Preview Graven Článek Graven – Dojmy z předběžného přístupu duchovního nástupce Hexenu

Graven – Dojmy z předběžného přístupu duchovního nástupce Hexenu | Kapitola 2

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

16. 8. 2021 10:25

Seznam kapitol

1. KRYSAŘEM SNADNO A RYCHLE 2. JE COSI SHNILÉHO VE STÁTĚ DÁNSKÉM 3. HLAVNĚ PRO OTRLÉ

Říkají vám něco pojmy Heretic a Hexen? Pokud ano, jistě se vám při vzpomínce na devadesátkové klasiky srdíčko tetelí nostalgickou radostí. A pokud náhodou ne, pravděpodobně tento text zavíráte ihned po zhlédnutí prvního screenshotu, protože ano – tentokrát si něco povíme o titulu, který se ani zdaleka nepokouší zakrýt inspiraci starými klasikami. Jmenuje se Graven a cílí právě na ty z nás, kteří v mládí místo smartphony a fidget spinnery žonglovali disketami.

Reklama

„ONE STEP FORWARD AND TWO STEPS BACK, THIS KIND OF DANCE CAN NEVER LAST“

A jaká ta hra vlastně je? Inu, jak už bylo řečeno, staromilská. Jednoduché úkoly vás ženou z místa na místo, po cestě potkáte hordu nepřátel, které upižláte buď jednoduchou magií, či zbraní na blízko nebo na dálku, najdete klíč a hurá skrze další dveře. Nač ostatně znovuobjevovat kolo? Graven se drží osvědčených postupů a technik, ke stylizované grafice navíc přidává i hutnou, temnou atmosféru, zábavný vertikální level design a spoustu soubojů. Otázkou ovšem je, zdali to v dnešní konkurenci stačí.

"Mezi vedlejší účinky patří pálení a mírné zarudnutí pokožky v místě vpichu vakcíny."
i Zdroj: Hrej.cz
"Mezi vedlejší účinky patří pálení a mírné zarudnutí pokožky v místě vpichu vakcíny."

Základním kamenem moderních retro FPS je zábavný gunplay, který zjevně není až tak složité vytvořit. Ale zábavné souboje na blízko, kterých si v Gravenu užijete do sytosti? To už je trochu složitější disciplína, se kterou se dánští tvůrci zatím nepopasovali úplně na jedničku. Mydlení nepřátel „zoči voči“ mi tak trochu připomíná taneční v deváté třídě – pokud se držíte osvědčeného principu jeden krok dopředu, dva kroky dozadu, jste v suchu. Máchání chladnou ani tupou zbraní mi navíc nepřinášelo žádnou zvláštní satisfakci a ruku na srdce – ani ty souboje na dálku se zatím nemohou rovnat etalonům znovuobjeveného žánru retro FPS.

Běžná úroveň umělé inteligence se pohybuje v takové rovině, že by mohla z fleku kandidovat za Volný blok…

Dosavadní výtky hráčů směřují také k systému ukládání, obtížnosti a umělé inteligenci, přičemž obzvláště save systém dovede minimálně jednou vypéct každého, kdo se do předběžného přístupu Gravenu pustí. Hra se momentálně ukládá pouze při přijmutí či splnění úkolu, což je v pořádku u úvodních questů, které zaberou několik minut. Ovšem ztratit hodinu a půl postupu tím hlavním, to už je velké mrzení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama