Valkyrie Profile: Lenneth Recenze Valkyrie Profile: Lenneth

Valkyrie Profile: Lenneth

jiri.skrampal

jiri.skrampal

22. 8. 2006 22:55
Reklama

Než se velká japonská studia Square a Enix spojila v jeden masivní vývojářský kolos, neměla se příliš v lásce. Dost možná také proto, že se jejich úžasné herní série praly o stejnou cílovou skupinu RPG pozitivních hráčů. Koncem období kralování PSX se Enixu povedlo mocným úderem na chvíli zastínit i Final Fantasy a světlo světa spatřilo jedno z nejoriginálnějších japonských RPG v historii - Valkyrie Profile. Hra byla brzy po svém vydání beznadějně vyprodaná a to i přesto, že byla o poznání dražší než ostatní PSX gamesy. Jednosměrná jízdenka do herního nebe se Enixu povedla skutečně na jedničku. Tahle pohádka pro nás ovšem neměla šťastný konec a to z jednoho prostého důvodu – jako spousta japonských perel, ani Valkyrie Profile v Evropě nikdy nevyšla. Naštěstí se, nyní už Square Enix, rozhodl před očekávaným druhým dílem vydat mírně upravený port původní hry a to v kapesním balení.

Valkýra Lenneth a konec světa

I přes to, že se hra vyznačuje celou řadou typických JRPG prvků, vystupuje z davu jako růže mezi kopretinami. První vám vleze pod kůži příběh, kde překvapivě nebudete hrát za chlapce, kterému bandité vypálili vesnici a zabili rodiče. Dokonce ani nebudete muset zachránit svět, alespoň ne ten pozemský, ten už je totiž odsouzen k nevyhnutelnému zániku. Ve hře se ujmete role valkýry Lenneth, jedné z nadpozemských služebnic boha Odina, a v její kůži se pokusíte shromáždit armádu padlých lidských bojovníků, jenž Odin zoufale potřebuje v rozhodující bitvě o nadvládu nebes nastanuvší při konci světa. Lenneth má schopnost slyšet nářky duší lidí, kteří zanedlouho zemřou a právě z nich rekrutuje vojáky armády, jenž budou stát při Odinovi v poslední bitvě. Kromě hlavního příběhové linie se tak ve hře setkáte s desítkami krátkých balad o hrdinech prožívajících poslední okamžiky svého života. A na rovinu – tragédie lidských životů jsou zde podány skutečně srdcervoucí formou a pokud se do hry ponoříte, nejednou vám při jejich sledování bude úzko, už jen proto, že budete vědět, jak každý z příběhů skončí. Na důrazu hře ještě přidá skvělý dabing, jímž jsou obdařeny všechny příběhové dialogy. Pokud vás nebudou scénky z Valkyrie Profile dojímat, jste prostě balvan.

Odpočítáváme

Jak již bylo řečeno, konec světa se nezadržitelně blíží a s ním i čas na sběr dušiček. Hra je rozdělena do několika kapitol o určitém počtu kol. Každá činnost, kterou Lenneth během své výpravy udělá, jí bude stát jedno celé kolo, i kdyby jen ze zvědavosti navštívila vesnici či město. Do všech měst se můžete podívat již od úplného začátku, bohužel v nich ale nenaleznete téměř nic zajímavého a ve své podstatě to jsou jen hezké kulisy pro tragické konce několika vyvolených. Tím, že bojovníky Lenneth naverbuje její práce nekončí, právě naopak. Jejím úkolem je poslat Odinovi jen zkušené mistry meče i magie s charakterem tak pevným, že by se o něj daly skály lámat. Každá z postav pod vašim vedením má spousty statistik, kromě klasických jako je síla či obrana, mají postavičky i zvláštní tabulku, kde jsou jejich dobré a špatné charakterové vlastnosti. Zbabělost, lakota nebo udatnost či dobrosrdečnost nejsou zrovna typickými RPG atributy. Všechny statistiky dohromady potom dávají dohromady číslo „kvality“ hrdiny a věřte, že pokud Odinovi budete posílat jen lemply, ani on k vám nebude příliš štědrý. Na konci každé kapitoly k Lenneth promluví jedna z jejích sester, podá jí hlášení o tom, jak si stojí armáda nebes, předá jí dary od Odina a na konci naznačí, o koho je v armádě nouze. V tomhle krátkém intermezzu máte i skvělou možnost přečíst si o úspěších, kterých mezitím vámi již odeslaní hrdinové dosáhly. I když to vypadá jako hloupost, jistě se k nim rádi na chvíli vrátíte, někteří z nich prostě přirostou k srdci každému.

To je Castlevania?

Aby měla Lenneth své rekruty kde trénovat, naleznete ve hře celou řadu dungeonů, opuštěných starých zámků, močálů včetně jejich standardního osazenstva. Prvním překvapením je, že se v těchto lokacích pohybujete jako v klasické plošinovce ala Castlevania. A skutečně, podstatnou část hry tvoří skákačková akce, kdy musíte hopsat z různých plošinek, či používat vystřelovací krystaly, abyste se dostali k na první pohled nedostupné truhlici s pokladem. Akční element hru ale nijak neruší a je až s podivem, že něco podobného ještě nikoho dřív nenapadlo. Pokud v podzemí narazíte na monstrum, můžete ho zmrazit krystalem, čímž v následném boji získáte iniciativu nebo do něj prostě jen naběhnout. Je příjemné, že se nekonají náhodné souboje, když už se ale jednou rozhodnete bojovat, vybafne na vás klasicky vyhlížející situace, kdy jsou monstra na straně jedné a vaši borci na druhé.

Méně tradiční už je ovládání celého systému. Hrdiny můžete mít najednou v partě čtyři a každého z nich ovládáte jedním z tlačítek. Klíčové je přitom načasování útoku, které při dobré kombinaci prolomí obranu nepřítele a při skvělém načasování vám otevře cestu k ultrasilným speciálním úderům, při nichž budete smažící se netvory nejednou litovat. Sem tam narazíte i na nějakého bosse, kteří jsou zde tužší víc než zima v Rusku a celkem vtipně působí, že Lenneth má před každým soubojem celou řadu siláckých řečí, a přitom nejednou je ona sama ten, kdo se odebere do věčných lovišť jako první. Valkyrie Profile: Lenneth je jednou větou skvěle odvedený kus práce, který ani po letech neztratil nic ze svého lesku. Jasně z nejlepších Role Playing her pro PlayStation Portable.

Valkyrie Profile: Lenneth
PlayStation PSP

Verdikt

Jedinečné jasponské RPG, které v sobě snoubí desítky krátkých příběhů s unikátním herním systémem a stylovou grafikou.

Co se nám líbí a nelíbí?

I když jsou osudy všech hrdinů tragické, dostane se vám příběh pod kůži. Stylová anime grafika okouzlí stejně jako před lety na PSX.
Na interfacu hry je znát, že už nějaký ten pátek pamatuje. Skákání v dungeonech může být pro někoho příliš akční.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama