátorové ovladače má doma pouze malý segment hráčů, a tak vás nikdy netlačí do krkolomných dogfightů. Namísto toho nabízí v úkolech volnější tempo, a to i v případě útoků na Berlín nebo při obraně Stalingradu. V arkádovém módu jsou vlastnosti pilotovaných letadel (IL-2, Hurricane Mk IIb, B-17 G, Machci M.C.202 a desítky dalších) podobné a není třeba se strachovat, že by nové letadlo nezvládlo ostrý manévr nebo taktický looping. A pak to samé zkusíte v simulátoru a... rozbijete si čumák. A přepnete zpět do arkády.

Zase jste se kochal?

Zkušeným Bigglesům pozvolné tempo nabízí prostor pro obdivování krajiny – detailní města s dobře vymodelovanými landmarky, jednotlivé stromy anebo krajina plná polí působí i při nízkém letu realisticky a v podstatě stojí za to alespoň jednou se vykašlat na nepřátele a jen tak si poletovat nebo se pokoušet proletět pod mostem. Vedle kampaně jsou k dispozici jednotlivé mise shrnuté do tematických bloků anebo možnost nadefinovat si vlastní bitvu – trvanlivostí Wings of Prey jednoznačně sahají po několika týdnech, ne-li měsících hraní.

Láska ke stroji

Nejkritičtější část hráčů se verbuje v případě simulátorů nebo válečných strategií z řad vojenských fanatiků, kteří okamžitě poznají, zda něco na letadle nebo válečné situaci „nesedí“. Původní IL-2 vyšel právě z takového zázemí (šéf vývojářů Oleg Maddox byl inženýrem sovětského letectva) a vývojáři se realistického detailu drží i nyní. Každé letadlo má věrně vymodelovaný kokpit, po němž se můžete volně rozhlížet a po zásahu je dokonce vidět dovnitř trupu a mírně se zhorší letové vlastnosti. Každou misi doprovází krátké intro z pilotního deníku, které shrne historickou situaci a cíl mise, a tím rozšíří vaše znalosti o tom, co létající kovoví ptáci za druhé světové války dokázali. Zvukový prostor je naplněn autentickými výkřiky v jazyce armády, za kterou právě bojujete (oceníte zejména ruské „strilaj!“) a sestřelená letadla se rozpadají do několika kusů, které pak elegantně rotují k zemi po vlastní trajektorii. A je to právě láska ke strojům, k lidskému géniu, který dokázal těleso těžší než vzduch zdvihnout do výšky několika kilometrů, která z Wings of Prey dělá interaktivní manu pro všechny simulátorové nadšence anebo nováčky.

IL-2 Sturmovik: Wings of Prey
Windows PC

Verdikt

Kvalitní simulátor. I když vás tento žánr neláká, je Wings of Prey tak dobrou hrou, že nebudete litovat jejího ozkoušení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama