Vaříme dle herních kuchařek #1 - Tomb Raider
i Zdroj: Fantasyobchod
Témata Článek Vaříme dle herních kuchařek #1 - Tomb Raider

Vaříme dle herních kuchařek #1 - Tomb Raider

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

12. 5. 2022 18:25 4

Seznam kapitol

1. KUCHAŘKA 2. HLAVNÍ CHOD - LOMO SALTADO 3. DEZERT - TRDELNÍK

V první epizodě našeho seriálu vaření podle herních kuchařek jsem si proklepl receptář inspirovaný sérií Tomb Raider. Jak se vaří na cestě kolem světa?

Reklama

Na fenomén kuchařek inspirovaných herními sériemi už jsme se podívali obšírněji, v širším kontextu žánru a významu pro popkulturu jako takovou. Byla by ale škoda zaseknout se v teoretické rovině a nepodívat se i doslova pod pokličku (haha). Proto jsme kontaktovali internetový obchod imago.cz (původně Fantasyobchod), který v České republice distribuuje některé herní kuchařky, a rozhodli se jednotlivé knihy vyzkoušet. Nejen tak nějak “na pohled”, ale samozřejmě i s nožem v ruce. Vítejte u seriálu Vaříme dle herních kuchařek. 

Skutečný Master Ch(i)ef - svět kuchařek a vaření podle her
i Zdroj: EA / Maxis

Skutečný Master Ch(i)ef - svět kuchařek a vaření podle her

Můžou mít hry souvislost s kulinářskou kulturou národů? Kdy se zrodil fenomén pokulturních kuchařek a proč se vaří i podle…

21. 4. 2022 17:55

Jako první jsem si pod drobnohled vzal oficiální kuchařku Tomb Raider, konkrétně Tomb Raider The Official Cookbook and Travel Guide. Za ní stojí londýnské nakladatelství Titan Books, recepty dodala Tara Theoharis a za doprovodnými texty stojí Sebastian Haley s Meagan Marie.

Jak už název napovídá, jde o oficiální licencované zpracování kulinařiny ze světa Lary Croft. S tím jde ruku v ruce první specifičnost kuchařky. Zatímco jiné, příbuzné výtvory se zabývají přípravou konkrétních pokrmů, které jíte, vaříte nebo sbíráte se svou herní postavou, a objevují se přímo ve virtuálním světě, v Tomb Raideru se více leze, střílí a plíží džunglí. Na nějakou vydatnější svačinku většinou Lara nemá čas. Autoři tedy místo sborníku receptů na recepty známé přímo z her vytvořili spíše cestopisnou kuchařku s výrazným přesahem do lokálních kultur a cestovatelských tipů. V případě světoběžnické Lary se to ostatně hodí náramně.

SVĚT NA DLANI

Kuchařka je tedy rozdělena do pěti kapitol symbolizujících jednotlivé světadíly. V nich autoři sesbírali recepty typické pro jednotlivé země ze Severní Ameriky, Jižní Ameriky a Antarktidy, Evropy, Asie a Oceánie nebo Afriky. Navíc nejde o seznam postupů vytržený z kontextu, každou kapitolu uvádí poměrně podrobné ohlédnutí za místními eskapádami legendární hrdinky. Asi jste pochopili, že jednotlivé pokrmy pochází z míst, kde se odehrávalo to či ono dobrodružství Lary Croft. Mapky a popisky regionů jsou tedy provázány body s konkrétními misemi, díky tomu se dozvíte něco málo o festivalech v Mexiku, spojení s řeckou mytologií, architektuře v Radžastánu nebo koloniální historii Ghany. Samotné recepty pak obsahují odkazy na konkrétní hádanky nebo momenty z her včetně citátů. Je příjemné, že autoři nijak nepreferovali starší nebo novější díly. Kuchařka navíc vyšla v roce 2020, na své si tedy přijdou příznivci jakéhokoliv z dvanácti dosud vydaných dílů a dokonce i komiksů.

Prim ale samozřejmě hraje jídlo. Výběr pokrmů je docela pestrý, obecně mi ale přijde, že u některých konkrétních míst by mohli být autoři trochu odvážnější. Možná je to dáno lokálními znalostmi, ale třeba britská exkurze čítající fazole s toastem, klobásy s bramborovou kaší a chicken tikka masalu mi přijde trochu odbytá. Přitom třeba v Itálii nebo Řecku se dočkáte receptů, které rozhodně tak profláklé nejsou. Zajímavější je samozřejmě situace v Asii nebo Africe, kde jsou pokrmy z podstaty exotičtější a pochází z kuchyní, které nejspíš neznáte ani z různě zaměřených restaurací. Schválně, vzpomněli byste si z hlavy na nějaký syrský, ghanský nebo polynéský pokrm?

I tady bych měl menší výtku. U některých míst (třeba na Antarktidě) si zřejmě museli autoři hodně pomoct fantazií a používali nápoje. Zatímco jiné herní kuchařky se umí rozdovádět u zajímavých koktejlů, tady jde o trochu bizarní věci jako… horké kakao. Ale to je jen drobnost.

Jen tak mimochodem. Pokud vás zajímá, zda se do kuchařky propsala i návštěva Prahy z The Angel of Darkness, pak… ano! Tím pádem jsem ji samozřejmě nemohl minout v praktické části článku.

GRIL I WOK

Z hlediska receptů jde o poměrně přístupnou knihu. Postupy sahají od primitivních až po poměrně náročné recepty, i když vyloženě komplikované pokrmy autoři nezahrnuli. Tradičně bych moc nevěřil systému hodnocení obtížnosti receptů, který není vůbec směrodatný. Trochu škoda je, že ne všechny recepty mají obrázek s výsledkem, i když u absolutní většiny nechybí.

Gramáže ingrediencí jsou po americku hrnkové a lžícové. Kniha ale naštěstí obsahuje i převodník na ty spr… evropské jednotky. Samotné postupy jsou pak dostatečně podrobné a nevynechávají některé kroky, které možná zkušenější kuchaři znají. Příjemným detailem je vždy zahrnutý výčet nástrojů, které budete pro danou přípravu potřebovat. Ať už jde o nádoby pro tepelnou úpravu, mixéry, teploměry, naběračky nebo misky. Až na výjimky mimochodem nebudete potřebovat žádné obskurní vybavení a vystačíte si s tím, co najdete v průměrně zásobené kuchyni.

Design je jednoduchý, nepřeplácaný, moderní, příjemně ve stylu herní předlohy. I obrázky pokrmů vypadají pěkně, i když už jsem viděl esteticky vypiplanější kuchařky.

Ale dost už povídání, pojďme vařit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama