Hardware Recenze Exkluzivní recenze nových produktů Sony Inzone - testujeme sluchátka H3, H7 a H9 společně s monitorem M9 nové herní divize Sony

Exkluzivní recenze nových produktů Sony Inzone - testujeme sluchátka H3, H7 a H9 společně s monitorem M9 nové herní divize Sony | Kapitola 3

Radek Raudenský

Radek Raudenský

28. 6. 2022 23:01 1

Seznam kapitol

1. SLUCHÁTKA SONY INZONE H3 2. SLUCHÁTKA SONY INZONE H7 a H9 3. MONITOR SONY INZONE M9

Odhalení nových portů pro počítače jasně ukázalo, že PlayStation bude v budoucnu aktivně myslet i na PC hráče. Dost možná se budou menší tituly objevovat v den vydání i na PC, zatímco velké exkluzivity budou mít jen několikaměsíční zpoždění. PlayStation zkrátka vnímá, že i hráči na PC mají o jejich hry zájem a mohou mu přinášet zajímavé finance.

Reklama

MONITOR SONY INZONE M9

Kupujete-li si PlayStation 5, je záhodno, abyste k němu měli i adekvátní zobrazovací zařízení. Podle Sony to dosud měla být některá z televizí řady Bravia, která se honosí označením „Perfect for PlayStation 5“. Slogan společnosti zřejmě netřeba překládat, důležité pro tuto chvíli je namísto toho to, že už nejde jen o televize. Nově představený monitor je totiž podle výrobce přinejmenším stejně dobrý, spíše ale ještě lepší.

Celé to jde samozřejmě ruku v ruce. Pokud máte na trhu jednu ze dvou velkých domácích konzolí, které dominují trhu, potřebujete k ní i něco, co k vám přenese její obraz a její zvuk. Microsoft má v tomto směru nevýhodu, do obchodu pro jeho sluchátka nebo jeho televizi zajít nemůžete. To Sony vám může nabídnout celistvý ekosystém. Máte konzoli, můžete mít snadno i televizi, i sluchátka (nebo jinou audiotechniku). 

Exkluzivní recenze nových produktů Sony Inzone - testujeme sluchátka H3, H7 a H9 společně s monitorem M9 nové herní divize Sony
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Hádám, že většina lidí nebude své konzoli podřizovat to, na jakém zobrazovacím zařízení si její obsah přehraje, minimálně v naší redakci to ale u několika jedinců platí, Sony tak míří na ty náročnější a „věrnější“ hráče. Má to svou logiku. Táta od rodiny zřejmě raději sáhne po všestrannější televizi, jež využije i manželka i děti. Refresh rate 144 hz zřejmě přiláká spíše někoho, kdo chce hrát ve vyšší snímkové frekvenci. Odezva 1ms pro změnu přiláká kompetitivní hráče, kteří musí mít absolutní kontrolu nad tím, co se odehrává na obrazovce, a musí reagovat v rámci zlomků vteřin.

Odložme prozatím technickou část na později. Monitor, ať je jakýkoliv, bude dominantou vašeho stolu, a tak začněme tím nejjednodušším. Designem. Inzone M9 svým vzezřením odkazuje na PlayStation 5, ke kterému by měl v první řadě patřit. Může za to specifický podstavec, jeho střední stojná noha připomíná právě design konzole. Jde o třiceticentimetrový díl s černým jádrem, z obou stran obklopený bílými plasty. Stojna rádoby přepadává dozadu, a tak je podepřená jednoduchým černým železným dílem, čímž vzniká efektní trojnožka. Protože zbytek monitoru designem nijak nevyčnívá, je to právě stojánek, který je dominantou celého setupu. Mně se líbí, ale dost možná bude hráče rozdělovat stejně tak, jako svým designem stále rozděluje samotná konzole.

Exkluzivní recenze nových produktů Sony Inzone - testujeme sluchátka H3, H7 a H9 společně s monitorem M9 nové herní divize Sony
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Výrazná středová část podstavce není jen efektní na pohled, ale i efektivní co do používání. Jednak je na ní přichycený samotný displej, který se s minimální vynaloženou silou dá přizpůsobit co do výšky, tak do natočení úhlu. Jednak jejím nitrem můžete vést kabeláž, která vám tak nebude esteticky vadit. No a do třetice, vzhledem k tomu, že hmotnost monitoru směřuje směrem dozadu a nožičky nepřekáží v prostoru, je před obrazovkou dostatek místa a nic vám tak nepřekáží.

Že konzole patří k televizi a monitor k počítači, je možná klišé – kdekdo namítne, že jedno jde připojit k druhému a naopak – ale ve většině domácností to tak bude. Monitory Inzone tak samozřejmě ocení i hráči, kteří jej připojí k počítači. Vlastně… asi tím nejlepším prvkem je, že jej ocení hráči, kteří používají to i to. Doménou Inzone M9 je kromě technických vychytávek, o nichž bude řeč, i fakt, že jde o USB hub. Stačí připojit periferie, propojit buď se dvěma počítači nebo s počítačem a konzolí, a bude vám stačit jedna klávesnice, myš a jedny sluchátka na používání obojího. A může to být ještě jednodušší: máte-li laptop s USB-C konektorem, můžete jej propojit přímo s monitorem a přenášet všechno, jak obraz, tak data, skrze jediný kabel. Samotný monitor pak disponuje jedním DisplayPortem, dvěma HDMI 2.1, jedním USB-C, jedním USB-B (typický tiskárnový port), třemi klasickými USB porty, a v neposlední řadě jedním vstupem pro 3,5 mm jack.

Exkluzivní recenze nových produktů Sony Inzone - testujeme sluchátka H3, H7 a H9 společně s monitorem M9 nové herní divize Sony
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Technickou část už jsme načali, pojďme ji tedy dořešit kompletně. Námi recenzovaný model M9 nabízí 4K při 144hz. U těchto hodnot bychom se měli zastavit. Jestliže jde o monitor speciálně určený pro PlayStation 5, není obnovovací frekvence tak trochu zbytečným údajem, když většina her běží maximálně v 60 FPS? Ano i ne. Pravda je taková, že většina her skutečně podporuje 60 snímků za vteřinu, najde se ale pár her, které nabízí víc. Buďme upřímní, není jich tolik, ale jsou. A správně tušíte, že jde většinou o akční hry. Ne u všech při tom jde o stabilní framerate, jednoduše laicky řečeno mnohdy nabízí víc než šedesát. Některé ale drží 120 FPS stabilně. Call of Duty, Fortnite, Apex Legends, to jsou hry, které si můžete přepnout do performance režimu a těžit z výkonu konzole víc než 60 FPS. Já nejvíce času strávil v kolekci Uncharted: Legacy of Thieves . Výhodou monitoru, ač se to může zdát poněkud zvláštní, je jeho velikost. Režim výkonu totiž částečně omezí některé detaily, ale to, co by bylo vidět na stopětapadesáticentimetrové televizi se na 27 palcovém monitoru mnohem hůř hledá a člověk má tendence drobnosti přehlížet. Přínos vyššího frameratu nad sníženými detaily je tak výraznější než jindy. Netřeba připomínat minimální odezvu, troufám si říct ještě důležitější ve chvíli, kdy upřednostňujete myš s klávesnicí před ovladačem DualSense.

Jakkoliv to zřejmě není zrovna u monitoru ten nejdůležitější aspekt, je rozhodně fajn, jaké má pozorovací úhly. Oficiální informace uvádí 178 stupňů a není důvod to jakkoliv zpochybňovat, i když je asi úplně jasné, o jak extrémní úhel vlastně jde a nikdo z něj na obrazovku koukat nebude. Displej je po vzoru většiny monitorů matný, a podle všeho dokáže vykreslit přes miliardu barev. To kdybyste měli rádi číslíčka. 

Exkluzivní recenze nových produktů Sony Inzone - testujeme sluchátka H3, H7 a H9 společně s monitorem M9 nové herní divize Sony
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Odložme ale příručku stranou. V úvodu zaznělo spojení s PlayStationem, výše uvedenéá fakta však obecně platí i pro ty nejdražší monitory ostatních značek. To, co z M9 skutečně dělá perfektní konzolový monitor, jsou jeho schopnosti spojení se strojem od Sony. PlayStation automaticky rozezná, že je k němu připojený „vyvolený“ displej a posílá mu na míru střižené údaje a samotný obraz. Specificky jde o HDR (monitor disponuje svítivostí až 600 nitů, čímž je efekt ještě výraznější), které je dávkováno přesně tak, abyste viděli to, co vidět máte. Jakmile je na obrazovce větší porce stínů nebo naopak světel, scény mají tendenci být buď příliš tmavé, nebo příliš světlé, ale tomu se automatický tone mapping snaží zabránit, a tak se vám nebude tak často stávat, že je efekt buď příliš přebuzený, nebo není tak výrazný. S tím souvisí i druhá vychytávka, monitor totiž pozná, co děláte, a tak vám nastaví režim na míru. Nemůžu říct, že by tohle nebylo fajn, ale protože většinu času trávím s hrami, monitor neměl důvod cokoliv měnit. Kdybych si ale pustil skrze konzoli třeba Netflix, spustil by se i cinemode. Jestli je tohle spíše zbytečná funkce, nebo něco, co oceníte, to necháme na vás. 

Co se týče dopadu na hry, mnohem víc mě potěšila funkce local dimming. Možná ji máte i ve své televizi (a pak také záleží, jak provedenou), nový monitor od Sony však využívá full array podsvícený panel, takže je schopný zhasínat jednotlivé části podle potřeby a svítit jen těmi, které svítit skutečně mají. V žádném případě nejde o revoluční řešení, dražší televize jej mají v nabídce už několik let, ale ve scénách, kde si toho všimnete, vám jednoduše udělají radost. 

Exkluzivní recenze nových produktů Sony Inzone - testujeme sluchátka H3, H7 a H9 společně s monitorem M9 nové herní divize Sony
i Zdroj: Sony

Specificky pro hráče nabízí monitor ještě několik vychytávek, ale jakkoliv je třeba časomíra, která vám měří odehraný čas, počítadlo FPS, nebo možnost umístit doprostřed obrazu crosshair skvělou vychytávkou, není to selling-point, o kterém by stálo za to mluvit dál. Opět platí, že některé monitory těmito možnostmi disponují, výhodou M9 je ale to, že k tomu přidává pár specifických vymožeností navíc, speciálně ve spojitosti s PlayStationem 5. 

Jak už jsem ale naznačil, u monitoru více než u sluchátek Sony dbá na to, abyste nepoužívali jenom samotnou konzoli, ale při nejlepším konzoli i počítač. Nelze říct, že byste při používání pouze jednoho nebo druhého něco ztratili, ale rozhodně nevytěžíte plný potenciál výrobku. Totiž u konzole se, alespoň v mém případě, více soustředím na plynulost zážitku, a tak jsem ochotný vzdát se 4K rozlišení výměnou za vyšší FPS. 

To se ale u počítače udělat nedá. Respektive je to možné, ale počítač neumí pracovat s rozlišením obrazovky tak, jako konzole. Jste tak „nuceni“ 4K používat, což je sice náročné rozlišení, ale sakra, je to fakt nádherný. Musím říct, že M9 je co se týče barevnosti i vyzobrazení černé na perfektní úrovni a je to jeden z nejlepších monitorů, na který jsem se díval. Mini-LED IPS panel dovolující local dimming společně s 95% pokrytí DCI-P3 je zkrátka blaho, a to jak v rámci her, tak pro filmy.

Exkluzivní recenze nových produktů Sony Inzone - testujeme sluchátka H3, H7 a H9 společně s monitorem M9 nové herní divize Sony
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Velkou část toho zařizuje i software. Zatímco u konzole mění monitor nastavení sám, u PC si tuto práci musíte udělat sami, zato ale software dovolí činit opravdu mnoho změn a nastavit spoustu vlastností a funkcí bez nutnosti ovládal čtyřmístnou páčku na zádech monitoru. I s pomocí přednastavených profilů a nastavení vlastností jako síly local dimmingu, kompenzování tmavých míst a dalších tak zkrátka dělá panel naprosto skvělou práci.

ZÁVĚR

Myslím si, že jsme si představená sluchátka i jeden z monitorů představili poměrně komplexně. Sluchátková řada je rozhodně slušným konkurentem pro další výrobce na trhu, především jim hraje do karet naprostá kompatibilita s PlayStationem 5 a bezproblémový chod na počítači. Dá se tak pochopit i zvolená vyšší cenovka, která je pro H3 2499 korun, pro H7 5749 korun a pro H9 7499 korun. Jsou to poměrně razantní a sebevědomé částky, u kterých ale věřím, že si najdou své kupce, protože funkce a kvalitu na to rozhodně mají.

Větší vnitřní souboj svádím u monitoru. My jsme v redakci měli možnost vyzkoušet nejvyšší model M9, který má cenu stanovenou na 27 709 korun. To už je částka, nad kterou se rozmyslí i hráč, který se nebojí investice. 4K se 144 Hz a opravdu skvělým panelem jsou výsostné vlastnosti, navíc je také velkým lákadlem plná kompatibilita pro připojení PlayStationu 5 a PC . Zároveň ale je možné za tuto cenu pořídit třeba 50 palcovou televizi Sony Bravia taktéž se 4K a 100 Hz. Myslím si, že monitor bude mít své zákazníky, ale půjde o velice konkrétní sortu vysoce hardcore hráčů. Konkrétně tu, která preferuje hraní u stolu a pravidelné přepínání mezi televizí a výkonným počítačem. 

SONY INZONE M9

Verdikt

Sony Inzone M9 je skvělý monitor, který nabízí opravdu prvotřídní panel s krásným barevným projevem, který podporuje nejen IPS panel, ale také local dimming. 4K rozlišení se 144 Hz je poměrně netradiční kombinace, ze které profituje především PlayStation 5. Na PC je výkon u her logicky dolů, ale jejich zobrazení je opět nádherné. Zásadní věcí k zamyšlení je ale vysoká cenovka.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Krásné barevné podání
4K rozlišení se 144 Hz
Podpora PS5 i PC
USB Hub
Spousta funkcí k nastavení
Vysoká cena
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama