Preview Graven Článek Graven – Dojmy z předběžného přístupu duchovního nástupce Hexenu

Graven – Dojmy z předběžného přístupu duchovního nástupce Hexenu

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

16. 8. 2021 10:25

Seznam kapitol

1. KRYSAŘEM SNADNO A RYCHLE 2. JE COSI SHNILÉHO VE STÁTĚ DÁNSKÉM 3. HLAVNĚ PRO OTRLÉ

Říkají vám něco pojmy Heretic a Hexen? Pokud ano, jistě se vám při vzpomínce na devadesátkové klasiky srdíčko tetelí nostalgickou radostí. A pokud náhodou ne, pravděpodobně tento text zavíráte ihned po zhlédnutí prvního screenshotu, protože ano – tentokrát si něco povíme o titulu, který se ani zdaleka nepokouší zakrýt inspiraci starými klasikami. Jmenuje se Graven a cílí právě na ty z nás, kteří v mládí místo smartphony a fidget spinnery žonglovali disketami.

Reklama

Tuto temnou fantasy rubanici s RPG prvky má na svědomí dánské studio Slipgate Ironworks, které se očividně snaží svézt na retro vlně, vyvolané tituly jako Ion Fury, Prodeus nebo třeba český Hrot. Ať už vám ovšem prarodiče vykládají cokoliv, staré (nebo v tomto případě spíše staromilské) vždy automaticky neznamená dobré. Nebo snad ano? Graven se v současnosti nachází v Early Accessu, a tak jsem si tuto hypotézu chtěl ověřit na vlastní oči. Měli babička s dědou přeci jen pravdu?

„ZA JANA LUCEMBURSKÉHO JSME SE BEZTAK MĚLI NEJLÍP!“

Inu, minimálně v prvních minutách bych s nimi asi nesouhlasil. Asi čtyři hodiny dlouhá ukázka začíná nudnou bažinnou projížďkou na polorozpadlé bárce, kde vám převozník s děsivě rozanimovanými ústy v krátkosti shrne neutěšený stav České republiky po vládě ANO zdejšího světa. Epidemie je ostatně téma, které bychom ještě pár let zpět označili jako velmi klišoidní, dnes se ovšem ukazuje jako překvapivě nadčasové. V krysami zamořeném cruxfirthském přístavu vás převozník zanechá jen s holí a dobrou náladou a čiň se, poutníče!

Herní náplň je vlastně stejně prostá jako před pětadvaceti lety. Vaším cílem je putovat z lokace do lokace a pokud možno po cestě vybít veškeré zlo, což v Gravenu zahrnuje mutanty, zombíky a…krabice? Ano, krabic a sudů během pobytu v Cruxfirthu zmasakrujete řádově více než nepřátel – ostatně co kdyby se právě v tomhle nacházela tolik vytoužená modrá tekutina? A ne, nemám samozřejmě na mysli Troškův proslulý životabudič, nýbrž běžné elixíry doplňující manu, případně život.

Otevírání prvního Primarku v Praze, 1376, kolorizováno
i Zdroj: Hrej.cz
Otevírání prvního Primarku v Praze, 1376, kolorizováno

Kromě ničení krabic jste tu a tam nuceni krabici či sud někam přemístit – to jako součást environmentálních hádanek, které jsou obvykle dostatečně jednoduché na to, aby zbytečně nezpomalovaly vysoké tempo hry. Tedy až na jistý puzzle s totemem, který, jak moudří vědí, dovede potrápit i na dlouhé desítky minut. Díky dnešní pokročilé době sice můžete kýžené řešení nalézt během dvou minut na YouTube, čímž odpadá několikaměsíční čekání na odpověď ve Score zákysníku (LEVEL je stejně lepší, pozn. šéfredaktora). Přesto mi v tomto okamžiku přišlo, jako by tvůrci na chvíli zapomněli, jakou hru vlastně tvoří.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama